"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Δίκη Χρυσής Αυγής : Τη Δευτέρα η απόφαση για τις ποινές – Τι επικαλέστηκαν οι χρυσαυγίτες για να γλιτώσουν τη φυλακή

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η συνεδρίαση διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 11 το πρωί της Δευτέρας με την πρόταση της εισαγγελέως για το αν και σε ποιους θα δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο οι καταδικασθέντες ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο, ισχυριζόμενοι ότι θα υποστούν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους υπέρμετρη βλάβη.

Την Πέμπτη, χτες, από τους συνολικά 18 πρώην βουλευτές της εγκληματικής οργάνωσης κατέθεσαν αιτήματα να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής τους και έτσι να μην οδηγηθούν στη φυλακή, 4 καταδικασθέντες.

Οι καταδικασθέντες ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι το Eφετείο καθώς διαφορετικά θα υποστούν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους υπέρμετρη βλάβη ενώ δεν αποτελούν ύποπτοι τέλεσης νέων εγκλημάτων ή ύποπτοι φυγής.

Στο δικαστήριο βρέθηκαν οι Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος κατέθεσε και αποχώρησε, καθώς και ο Γιώργος Γερμενής, μαζί με τη μητέρα του.

Κασιδιάρης: Θέλουν να με εξοντώσουν πολιτικά

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, οποίος έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε 13 χρόνια κάθειρξη, εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στο δικαστήριο ζητώντας αναστολής της ποινής του.

Για άλλη μια φορά υιοθέτησε προκλητική στάση λέγοντας ότι ήρθε να διακηρύξει την αθωότητά του, ενώ χαρακτήρισε εξοντωτική την ποινή των 13 ετών.

«Ήρθα να υποβάλλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση. Και για να διακηρύξω την αθωότητα μου. Επί οκτώ ώρες η εισαγγελέας έχει δηλώσει πως είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις , όταν προφυλακίστηκα για ένα χρόνο και τότε τόνιζα πως είμαι αθώος. Ομοίως και τώρα επιμένω πως για το αδίκημα που κρίθηκα ένοχος ζητώ να πάω στο εφετείο. Εάν δεν την πάρω την αναστολή δεν θα έχω αυτό το δικαίωμα. Μέχρι να τελεσιδικήσει το Εφετείο δυστυχώς θα έχω εκτίσει αυτή την εξοντωτική ποινή.

Για την ανεπανόρθωτη βλάβη, ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου.

Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό… Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο.

Μη μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος».

Ο φούρναρης ο Μπούκουρας

Η συνήγορος του πρώην βουλευτή Στάθη Μπούκουρα ζήτησε την αναστολή της ποινής του: «Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν μπει φυλακή θα έχει εκτίσει την ποινή του» είπε.

Η συνήγορός του μάλιστα υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες ανάμεσα τους και ένας μητροπολίτης, οι οποίοι περιέγραψαν τη σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Στάθης Μπούκουρας, επισημαίνοντας στο τέλος: «κ. Πρόεδρε ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί».

Ο οικογενειάρχης Γερμενής

Κατ΄ οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι» ζήτησε ο «Καιάδας» Γιώργος Γερμενής που ανήκε στον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής.

«Μετά το 18μηνο στη φυλακή, είχα βαρύτατους περιοριστικούς όρους. Τους τήρησα όλα τα χρόνια. Έχω δυο ανήλικα παιδιά 4 και 8 ετών. Η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την προφυλάκιση μου. Σέβομαι την απόφαση και το δικαστήριο σας αλλά δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο της. Θέλω να παλέψω στο Εφετείο» ανέφερε ο πρώην βουλευτής Γ. Γερμενής προσθέτοντας ότι πέρασε δύσκολα το προηγούμενο διάστημα:

«Το τελευταίο τρίμηνο είμαι εξωτερικός συνεργάτης του Λαγού, του ευρωβουλευτή, με μισθό 525 ευρώ. Κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου στο πανεπιστήμιο στην Αρχαιολογία» είπε στο δικαστήριο, συμπληρώνοντας: «Εγώ είμαι αρτοποιός. Δεν βρέθηκε ούτε ένας που να θέλει να με πάρει στη δουλειά του. Ευτυχώς βρέθηκε αυτή η θέση τώρα. Εγώ συντηρώ την οικογένεια μου».

Στη συνέχεια κατέθεσε η μητέρα του η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα υγείας του πατέρα του. «Σαν μοναχογιός που είναι τον βοηθάει πολύ. Από εργασία ξέρω ότι βοηθάει το Λαγό σαν γραμματειακή υποστήριξη. Ζητάω την κατανόησης σας. Ευχαριστώ πολύ και την επιείκεια σας».

Απειλές Λαγού με προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο

Ο Λαγός δεν προχώρησε σε κανένα αίτημα και εκτόξευσε απειλές κατά του δικαστηρίου.

Ο υπερασπιστής του ανέγνωσε την εξής δήλωση του καταδικασμένου:

«Το δικαστηριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου. Με καταδίκασε βάση εντολών, δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία και θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αποδείξω τι έλαβε χωρα. Πεντέμισι χρονια οφειλε η δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές και ενώ όφειλε να είναι τυφλή αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε κατόπιν εντολών».

Για δεύτερη ευκαιρία παρακαλεί ο Ηλιόπουλος

«Δεν μπορώ να κρύψω την πικρία μου για τη καταδίκη», είπε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο οποίος μίλησε για τις δυο ανήλικες κόρες του, ο οποίες όπως είπε, δέχονται μπούλινγκ στο σχολείο. Ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσει με την οικογένειά του.

«Με καταδικάσατε αλλά παρακαλώ για μια δεύτερη ευκαιρία» είπε ο ίδιος ο Παν. Ηλιοπουλος στο δικαστήριο ζητώντας την αναστολή εκτελεσης της ποινής του.

Το παράπονο του Παππά

Η υπεράσπιση του Χρ. Παππά είπε ότι «ο χρόνος της κράτησης δεν γυρίζει πίσω, είτε αθωωθεί είτε όχι. Αν δεν δεχθείτε την αναστολή, όταν τελειωσει το εφετείο θα έχει εκτίσει την ποινή του. Δεν θα ήθελα να πει ο ανθρωπος αυτό ότι «αδικήθηκα», να μην μείνει στην ψυχή του αυτό. Μην αφήσετε στον άνθρωπο αυτό το παράπονο να εκτίσει μία ποινή που θα μπορούσε να μην την εκτίσει. Να μην εκφέρει το παράπονο αυτό προς τα πάνω».

Πηγή: tanea.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης