"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

Δηλητηριασμένοι σκύλοι στον παλιό σκουπιδότοπο Καλαμπάκας, παγίδα θανάτου για τα τελευταία ζευγάρια Ασπροπάρη της περιοχής

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πριν λίγες μέρες, η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας έλαβε την πληροφορία ότι ένας σκύλος που είχε δηλητηριαστεί στην πόλη της Καλαμπάκας είχε ταφεί κοντά στην περιοχή του παλιού σκουπιδότοπου.

Μιας και η εν λόγω τοποθεσία αποτελεί παραδοσιακά αγαπημένη περιοχή τροφοληψίας του Ασπροπάρη, πραγματοποιήθηκε αμέσως επιτόπια έρευνα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το δηλητηριασμένο ζώο είναι επαρκώς θαμμένο και ότι κανένα μέρος του δεν είναι  εκτεθειμένο και συνεπώς διαθέσιμο στον Ασπροπάρη.

Κατά τις έρευνες, αν και δεν βρέθηκε ο εν λόγω σκύλος, βρέθηκαν στον παλιό σκουπιδότοπο πολύ κοντά στο ποτάμι δυο σακιά που μέσα περιείχαν δυο σκυλιά με εμφανή σημάδια δηλητηρίασης.  Πολύ πιθανά ο ιδιοκτήτης ή αυτός που δηλητηρίασε τα ζώα πέταξε τα πτώματα τους στην συγκεκριμένη περιοχή. Με αυτή την πράξη όμως, ήταν σαν να πέταξε ο ίδιος ακόμα μια φόλα!

Το δηλητήριο παραμένει ενεργό μέσα στο άψυχο κορμί του ζώου και «περιμένει» το επόμενο θύμα που θα τραφεί από το ψοφίμι: μια αλεπού, έναν άλλον σκύλο και ίσως και τους τελευταίους Ασπροπάρηδες των Μετεώρων! Τ

ο σημείο που βρέθηκαν τα δηλητηριασμένα ζώα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ από μια ενεργή φωλιά του είδους. Τα ζώα θάφτηκαν από τους ερευνητές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΑΑΤ, ενώ για το περιστατικό ενημερώθηκε το Δασαρχείο Καλαμπάκας.

Δυστυχώς, σχεδόν ο καθένας μας έχει πληγεί από τη μάστιγα των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Αλλά για να ελαχιστοποιήσουμε τα θύματα μιας δηλητηρίασης και να σπάσουμε την αλυσίδα του θανάτου ΔΕΝ πετάμε ποτέ ένα δηλητηριασμένο ζώο είτε στα σκουπίδια είτε κάπου στην ύπαιθρο.

Ειδοποιούμε την εκάστοτε αρμόδια αρχή (Αστυνομία, Δήμο και Δασαρχείο) και φροντίζουμε πάντα για την ασφαλή ταφή του ζώου σε μεγάλο βάθος και την επικάλυψη με ασβέστη.

Αν κάποιος εντοπίσει κάποιο δηλητηριασμένο ζώο ή δόλωμα να ΜΗΝ το ακουμπήσει και να επικοινωνήσει άμεσα με το τοπικό Δασαρχείο ή την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στα τηλέφωνα 210 8228704 (9:00-17:00) και 6947 610763 (24 ώρες).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης