"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.8 C
Trikala

Δεκέμβρης 1944-“Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει τις αλυσίδες ή τα όπλα”

lafarm

Σχετικά άρθρα

« οἴδαμεν ὅτι ἐκ τοῦ Θεοῦ ἐσμεν, καὶ ὁ κόσμος ὅλος ἐν τῷ πονηρῷ κεῖται.» Η Αγία Γραφή. 1η Ιωάννου επιστολή κεφάλαιο 5. Εδάφιο 19. Αρχαίο Ελληνικό κείμενο .

 «Γνωρίζουμε ότι προερχόμαστε από τον Θεό, αλλά ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται στην εξουσία του πονηρού» Η Αγία Γραφή. 1η Ιωάννου επιστολή κεφάλαιο 5. Εδάφιο 19. Μετάφραση των τεσσάρων καθηγητών.

                     ________________________________________________________

  Σαν σήμερα 77 χρόνια πριν, το Δεκέμβρη του 1944 η χώρα μας που ο Λαός της  είχε  υποστεί  τα δεινά της ναζιστικής και φασιστικής κατοχής,  η οποία εκφραζόταν από τις δυνάμεις τριών χωρών της Γερμανίας της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, έμελε να υποστεί μια ακόμη οδυνηρή περιπέτεια, αυτή που στην μετέπειτα ιστορία της χαρακτηρίστηκε ως ο «Εμφύλιος πόλεμος».

12 Οκτωβρίου 1944 -Οταν, σαν σήμερα, απελευθερώθηκε η Αθήνα από τους  Γερμανούς, μετά από 1.264 μέρες κατοχής | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Ο Λαός μας το 1944 με την αποχώρηση των Γερμανών, πολύ λίγο χάρηκε την πολυπόθητη ελευθερία του, για την οποία θυσιάστηκαν τόσοι  αγωνιστές.  Οι μεγάλοι και πονηροί ηγέτες του κόσμου άλλα είχαν αποφασίσει για τις μικρές χώρες, άσχετα αν αυτές ήταν στις μέρες του πολέμου στο πλευρό τους και ήταν και πρωτοπόρες σε νίκες έναντι των κοινών των αντιπάλων. Η πονηρία της διπλωματίας έχει άλλους κανόνες και άλλες λογικές. Στο πεδίο αυτό ισχύουν οι κανόνες και οι πρακτικές της πονηρίας  που είναι η πηγή όλων των κακών και των δεινών του κόσμου μας. 

  Ας δούμε τα γεγονότα τα οποία μετά από 77 χρόνια έχουν πλέον ιστορικά διαλευκανθεί κατά ένα μεγάλο μέρος.

Α) Οι συναντήσεις των τριών μεγάλων και οι ζώνες επιρροής των.

 Πριν ακόμη τελειώσει η μεγάλη ανθρωποσφαγή του Β’ παγκόσμιου πολέμου, οι ηγέτες των διαφαινόμενων νικητών άρχισαν να διαμοιράζουν τις μικρές χώρες, ως τα λάφυρα της νίκης των, αδιαφορώντας εντελώς για τις επιθυμίες των  Λαών τους. Μικρές χώρες, μικροί Λαοί. Οι μικρές δυνάμεις  θα πρέπει να είναι εξαρτημένες από εμάς τους μεγάλους, ανάγκη μας έχουν. Αυτές και άλλες παρόμοιες είναι οι λογικές των πονηρών, δηλαδή των καλών και πετυχημένων διπλωματών. Κατά τις γεωπολιτικές διεργασίες  της εν λόγω διανομής  η χώρα μας ήρθε υπό την επιρροή της Μεγάλης Βρετανίας. 

Η Διάσκεψη της Γιάλτας | ΙΣΤΟΡΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Η συμφωνία της Γιάλτας.

Η Ελλάδα συμφωνήθηκε να δοθεί στους Άγγλους. Οι αποφάσεις των μεγάλων οι οποίοι αδιαφορούν για τα παθήματα των μικρών. Στη δεύτερη εικόνα οι οικειότητες Στάλιν και Τσόρτσιλ.   

Σε κάποια γειτονιά της Καισαριανής χίτες με Αγγλικές στολές περνούν περήφανοι για τα κατορθώματα τους, δίπλα από τα πτώματα των αντιπάλων τους. Στο βάθος ακουμπισμένη στην κολώνα μια φοβισμένη γυναίκα παρακολουθεί τη μακάβρια σκηνή. Ο Αρχιεπίσκοπος και αντιβασιλέας  Δαμασκηνός τα γνώριζε όλα αυτά αλλά οι νεκροί δεν ήταν με τη Δεξιά του Κυρίου, με αυτήν ήταν οι φονιάδες.  

Β) Η συνάντηση της Καζέρτας.      

 Στις 20 του Σεπτέμβρη του 1944 στο αεροδρόμιο της Νεράιδας στα Άγραφα, έφτανε ένα αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας της μεγάλης Βρετανίας (RAF)  σκοπός του ήταν να πάρει την ηγεσία του ΕΑΜ στην Ιταλία για να συμμετάσχει στη συνάντηση της με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης Εθνικής ενότητας του Γεώργιου Παπανδρέου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Βρετανός υπουργός Μέσης Ανατολής, Χ. Μ. Μίλαν,  ο αρχιστράτηγος των συμμαχικών δυνάμεων της Μεσογείου, Χ. Ουίλσον, ο Άγγλος στρατηγός, Ρ. Σκόμπι  και άλλοι Άγγλοι πολιτικοί και στρατιωτικοί ακόλουθοι με τα μέλη της «ελεύθερης» ελληνικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας που συστάθηκε υπό το Γ. Παπανδρέου, και η ηγεσία του ΕΑΜ και ΕΔΕΣ.    

Οι όροι της συμφωνίας ήταν:

1. Όλες οι ανταρτικές δυνάμεις που δρούσαν στην Ελλάδα θα υπάγονταν στις διαταγές της Ελληνικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, η οποία στη συνέχεια θα τις έθετε υπό τις διαταγές του στρατηγού Ρ. Σκόμπυ, που θα ηγούταν των βρετανικών απελευθερωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

2. Οι στρατιωτικοί ηγέτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ αναλάμβαναν την υποχρέωση να απαγορεύσουν στις ανταρτικές μονάδες οποιαδήποτε δράση που θα απέβλεπε στην κατάληψη της εξουσίας. Συγκεκριμένα για την Αθήνα, αναφερόταν ότι «ουδεμία ενέργεια θα αναληφθεί εκτός υπό τας αμέσους διαταγάς του στρατηγού Σκόμπυ».

Από αυτούς και μόνο τους δύο αρχικούς όρους διαφαίνεται ότι μετά την ναζιστική κατοχή, αιτία θελήματος  μεγάλων ηγετών, ήρθε η Βρετανική.

Η ηγεσία του ΕΑΜ, αφού αντιλήφθηκε την παγίδα, ζητούσε επίμονα την επαναδια-πραγμάτευση της συμφωνίαςκαι είχε θέσει ως επιπλέον όρους της συμφωνίας τον αφοπλισμό της Τρίτης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου. Αλλά η άλλη πλευρά ήταν ανένδοτη.

Την 1η του Δεκέμβρη ο στρατηγός Σκόμπυ με αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία, εξέδωσε μια διαταγή αφοπλισμού των αντιστασιακών ομάδων, συνοδεύοντάς την από διάγγελμα στο οποίο ανέφερε ότι αν η εντολή του δεν γινόταν δεκτή, θα προέκυπταν ολέθριες συνέπειες. Αντιλαμβανόμενος το αδιέξοδο, ο Αλέξανδρος  Σβώλος συναντήθηκε με τον επικεφαλής της εν Ελλάδι Σοβιετικής  στρατιωτικής αποστολής συνταγματάρχη Ποπώφ, με πρόθεση να τον πείσει προκειμένου να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο προς τους ηγέτες του ΚΚΕ ώστε οι τελευταίοι να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία τους και να αποφευχθεί έτσι η σύγκρουση, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.  Οι υπουργοί της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας  που ανήκαν στο ΕΑΜ στις 2 Δεκέμβρη παραιτήθηκαν, ενώ το ΕΑΜ ζήτησε και έλαβε άδεια για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις   3 του Δεκέμβρη στην πλατεία Συντάγματος ενώ εξάγγελε γενική απεργία και παράλληλα έδωσε διαταγή προς την ηγεσία του ΕΛΑΣ να μην παραδώσει τα όπλα.

Πλατεία Συντάγματος 3η Δεκέμβρη του 1944. Επίθεση των Άγγλων και των παρα-στρατιωτικών κυρίως της ομάδας Χ  στο ειρηνικό συλλαλητήριο του ΕΑΜ. 33 νεκροί 150 τραυματίες. Ο εμφύλιος  άρχισε.

Το πανό βουτηγμένο στο αίμα των νεκρών σύμβολο των επερχόμενων δεινών, μπροστά στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Οι όψεις των προσώπων των γυναικών,  μια βουβή μαρτυρία της αιώνιας θλίψης της σύγχρονης Ελληνικής τραγωδίας.    

Δεκεμβριανά: Όταν η Αθήνα κυλίστηκε στο αίμα – Μαρτυρίες και απόρρητα  έγγραφα - ΤΑ ΝΕΑ

Γ) Η συμφωνία της Βάρκιζας.

  Στις 30 Γενάρη του 1945 η αντιπροσωπεία του ΕΑΜ έφευγε από την πόλη μας, που χαρακτηριζόταν ως η ΕΑΜΙΚΗ πρωτεύουσα της Ελλάδας, για την Αθήνα για να πάρει μέρος στη νέα συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Νικολάου Πλαστήρα.

Την αντιπροσωπεία του ΕΑΜ αποτελούσαν ο γ. γ. του. ΚΚΕ Σιάντος, ο Η Τσιριμώκος ,ο Δημ. Παρτσαλίδης και ο στρατηγός Στ. Σαράφης  ως στρατιωτικός σύμβουλος, ενώ η κυβερνητική αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από τον Ιωαν. Σοφιανόπουλο υπουργό Εξωτερικών, τον Περικλή Ράλλη, τον Ιωάννη Μακρόπουλο  και το συνταγματάρχη Παυσανία Κατσώτα, ως στρατιωτικό σύμβουλο.

Λόγω του επικείμενου φόβου επεισοδίων, η συνάντηση έγινε στην έπαυλη του κτήματος Κανελόπουλου που βρίσκεται στο Δίλοφο της Βάρης που είναι κοντά στη Βάρκιζα.

 Η συμφωνία αυτή μεταξύ των πολλών και διφορούμενων όρων προέβλεπε έμμεσα και ύπουλα την παράδοση του οπλισμού του ΕΛΑΣ.

Όλα πλέον ήταν έτοιμα για τη μεγάλη εμφύλια σύγκρουση, η αγριότητα της οποίας δεν είχε προηγούμενο και τα σημάδια της θα παραμείνουν ακόμη ανεξίτηλα ως μαύρο πέπλο στο καταγάλανο ουρανό της πατρίδας μας.  

Σε ότι αφορά την αγριότητα της σύγκρουσης θα παραθέσω ένα απόσπασμα της επιστολής ενός άγγλου στρατιώτη που πήρε μέρος στη μάχη της Αθήνας προς τους γονείς του, η οποία δημοσιεύτηκε στην Daily Worker  στις 23 Δεκέμβρη του 1944.

« Η Καισαριανή είναι υποχρεωμένη ν’ αντιμετωπίσει την πίεση ολόκληρης Ταξιαρχίας, ενώ το πυροβολικό και τ’ αεροπλάνα τη σωριάζουν κάθε μέρα σε ερείπια, τα πυρομαχικά, όμως, σώνονται και όσοι μένουν ζωντανοί πέφτουν στα χέρια του εχθρού. Και τότε φάνηκε η θηριωδία και η ανανδρία όρμησαν, σαν θηρία απάνω στους αιχμαλώτους και τους κομμάτιασαν με τις ξιφολόγχες και τους σουγιάδες. Η ιατροδικαστική έκθεση λέει πως μόνο το πτώμα του Καπετάν Ορέστη είχε 50 μαχαιριές στο στήθος και στο κεφάλι.  «Ντρέπομαι!, Ντρέπομαι! Ντρέπομαι!»

Η Συμφωνία της Βάρκιζας - Αφιέρωμα - Σαν Σήμερα .gr

Η ηγεσία της αριστεράς υπογράφει τη συμφωνία της Βάρκιζας 26 Φλεβάρη 1945 υπό τα αδημονούντα βλέμματα των υπουργών της κυβέρνησης Πλαστήρα.

Θεσσαλοί αντάρτες, μαχητές του ΕΛΑΣ μετά την παράδοση των όπλων τους δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους επειδή γνωρίζουν τα δεινά που τους περίμεναν.

Τα γεγονότα των ημερών εκείνων και η εκατέρωθεν αδιαλλαξία  ήταν η αιτία που οδήγησε το Λάο μας σε ένα βαθύτατο και αγεφύρωτο διχασμό με δυσοίωνες για τη χώρα μας συνέπειες. Η φράση του Άγγλου στρατιώτη   «ντρέπομαι »  αποτελεί τη φωνή της ταπείνωσης του κάθε ισχυρού και πονηρού υποκριτή του σύγχρονου κόσμου, που έχει τον πόλεμο ως τη λύση για κάθε πρόβλημα. Πότε επί τέλους θα γίνει πράξη η αναφορά της φράσης του προφήτη Ησαΐα για μια παγκόσμια ειρήνη. Η εν λόγω φράση είναι γραμμένη στην προμετωπίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την οποία και παραθέτω στο πλήρες. Την έχουν υπόψη τους οι ηγέτες του κόσμου μας σήμερα οι οποίοι επαίρονται για τους εξοπλισμούς και τη προετοιμασία για πόλεμο;   

«καὶ κρινεῖ ἀναμέσον τῶν ἐθνῶν καὶ ἐλέγξει λαὸν πολύν, καὶ συγκόψουσι τὰς μαχαίρας αὐτῶν εἰς ἄροτρα καὶ τὰς ζιβύνας αὐτῶν εἰς δρέπανα, καὶ οὐ λήψεται ἔθνος ἐπ᾿ ἔθνος μάχαιραν, καὶ οὐ μὴ μάθωσιν ἔτι πολεμεῖν.» Η Αγία Γραφή Ησαΐας κεφάλαιο 2 εδάφιο 4 Αρχαίο Ελληνικό κείμενο μετάφραση των εβδομήκοντα.

«Αυτός θα αποδώσει κρίση ανάμεσα στα έθνη και θα τακτοποιήσει τα ζητήματα όσον αφορά πολλούς λαούς. Θα σφυρηλατήσουν τα σπαθιά τους σε υνιά και τα δόρατά τους σε δρεπάνια. Δεν θα σηκώσει σπαθί έθνος εναντίον έθνους ούτε θα μάθουν πια τον πόλεμο. Η Αγία Γραφή Ησαΐας κεφάλαιο 2 εδάφιο 4 Απόδοση στη νέα Ελληνική μετάφραση των τεσσάρων καθηγητών.

Παναγιώτης Δημ. Βλάχος

Οικονομολόγος –Περιβαλλοντολόγος

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μονόπλευρη θεώρηση της έναρξης του Εμφυλίου…ΕΑΜ-ΕΛΑΣ προσπάθησαν τυχοδιωκτικά να ανατρέψουν τις συμφωνημένες ζώνες επιρροής, και να οδηγήσουν την Ελλάδα , δώρο στον αριστερό ιμπεριαλισμό του Στάλιν αρχικά και αργότερα, με το Σχέδιο Λίμνες, να διχοτομήσουν την Ελλάδα σε Βόρεια και Νότια, όπως η Κορέα.
    Αποτέλεσμα η καταστροφή για δεύτερη φορά της Ελλάδας, μετά την Κατοχή με έναν αχρείαστο, μάταιο, Εμφύλιο. Αντίθετα στις άλλες Δυτικές χώρες τα αριστερά κόμματα, αγωνίστηκαν για καλύτερα κοινωνία, με δικαιώματα για τις εργατικές τάξεις, αντί για εμφύλιο σε Ιταλία, Γαλλία κτλ.
    Αντί να μαθαίνουμε από τα λάθη του Εμφυλίου, ας μη ξυπνάνε μετεμφυλιακά πάθη για να συσπειρώσουν ψήφους…

    • Επειδή αναφέρεσαι στη Γαλλία σου θυμίζω ότι εκεί εκτελέστηκαν και κάμποσοι δωσίλογοι(περίπου 6000 αν δεν κάνω λάθος). Εδώ συνέβη το αντίθετο. Οι δωσίλογοι και οι ταγματασφαλίτες επάνδρωσαν το Κράτος. Τα παιδιά τους μας κυβέρνησαν και οι απόγονοί τους συνεχίζουν να είναι ακόμα στα πράγματα.
      Χαρακτηριστικά, οι δοσίλογοι που τιμωρήθηκαν στην Ελλάδα είναι οι λιγότεροι στον κόσμο. Πάνω από το 80% των υποθέσεων δεν έφτασε ποτέ σε δίκη, αλλά μπήκαν στο συρτάρι με βουλεύματα κιόλας από την προανακριτική διαδικασία. Το βιβλίο του Δ.Κουσουρή (Επίκουρου Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης) για τις Δίκες των δοσίλογων 1944-1949. είναι αποκαλυπτικό.

      • Υπάρχει εκτεταμένη βιβλιογραφία για το θέμα αυτό, και κακώς αναφέρεσαι σε ένα μόνο βιβλίο.
        Ένα από τα αποτελέσματα των Δεκεμβριανών είναι ότι έγιναν κολυμπήθρα του Σιλωάμ για δωσίλογους, που συστρατεύτηκαν για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ που είχαν έρθει από νωρίς γύρω από την Αθήνα, για να την καταλάβουν.
        Και αργότερα ο Εμφύλιος και η πολιτική του “‘όπλου παρά πόδα” του ΚΚΕ, οδήγησε στο κράτος της Δεξιάς.
        Στην Γαλλία και Ιταλία το ΚΚΕ δεν ξεκίνησαν Εμφύλιο.
        Η ιστορία δεν είναι έχει άσπρο και μαύρο μόνο αλλά και πολύ γκρι…
        Το άσπρο και το μαύρο το θέλουν οι παρατάξεις για να κρατάνε οπαδούς…

  2. Eνω η αποψη που εχεις εσυ για τα γεγονοτα ειναι πολυπλευρη!!!!! Συγχαρητηρια εχεις κρατησει ολη τη δημοκρατικοτητα για παρτη σου…. Εισαι τοσο κοντοφθαλμος και βαρετος πια….δεν αξιζεις ουτε σοβαρη αντιμετωπιση!!!

    • Πάλι καλά που δεν επικράτησαν οι ομοϊδεάτες σου τότε, διότι με τον “δημοκρατικό συγκεντρωτισμό” σας, θα είχαν υποβάλει το λαό σε χειρότερο ολοκληρωτικό καθεστώς από αυτό του Χότζα στην Αλβανία. Το έδειξε η καταπίεση στο Μπούλκες και τα έχει πει ο μακαρίτης ο Κύρκος…

  3. Αγαπητέ Trikaline σχετικά με τις παρατηρήσεις σου έχω να παραθέσω τα παρακάτω τα οποία είναι πλήρως τεκμηριωμένα σε ότι αφορά την ιστορική τους αλήθεια:
    Επίσης μέσω του σύντομου αυτού σημειώματος προκύπτουν και πολλές αιχμές για τις υποκριτικές και πονηρές πρακτικές των ηγετών του κόσμου μας.
    1) Να έχεις υπόψη προσωπικά, ούτε ψήφους θέλω να συλλέξω, ούτε άλλο παρόμοιο θέλω να κάνω καθότι είμαι και θα παραμείνω πολιτικά ανένταχτος και έτσι είμαι αμερόληπτος κριτής όλων των γεγονότων και των προσώπων που τα υλοποίησαν. Στο δημοσίευμα αυτό παραθέτω τα γεγονότα της ιστορίας με πλήρη αμεροληψία και αλήθεια. Ακριβώς όπως έχουν γίνει και κατακρίνω τις λαθεμένες πρακτικές και των δύο πλευρών.
    2) Επίσης κατακρίνω τις πρακτικές των μεγάλων δυνάμεων για τη μοιρασιά του κόσμου αδιαφορώντας για τα παθήματα των μικρών Λαών οι οποίοι τους στήριξαν ως σύμμαχοι στον Β Παγκόσμιο πόλεμο.
    3) Κατακρίνω την πρακτική των Άγγλων που μας συμπεριφέρθηκαν ως κατακτητές και μάλιστα με πονηρό μοχθηρό τρόπο. Να λάβεις υπόψη σου ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίων των Ναζί οι Άγγλοι πολέμησαν μαζί με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, εναντίων των Ναζί και τώρα που πόλεμος τελείωσε, οι αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που είχαν ως διακαή πόθο την ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση της πατρίδας τους, γιατί για αυτά τα ιδανικά πολέμησαν και το 1940 και στην αντίσταση, τώρα ήταν για τους Άγγλους εχθροί καθότι αυτοί ήρθαν ως κατακτητές εφαρμόζοντας το δόγμα των σφαιρών επιρροής.
    4) Κατακρίνω την πρακτική του Αντιβασιλέα Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, ο οποίος ενώ γνώριζε τις κτηνωδίες σε βάρος των Ελλήνων αιχμαλώτων οι οποίοι ανήκαν στις τάξεις του ΕΑΜ από του χίτες και τους δοσίλογους συνεργάτες των Ναζί, δεν έκανε τίποτα να τις αποτρέψει.
    5) Κατακρίνω τη διαρκή υποκρισία των ηγετών του κόσμου μας μεγάλων και μικρών στο ζήτημα της ειρήνης η οποία είναι ακόμη και σήμερα πασιφανής. Όλοι, ιδίως οι ηγέτες των μεγάλων χωρών του κόσμου μας, έχουν περάσει την πόρτα του ΟΗΕ εκεί αναγράφετε το εδάφιο του Ησαΐα που παραθέτω στο κείμενο, άραγε σκέφθηκε ποτέ κανείς από αυτούς το νόημα του περί αφοπλισμού. Τι μέγιστη υποκρισία.

    • Καλά κάνετε και περιγράφετε τις τακτικές των Άγγλων και των αστών πολιτικών, αλλά ΔΕΝ περιγράφετε αντικειμενικά τα κρυφά κίνητρα της ηγεσίας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και την υποκρισία της δικής τους ηγεσίας.
      Δεν μπορεί να υπογράφεις το συμβιβασμό και τον αφοπλισμό και μετά να λες να αφοπλιστούν οι αστικές δυνάμεις. Ούτε να κρύβεις όπλα.
      Ούτε να οργανώσεις γενική απεργία για να δωθεί η αφορμή να ξεκινήσουν τα Δεκεμβριανά, ενώ περίμεναν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ απο Πελοπόννησο στο Δαφνί, για να καταλάβουν την Αθήνα και οι άλλες της Κεντρικής Ελλάδας να χτυπάνε τον ΕΔΕΣ στην Ηπειρο.
      Η ηγεσία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ έκανε μια τυχοδιωκτική επιλογή τότε, να αρνηθεί τα αποτελέσματα της συμφωνίας των ποσοστών, που οδήγησε στον Εμφύλιο. Και είχε ενημερωθεί ήδη από την ηγεσία του ΚΚΣΕ και την ηγεσία του ΚΚ στη Βουλγαρία, να μην το κάνει.
      Άκουγαν αντίθετα τον Τίτο και υπηρετούσαν έτσι τα δικά του σχέδια για να ιδρυθεί η “Μακεδονία” των κομμουνιστών των Βαλκανίων…

  4. Eυτυχως….ευτυχως που επικρατησαν οι δοσιλογοι!! Ευτυχως γιατι γλυτωσαμε τα παιδια μας και δεν εφυγαν μεταναστες στις στοες του Βελγιου. Ευτυχως γιατι δεν ειχαμε βια και νοθεια δεν ειχαμε πραξικοπηματα και χουντες!!! Ευτυχως…γιατι μπορει να χαναμε και την μιση Κυπρο!!! Ευτυχως ακομη που δεν γιναμε Τρουμπα των Αμερικανων!!! Και αφου αρεσκεσαι να ενημερωνεσαι μονο απο τα ρεταλια και τους πρωην αριστερους που εγιναν γενιτσαροι…ριξε καμμια ματια και στις επιστολες του ετερου ρεταλιου του γερου της Δημοκρατιας, που ειχαν το θρασος καποιοι να τον ονομασουν ετσι… Προς τον Τσωρτσιλ ηταν οι επιστολες… κι εγλυφε και παρακαλουσε να στειλει στρατο για να καταπνιξει την επιρροη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στο λαο. Τοσο δημοκρατες λοιπον….να σας χαιρονται οι ομοιοι σας!!!

    • Φαίνεται ο κομματικός σου φανατισμός από όσα γράφεις. Περιγράφεις μονόπλευρα το μετεμφυλιακό κράτος, στο οποίο μας οδήγησε ο τυχοδιωκτικός και μάταιος Εμφύλιος που ξεκίνησε η ηγεσία του ΕΜΑ-ΕΛΑΣ. Ενώ σε Γαλλία και Ιταλία, τα χρόνια εκείνα έχτιζαν κοινωνίες με κοινωνικό κράτος τα αριστερά κόμματα που συνεργάστηκαν με τις αστικές δημοκρατίες.

  5. Αγαπητοί μου φίλοι, κλείνοντας τη συνομιλία σχετικά με το θέμα του Ελληνικού εμφυλίου, θα ήθελα να σας επισημάνω τα παρακάτω:
    α) Τόσο ο Ελληνικός εμφύλιος όσο και κάθε σύγκρουση τοπικού χαρακτήρα κυρίως μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο έχει την έντονη επιρροή των μεγάλων του κόσμου μας. Η υποκρισία και η πονηρία των αντίστοιχων μεγάλων ηγετών του, αγγίζει το πολύπλευρο, το αχανές και το σκοτεινό βάθος των ψυχών τους.
    β) Η πονηρία ως το βασικό στοιχείο της διπλωματίας.
    γ) Η υποκρισία είναι και αυτή καταφανής. Οι εν λόγω ηγέτες εισερχόμενοι στη είσοδο του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη δεν έχουν δει άραγε το άγαλμα που εμφανίζει έναν άνδρα να λυγίζει ένα σπαθί σε δρεπάνι και το εδάφιο από τον προφήτη Ησαΐα; Για ποια ειρήνη μιλούν ενώ κάνουν συνεχώς εξοπλισμούς.
    Παναγιώτης Δημ. Βλάχος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης