"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.8 C
Trikala

Δεν έφτανε ο ΕΝΦΙΑ έρχονται και νέα χαράτσια για τα ακίνητα

lafarm

Σχετικά άρθρα

TRIKALA XRISTOYGENNA

Τρίκαλα

Αντιμέτωποι με πρόσθετες επιβαρύνσεις και επιπλέον ταλαιπωρία βρίσκονται από τις αρχές του χρόνου χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων του . Οι υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά την ενεργειακή απόδοση των ακινήτων τους μεγάλωσαν και σε κάθε πώληση ή ενοικίαση θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα από την έναρξη της χρονιάς σε όλες τις διαφημιστικές καταχωρίσεις για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου που διαθέτει Πιστοποιητικό Ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) απαιτείται η αναγραφή της ενεργειακής κατηγορίας του κτιρίου. Θυμίζουμε πως το κάθε ακίνητο κατατάσσεται σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, από Α έως Η, ανάλογα με το πόσο ενεργοβόρο είναι. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι αν κάποιος ιδιοκτήτης ή μεσίτης θέλει να βάλει μια καταχώριση, θα πρέπει να έχει προμηθευτεί το πιστοποιητικό και να αναγράψει στην αγγελία τον αριθμό πρωτοκόλλου του ΠΕΑ.

Σκοπός είναι να γνωρίζει ο αγοραστής ή ενοικιαστής ότι το ακίνητο που τον ενδιαφέρει σε ποια ενεργειακή βαθμίδα, πόσο ενεργοβόρο είναι και πόσο θα επηρεάζεται κλιματολογικά. Ανάλογα με το πόσο ενέργεια καταναλώνει το ακίνητο για να ζεσταθεί ή να κρυώσει, επηρεάζεται και η τελική τιμή του. Ένα ενεργοβόρο ακίνητο αντιμετωπίζεται διαφορετικά και σίγουρα αρνητικά από αυτόν που θέλει να το χρησιμοποιήσει. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr). Μέχρι τότε ο νόμος περιέγραφε ως υποχρεωτική τη λήψη του πιστοποιητικού για τις μισθώσεις και δεν απαιτείτο καταχώρισή του στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών. Τώρα έγινε υποχρεωτική και η λήψη του πιστοποιητικού και η καταχώρισή του στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών μισθώσεων.

ΚΑΙ ΣΕ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ

Επιπρόσθετα από την 1η Ιανουαρίου έγινε υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού και για κτίσματα μικρότερα των 50 τ.μ., όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται. Αυτό σημαίνει ότι και οι μικρές γκαρσονιέρες πλέον θα πρέπει να ελέγχονται για την ενεργειακή τους απόδοση. Μέχρι πρότινος η έκδοση του πιστοποιητικού απαιτούταν για όλα τα κτίρια επιφάνειας άνω των 50 τ.μ., (κατοικία, κύρια και εξοχική, γραφεία, εμπορικά ακίνητα κ.α.

Τα νέα αυτά δεδομένα στο χώρο των ακινήτων με τα ενεργειακά πιστοποιητικά αναδεικνύουν και άλλα σημαντικά ζητήματα.

Το ένα σχετίζεται με τη δήλωση στοιχείων του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στις μισθώσεις ακινήτων, οι οποίες όπως είναι γνωστό γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Μέχρι πρότινος η ΓΓΠΣ ζητούσε τα στοιχεία του ΠΕΑ μόνο για τις νέες μισθώσεις, ενώ τώρα τα ζητά και για τις περιπτώσεις υφιστάμενων μισθώσεων. Δηλαδή η καταχώριση των στοιχείων απαιτείται και αν ανανεωθεί η μίσθωση. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων διαμαρτύρονται και ζητούν να μην ισχύσει αυτή η υποχρέωση για τον εξής απλό λόγο. Διότι υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες που δεν έχουν προμηθευτεί ακόμη το πιστοποιητικό επειδή εξακολουθούν να έχουν επί χρόνια τον ίδιο ενοικιαστή. Απλά ανανεώνουν τις υπάρχουσες συμβάσεις και δεν υποχρεούνται στην έκδοση Π.Ε.Α.

Το δεύτερο ζήτημα σχετίζεται με το κόστος απόκτησης του ενεργειακού πιστοποιητικού καθώς όπως γίνεται αντιληπτό ουδείς δεν μπορεί να πουλήσει ή να ενοικιάσει την ακίνητη περιουσία του αν δεν έχει προχωρήσει προηγουμένως σε ενεργειακή επιθεώρηση. Σημειωτέον ότι το ενεργειακό πιστοποιητικό διατηρείται για δέκα χρόνια. Αν και κόστος για την επιθεώρηση, αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με τους εξειδικευμένους επιθεωρητές και κυμαίνονται ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου, ωστόσο οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να περιμένουν ότι θα πληρώσουν πάνω από 1 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Βεβαίως, αν κάποιος ιδιοκτήτης θελήσει να αναβαθμίσει το ακίνητό του και να «ανέβει κατηγορία» θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει σε ιδιαίτερα κοστοβόρες εργασίες (αλλαγή κουφωμάτων και αλουμινίων, σκίαστρα, μονώσεις κ.λπ.).

Ένα άλλο ζήτημα ίσως το πιο σοβαρό είναι ότι η έκδοση του πιστοποιητικού καθρεπτίζει εν μέρει και την πραγματική εικόνα και αξία του ακινήτου, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες σε δαπάνες αναβάθμισης και ανακαίνισης των ακινήτων τους. Και αν για τα σχετικά καινούργια σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους η ενεργειακή απόδοση είναι ικανοποιητική, για τα ακίνητα 30 ετών και πάνω, που αποτελούν την πλειοψηφία της Λάρισας υπάρχει πρόβλημα. Άλλωστε, αυτός είναι και ένας λόγος όπου παλιά διαμερίσματα πωλούνται λιγότερο από όσο αξίζει ένα αυτοκίνητο…

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΙΔΑΚ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων διαμαρτύρονται, τονίζει στην «Ε» η πρόεδρος της ΕΝ.ΙΔ. Ακ. ν. Λάρισας και αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Χριστίνα Πουλούλη επειδή κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κατανοητό “ότι εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται μόνο με την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμισή τους, που απαιτούν σήμερα σοβαρότατες δαπάνες, οι οποίες πρέπει να επιδοτούνται από το κράτος”. “Το κράτος έχει καταργήσει κάθε φορολογική απαλλαγή, κάθε επιδότηση ή πρόγραμμα στήριξης της εξοικονόμησης ενέργειας, και αύξησε τον ΦΠΑ στις επισκευές κτιρίων από το 13% στο 23%. Αν αυτό δεν αλλάξει ριζικά, αν δεν υπάρξει σημαντική ελάφρυνση στο φόρο εισοδήματος, μειωμένος ΦΠΑ στα υλικά και εργασίες και συγκεκριμένα κίνητρα, κανένα ενεργειακό πιστοποιητικό δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση» επισημαίνει.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, το σύνολο σχεδόν των κτισμάτων ηλικίας μεγαλύτερης των 20 ετών δεν διαθέτει μόνωση. Ως εκ τούτου, με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τα πρώτα τρία χρόνια εφαρμογής του μέτρου του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, το 30% των κτιρίων κατατάσσεται στις δύο τελευταίες ενεργειακές κλάσεις Η και Ζ. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με σχετική κοινοτική οδηγία, από το 2020 και μετά, όλα τα νέα κτίρια που θα κατασκευάζονται στην Ε.Ε. θα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης….

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Τέλος να αναφέρουμε πως από φέτος έχει καταστεί υποχρεωτική η ανά πενταετία επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης των κτιρίων, εφόσον αυτά διαθέτουν συστήματα με λέβητες ονομαστικής ισχύος από 20 έως 100 kW και ανά δύο χρόνια, αν τα κτίρια διαθέτουν λέβητες ισχύος υψηλότερης των 100 kW (ή ανά τέσσερα χρόνια αν χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο).

Σε κάθε περίπτωση να επισημάνουμε πως οι νέες αυτές υποχρεώσεις που επιβάλλονται από την πρόσφατη νομοθεσία επισύρουν πρόστιμα από 1.000 έως 10.000 ανάλογα με την επιφάνεια και τη χρήση του κτιρίου, τον βαθμό υπαιτιότητας του υπόχρεου κ.λπ.

– See more at: http://www.eleftheria.gr/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/99633-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%C2%AB%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B1%C2%BB-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD.html#sthash.gWGuYWZ4.dpuf

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης