"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Δημοτική Βιβλιοθήκη – Το πολιτιστικό «στέκι» για μικρούς και μεγάλους

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πάνω από 1500 παιδιά επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών δράσεων και χιλιάδες ακόμη είναι τα παιδιά και οι έφηβοι, που αφιερώνουν τον ελεύθερό τους χρόνο είτε διαβάζοντας στη βιβλιοθήκη, είτε αναζητώντας ηλεκτρονικά πληροφορίες στο κέντρο πληροφόρησης νέων που φιλοξενεί.

vivliothiki3

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, ειδικά μετά την ένταξή της στο πρόγραμμα Future Library, έχει μπει σε μια εντελώς διαφορετική τροχιά και έχει γίνει το επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής στην πόλη. Αυτή την τροχιά θα πρέπει να στηρίξουμε όλοι, και κυρίως όσοι μπορούν να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα τις δράσεις της. Όπως και να έχει πάντως, η Δημοτική Βιβλιοθήκη κατάφερε να μετατραπεί σε ένα πολιτιστικό στέκι, και μια δημιουργική κυψέλη για κάθε Τρικαλινό.

vivliothiki5

Τόπος μελέτης για μαθητές

«Αυτό που πραγματικά μας χαροποιεί αλλά και μας εκπλήσσει σε ένα μεγάλο βαθμό, είναι το γεγονός ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη σε καθημερινή βάση γίνεται τόπος μελέτης και συνάντησης για δεκάδες νεαρούς μαθητές. Το αναγνωστήριό μας γεμίζει με παιδιά που στα διαλείμματά τους από φροντιστήρια έρχονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη για να διαβάσουν, να αναζητήσουν βιβλία ή και να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσα από το Κέντρο Πληροφόρησης νέων, που επίσης κατακλύζεται καθημερινά. Δείχνει αυτό μια πραγματική στροφή προς το βιβλίο, αλλά κυρίως στη Δημοτική Βιβλιοθήκη η οποία πλέον βρίσκεται πραγματικά στο επίκεντρο της πόλης», τονίζει η κα Τζένη Ρώσσιου, υπεύθυνη της Δημοτική Βιβλιοθήκης.

Εμείς θα λέγαμε ότι και η ίδια συνέβαλε σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη έγινε ο δημόσιος εκείνος πολιτιστικός χώρος, που φιλόξενα υποδέχεται από παιδιά που θέλουν να παίξουν μέχρι ηλικιωμένους που απλά θέλουν να διαβάσουν την εφημερίδα τους.

vivliothiki-paidia1

Το παιδικό τμήμα

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η οργάνωση του παιδικού τμήματος. Τα τελευταία χρόνια, οι πολυάριθμες δράσεις κατάφεραν να προσκαλέσουν παιδιά και γονείς. Ο χώρος εξάλλου είναι ιδανικός για να εστιάσει κανείς στο βιβλίο και τα παιδιά να συγκεντρωθούν στο σκοπό αυτό.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η κα Ρώσσιου, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι ενώ οι μαθητές Λυκείου επισκέπτονται συχνά τη βιβλιοθήκη -κάτι όχι συνηθισμένο μέχρι πριν μερικά χρόνια- οι μαθητές του δημοτικού σχολείου, και ειδικά μεταξύ Γ΄και Ε΄ Δημοτικού, όλο και απομακρύνονται από δράσεις και δανεισμό βιβλίων. «Αυτό μας ανησυχεί πραγματικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στο φόρτο σχολικών εργασιών και ίσως και εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Φαίνεται ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία, εδώ και τέσσερα χρόνια, έχουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Αυτό δεν τους απομακρύνει μόνο από τις ώρες παιχνιδιού αλλά και από ζωτικές για τις γνώσεις τους και την ανάπτυξή τους δράσεις, όπως η μελέτη εξωσχολικών βιβλίων, η επίσκεψη στη βιβλιοθήκη και πολλά ακόμη».

Σύντομα τα νέα!

Αν και λόγω της έλλειψης προσωπικού, κι επειδή οι δράσεις της βιβλιοθήκης στηρίζονται σε εθελοντές, είναι δύσκολο να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα δράσεων κατά τους χειμερινούς μήνες, ήδη γίνονται συζητήσεις για την κατάρτιση ενός προγράμματος. Το θέμα πιθανώς θα είναι η διαφορετικότητα, ωστόσο είναι σίγουρο ότι αναμένονται πολλές ακόμη προτάσεις!

πηγη – H EΡΕΥΝΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης