"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Δημ. Κουτσούμπας: Ο λαός να καθορίσει τις εξελίξεις

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην εφημερίδα Real News και τη δ/γράφο Μ. Ζαφειριάδου.

Παρατίθεται η συνέντευξη:

Τι σηματοδοτεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης;

«Δεν αποκλείεται να συνδέεται και με προβλήματα μέσα σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όμως σε κάθε περίπτωση βασικός στόχος είναι η απόσπαση εμπιστοσύνης για κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμιά ανοχή απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης και τα πολιτικά παιχνίδια γύρω από την εκλογή του ΠτΔ. Είναι ανάγκη ο ίδιος να καθορίσει τις εξελίξεις, οργανώνοντας την πάλη του με στόχο τη δραστική αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών. Με ανάδειξη του εργατικού κινήματος σε καθοριστικό παράγοντα, σε συμμαχία με αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Και σε πολιτικό επίπεδο με μεγάλη, δυναμική ενίσχυση του ΚΚΕ. Διαφορετικά θα βολοδέρνουμε σε αντιλαϊκές επιλογές, παζάρια και πολιτικά παιχνίδια του κατεστημένου».

Το ΚΚΕ, κ. Κουτσούμπα, είναι υπέρ ή κατά των πρόωρων εκλογών; Ή έχει δευτερεύουσα σημασία για εσάς η πτώση της κυβέρνησης; Και πότε βλέπετε τις εκλογές αυτές;

«Θεωρούμε πολύ πιθανό να έχουμε εκλογές σύντομα. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας η πτώση της κυβέρνησης, όπως και δεν είναι καθόλου δευτερεύουσας σημασίας το ποια κυβέρνηση θα έλθει, τι θα ακολουθήσει. ”Ραντεβού στα τυφλά” ο λαός δεν πρέπει να συνεχίσει να δίνει. Υπάρχει η πείρα από την εναλλαγή κυβερνήσεων του διπολισμού, με ψεύτικες προεκλογικές ελπίδες, που ζημίωσε το λαό και μας έφτασε στη σημερινή κατάσταση. Όμως είναι διαφορετικό να γίνουν εκλογές γιατί δεν τους βγαίνουν τα παζάρια για τους 180 και είναι άλλο να πέσει η κυβέρνηση και να προκύψουν εκλογές κάτω από τη λαϊκή πίεση, με το λαό να δυναμώνει τη λαϊκή πάλη και συμμαχία, σε ρήξη συνολικά με το σημερινό δρόμο και τις όποιες κυβερνητικές λύσεις που φέρνουν από την πίσω πόρτα την ίδια πολιτική. Το ΚΚΕ αυτό επιδιώκει, γι’ αυτό και θεωρούμε ότι η μεγάλη ισχυροποίησή του είναι το βασικό κριτήριο, η “Λυδία” λίθος, της πραγματικής ανατροπής».

Σας ρωτώ γιατί κατηγορείστε από πολλούς ότι παραπέμπετε τη λύση των προβλημάτων στο σοσιαλισμό. Όταν εσείς κερδίσετε τις εκλογές…

«Όσοι τα λένε αυτά καλά θα έκαναν πρώτα να στηρίξουν τις σημερινές προτάσεις μας για τους άνεργους και τις άλλες προτάσεις νόμου για την ελάφρυνση των ΕΒΕ, των αγροτών, την ουσιαστική ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών. Η πάλη και ο αγώνας, που με συνέπεια και συνέχεια μόνο το ΚΚΕ δίνει καθημερινά, θα πρέπει να κατευθύνεται και στη συνολική λύση του προβλήματος της εξουσίας. Και φυσικά πιστεύουμε -δεν είναι άλλωστε και κανένα φοβερό μυστικό- ότι αυτό μπορεί να το εγγυηθεί ως κοινωνικό σύστημα μόνον ο σοσιαλισμός. Τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού τη ζήσαμε, τα ψέματα περί ”κοινωνίας της αφθονίας” έχουν καταρριφθεί. Ο σοσιαλισμός, χωρίς τα όποια λάθη και αδυναμίες του παρελθόντος, μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες και συνεχώς διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αποκτά σταθερό προβάδισμα, έναντι της ΝΔ, τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο. Θεωρείτε ότι είμαστε κοντά στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στη χώρα; Και τι θα σημάνει αυτό;

«Όλο το τελευταίο διάστημα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πάρει τα σχετικά διαπιστευτήρια από ΕΕ, ΗΠΑ, ομίλους. Γι’ αυτό έχει προσαρμόσει την πολιτική του σε πιο ρεαλιστικές προτάσεις αστικής διαχείρισης, που ευνοούν τμήματα του κεφαλαίου. Το πρόβλημα όμως για το λαό μας είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα αποτελέσει εναλλακτική λύση στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική. Άλλωστε τα λένε όλα μόνοι τους. Για ποιο τέλος των μνημονίων μιλάνε, όταν δεν δεσμεύονται για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών του λαού την περίοδο της κρίσης; Δεν δεσμεύονται για την κατάργηση των δεκάδων αντιλαϊκών νόμων του μνημονίου, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και της 13ης και 14ης σύνταξης για όλους, την κατάργηση των χαρατσιών…».

Εκτιμάτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί μετά τις εκλογές «δεξιά στροφή», όπως τον κατηγορούν εσωκομματικοί του αντίπαλοι; Και πού την αποδίδετε;

«Αυτό φαίνεται και από το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ και από τις επαφές –κεκλεισμένων μάλιστα των θυρών– με τη γερμανική κυβέρνηση και άλλα ευρωπαϊκά και υπερατλαντικά κέντρα. Η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη. Όταν ένα κόμμα δεν αμφισβητεί τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, αποδέχεται το χρέος, τότε είναι υποχρεωμένο να υποκύψει στα ευρωπαϊκά μνημόνια διαρκείας, τις απαιτήσεις των δανειστών και του κεφαλαίου, πάντα σε βάρος του λαού. Γι’ αυτό και στο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν να καλλιεργήσουν στο λαό μειωμένες προσδοκίες. Περιορίζονται και αυτοί, όπως οι κυβερνώντες, σε κάποια ψίχουλα, με τη δυνατότητα φυσικά που έχει πάντα η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση περισσότερων ελιγμών και προεκλογικών παροχών που ξεχνιούνται μετά.Και όσοι θεωρούν αυστηρή την κριτική του ΚΚΕ, ας δουν την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών σε εφορίες και τράπεζες. Είναι στην ουσία της ίδια με τις προτάσεις που παζαρεύει η κυβέρνηση με την τρόικα, αφού αποδέχονται όλους τους αντιλαϊκούς φόρους και ψάχνουν τρόπους για να πληρώσει ο λαός τις δυσβάσταχτες οφειλές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως, ακόμα και προσκρούοντας στη δική σας άρνηση, στοχεύει στην άντληση ψήφων από «τον κόσμο του ΚΚΕ»…

«Όσοι έχουν στηρίξει εκλογικά το κόμμα μας, αλλά και όσοι αισθάνονται αριστεροί, ριζοσπάστες, όσοι συναντηθήκαμε στους αγώνες, μπορούν σήμερα να δουν με τα ίδια τους τα μάτια, αυτά για τα οποία τους προειδοποιούσαμε στις εκλογές του 2012. Να δουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πλασαριστεί στη θέση της σοσιαλδημοκρατίας, που άφησε ορφανή το ΠΑΣΟΚ, τη συμβολή του στον παροπλισμό του κινήματος, την εγκατάλειψη ακόμα και φραστικά των όποιων αριστερών ριζοσπαστικών μέτρων υπέρ του λαού, τη στήριξη με χέρια και πόδια της ΕΕ, τις δηλώσεις υποταγής στο ΝΑΤΟ. Κυρίως μπορούν να δουν τι είναι ικανό να κάνει ένα κόμμα που θέλει να κερδίσει την υποστήριξη της τάξης, που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία, έστω ως δεύτερη επιλογή της, αλλά πάντα στην υπηρεσία της».

Πώς βλέπετε την προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς;

«Προσπαθεί με μεγάλες αντιφάσεις και δυσκολίες να ανασυγκροτηθεί, κυρίως με ό,τι έχει απομείνει από το ΠΑΣΟΚ και που ο ΣΥΡΙΖΑ του έχει πάρει “ζωτικό χώρο” και στοχεύει πλήρως να το υποκαταστήσει».

Το Ποτάμι, ένα νέο κόμμα, πώς το κρίνετε;

«Πάντα το παλιό έρχεται ως νέο. Αλήθεια, πόσο νέο, μπορεί να είναι ένα κόμμα που δηλώνει έτοιμο να δώσει ένα χεράκι βοήθειας στο “παλιό” αστικό πολιτικό σύστημα, δηλώνοντας πρόθυμο να “γλύψει” κοκαλάκι κυβερνητικής εξουσίας από όποιο κόμμα έρθει πρώτο στις εκλογές;».

Να υποθέσω, πάντως, πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό τον Αλ. Τσίπρα; Δεν συζητάτε ούτε να θέσετε όρους κ. Κουτσούμπα, για να δοκιμάσετε τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Οι “όροι”, τα κριτήρια, που θέτει το ΚΚΕ για τη συγκρότηση μιας κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας, ως ελάχιστες προϋποθέσεις για να δώσει το ΚΚΕ το παρών σε διακυβέρνηση, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να ζήσει καλύτερα ο λαός και η νεολαία, είναι η κοινωνικοποίηση του φυσικού και παραγόμενου πλούτου, η αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η μονομερής διαγραφή του χρέους που δε δημιούργησε ο λαός, η κατάργηση αμέσως όλων των εφαρμοστικών νόμων, των μνημονίων, των αντιδραστικών διατάξεων. Είναι η αντιμετώπιση άμεσα των μεγάλων και οξυμένων προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων, όπως η σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, οι μισθοί, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η κατάργηση της επαίσχυντης φορολογίας, το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, η εξασφάλιση δημόσιας και δωρεάν υγείας, παιδείας και όλα όσα έχει προτείνει το ΚΚΕ, καταθέτοντας και συγκεκριμένες προτάσεις στη βουλή. Όλα αυτά μπορεί να εγγυηθεί μόνο η εργατική λαϊκή εξουσία. Η ζωή του λαού εξαρτάται κυρίως από το συνολικό δρόμο που βαδίζει η χώρα. Αν αυτός, ο αντιλαϊκός δρόμος μένει στο απυρόβλητο, τότε μπορεί να “καταπιεί” τους όποιους επιμέρους “όρους”, όση καλή πρόθεση ή διάθεση και αν έχεις».

Πολλοί μιλούν για πόλεμο» Μητσοτάκη – Δούρου, με αφορμή τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων. Είναι όμως κάτι που είχε ξεκινήσει από τους δημάρχους του ΚΚΕ…

«Η σκόπιμη προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης στόχο έχει να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού. Η διαδικασία δεν έχει καμιά σχέση με τα πλαστά πιστοποιητικά τα οποία ελέγχονται και πρέπει να ελέγχονται αυστηρά. Οι δήμαρχοι του ΚΚΕ αντιτάσσονται στη διαδικασία επανελέγχου των συμβάσεων που μετατράπηκαν σε αορίστου για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους. Στο στόχαστρο βέβαια μπαίνει και ο νόμος περί “αξιολόγησης” ο οποίος δεν έχει καμιά σχέση με οποιαδήποτε έννοια σωστής και αντικειμενικής αξιολόγησης, αλλά φτιάχτηκε για να αποτελέσει το όχημα μαζικών απολύσεων στο δημόσιο τομέα εν ονόματι “των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών”, όπως κομψά ονομάζεται τώρα η βαρβαρότητα των απολύσεων, το “διαίρει και βασίλευε”, ανάμεσα σε συναδέλφους, με τον χαφιεδισμό και την υποταγή, τον ευτελισμό της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, που καλλιεργείται στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Πώς κρίνετε την αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή, και πάντως πολύ κοντά στην Ελλάδα;

«Δημιουργεί τεράστιους κινδύνους παρατεταμένων συγκρούσεων ακόμη και ενός πιο γενικευμένου πολέμου. Και εδώ η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες με την εμπλοκή της Ελλάδας στην κρίση στην Ουκρανία και τους πολεμικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή. Και ας αφήσουν τις κορώνες ότι “η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας”. Όταν συμβάλλεις για να πάρει φωτιά το σπίτι του γείτονα, τότε κινδυνεύει και το δικό σου. Ούτε φυσικά είναι πραγματικός στόχος οι λεγόμενοι “τζιχαντιστές” που τους δημιούργησαν αυτοί που σήμερα δήθεν τους πολεμούν. Από την άλλη, ακόμη περιμένουμε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταδικάσει την απόφαση της κυβέρνησης για εμπλοκή. Προφανώς γιατί οι “ΝΑΤΟϊκές δεσμεύσεις” αφορούν και μια κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ».
Πηγή 902.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης