"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15 C
Trikala

Δεν «τσίμπησαν» τα ψίχουλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

agrotes ss

«Έγινε ουσιαστικός διάλογος με τον πρωθυπουργό, κατά τον οποίο παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των αγροτών, αλλά και της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής. Τον λόγο πλέον έχουν τα μπλόκα και οι αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων θα ληφθούν από τους ίδιους τους αγρότες».

Με αυτή την… αινιγματική δήλωση ο επικεφαλής του μπλόκου των Τεμπών και κεντρικός εισηγητής στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την 5ωρη σχεδόν κουβέντα εκπροσώπων 39 αγροτικών μπλόκων με τον Αλέξη Τσίπρα. Ανεπίσημα πάντως οι Θεσσαλοί αγρότες δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκεια τους για τη σκληρή και αδιάλλακτη γραμμή που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ουσιαστικό κέρδος από την χθεσινή συνάντηση δεν υπήρξε.

Έτσι αργά το βράδυ της Δευτέρας, με την επιστροφή των εκπροσώπων των αγροτών στα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών συνεδρίασαν, με την εισήγηση των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής να είναι η κλιμάκωση του αγώνα. Πιο αναλυτικά, αποφασίστηκε σήμερα το μεσημέρι στις 12 κάποια τρακτέρ από την Κοιλάδα να μεταφερθούν στη γέφυρα των Τεμπών για να αποκλείσουν την κυκλοφορία που διεξάγεται μέσω του παραλιακού οδικού δικτύου της Αγιάς.

Σαν δεύτερη σκέψη υπάρχει και ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής, με στόχο να μην κινείται τίποτα. Άλλωστε ο χρόνος πλέον δεν αποτελεί σύμμαχο των αγροτών, οι οποίοι σε λίγες μέρες θα πρέπει να επιστρέψουν στα χωράφια για την προετοιμασία των εαρινών καλλιεργειών. Εξέλιξη που προφανώς γνωρίζει η κυβέρνηση και ενδεχομένως σε αυτή στήριξε τη σκληρή γραμμή.

Αργά χθες βράδυ και για όσο διάστημα πραγματοποιούνταν η συνέλευση η κυκλοφορία δεν διεξάγονταν μέσα από την Κοιλάδα δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο. Τα μεσάνυχτα ο δρόμος άνοιξε ενώ σήμερα το πρωί στις 10 έχει προγραμματιστεί νέα συνέλευση.

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Με επεξεργασμένη πρόταση για αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από τα έσοδα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και σ’ αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να γίνει δεκτή μια αύξηση της προβλεπόμενης σήμερα δαπάνης για την ασφάλιση, προσήλθαν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των αγροτών. Η κυβερνητική αντιπρόταση περιελάμβανε δυνατότητα επιλογής ανώτατης ασφαλιστικής κατηγορίας με συντελεστή 16% επί του φορολογητέου εισοδήματος για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Όσοι επιθυμούν, πάντως, θα μπορούν να επιλέξουν εισφορές 20% που θα εξασφαλίζουν υψηλότερη τελική σύνταξη. Για τους υπόλοιπους αγρότες, προτείνεται μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος ώστε η αύξηση των εισφορών στο 20% να γίνει σε ορίζοντα πενταετίας (αντί για τριετία που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου) και ειδικότερα με συντελεστή 12% για τα πρώτα δύο χρόνια (2017-2018), συντελεστή 15% για τα επόμενα δύο χρόνια (2019-2020) και από το 2021 να υπάρξει εναρμονισμός των εισφορών στα επίπεδα των υπόλοιπων κλάδων ασφαλισμένων, δηλαδή στο 20%. Παράλληλα η κυβέρνηση προτείνει αυτοτέλεια του ΟΓΑ ως ασφαλιστικού (και όχι μόνο προνοιακού) φορέα των αγροτών μέχρι το 2021.

ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΥΝΘΕΣΗ»

Η αντιπροσωπεία των αγροτών που πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου, αποτελούνταν από 19 αγρότες, εκ των οποίων 11 από τον άξονα Τέμπη – Μικροθήβες, 5 από το πανελλαδικό (νεολαίοι 2008) και 3 από τα μπλόκα της Πελοποννήσου, οι οποίοι ουσιαστικά πήραν τη θέση των εκπροσώπων του Πανελλαδικού Οργάνου (Γκόντιας, Παναγής), οι οποίοι αποκλείστηκαν από το Μαξίμου, προς ικανοποίηση του μπλόκου των Τεμπών. Αναλυτικότερα στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Τσίπρα το μπλόκο των Τεμπών εκπροσώπησαν οι εξής: Βαγγ. Παπαγιαννούλης(Λάρισα) Καλογιάννης, Τσινούλης (Χάλκη), Ευαγγελόπουλος (Τύρναβος), Χρ. Ζήγρας (Νέο Περιβόλι).

Να σημειωθεί ότι ο Φάνης Τραγάκης, ο οποίος αρχικά ήταν στη λίστα των αγροτών που θα επισκέπτονταν το Μαξίμου, κόπηκε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, διότι όπως κατήγγειλε ο ίδιος είχε κατηγορήσει με σκληρές εκφράσεις τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκο Παπαδόπουλο. Επίσης εντύπωση προκάλεσε ο αποκλεισμός του προέδρου της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Νίκου Παλάσκα, το όνομα του οποίου επίσης συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική σύνθεση των εκπροσώπων των Τεμπών. Στην περίπτωση του όμως ουδεμία σχέση έχει η Αθήνα! Το μπλόκο των Μικροθηβών στη Μαγνησία εκπροσώπησαν οι κ.κ. Μπάτζιος Χρ. Μιλτ. Μπασδάνης και Αθ. Μάνεσης.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Στην κυκλοφορία δόθηκε χθες η κοιλάδα των Τεμπών καθώς οι αγρότες, σε ένδειξη καλής θέλησης για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, αποφάσισαν να άρουν τον αποκλεισμό της.

Αντίθετα κλειστός παρέμεινε και χθες Δευτέρα ο δρόμος Λάρισας – Ελασσόνας (Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης) στο ύψος του Αργυροπουλίου, από αγρότες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο μπλόκο της Μελούνας, ενώ τα οχήματα από τις 4 μ.μ. ως τις 12 τα μεσάνυχτα κινούνταν μέσα από χωριά της περιοχής. Μάλιστα, οι αγρότες τονίζουν πως η συγκεκριμένη διακοπή της κυκλοφορίας θα είναι καθημερινή, και αυτήν την εβδομάδα, και θα ανασταλεί μόνον εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει συνάντηση με εκπροσώπους των μπλόκων που κινούνται στο «κλίμα» της Νίκαιας.

ΝΙΚΑΙΑ

«Οι σημερινές εξαγγελίες της Κυβέρνησης μετά τη συνάντηση με τους αγρότες μου θύμισαν τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ». Με αυτά τα λόγια σχολίασε τη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας, Βαγγέλης Μπούτας και πρόσθεσε για το αίτημα της Κυριακής για συνάντηση με τον κ. Τσίπρα: Εμείς αναμένουμε ενημέρωση για το αν θα συζητήσουμε για τα 5 συγκεκριμένα αιτήματα που έχουμε και όχι για 40, όπως έγινε σήμερα. Έχουν σοβαρή ευθύνη όσοι συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου, αφού ουσιαστικά έστρωσαν με βούτυρο το ψωμί της κυβέρνησης για να συνεχίσει την πολιτική της».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζου Μαρούδα, ο οποίος με αφορμή τη συμφωνία των δύο πλευρών περί 51% στο Μητρώο Αγροτών, δήλωσε στην «Ε»: Και σήμερα (χθες) φάνηκε ότι οι συνάδελφοι των Τεμπών εξυπηρετούν τους μεγαλοαγρότες, καθώς στη συζήτηση που είχαν με τον κ. Τσίπρα επέμειναν στη δημιουργία του Μητρώου, λες κι από αυτό θα κριθεί η αγροτική ανάπτυξη. Κρίμα…».

Να σημειωθεί πως αύριο Τετάρτη το πρωί δύο λεωφορεία με αγρότες από τη Νίκαια θα μεταβούν στον Προμαχώνα προς ενίσχυση του ηθικού των αγροτών της περιοχής, ενώ σε αναμονή παραμένει το μπλόκο για ενδεχόμενη συνάντηση στο Μαξίμου.

Γ. Ρούστας

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης