"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.3 C
Trikala

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑ…ΖΩ – του Αχιλλέα Παπαναστασίου*

lafarm

Σχετικά άρθρα

Διαδίκτυο. Ευκολία; Επανάσταση; Κίνδυνος; Ψυχαγωγία; Συντροφιά; Αθώα συνήθεια και τελικά εθισμός;


Σε αυτά ο καθένας μας μπορεί σίγουρα να αναγνωρίσει και τη δική του σχέση με το διαδίκτυο.


Ένα, ωστόσο, είναι βέβαιο: το διαδίκτυο ήρθε για να μείνει, να εξελιχθεί και να καθορίζει, λιγότερο ή περισσότερο, τη ζωή όλων μας.


Θα απαριθμήσω κάποιες καθημερινές χρήσεις-εφαρμογές οι οποίες σχετίζονται με ανηλίκους που είναι και το θέμα μας εδώ. Instagram, YouTube, ηλεκτρονικές αγορές, έλεγχος ενδιαφερόντων, e- εκπαίδευση Face book κ.α. Δε λησμονώ τις προθέσεις ηλεκτρονικής απάτης από πολλούς καλοθελητές.


Όλες οι παραπάνω χρήσεις είναι γνωστές και δεν τις αναφέρω για να πληροφορήσω∙ τις αναφέρω για να συνειδητοποιήσουμε όλοι ως γονείς ότι η διαπαιδαγώγηση και η προσοχή μας δεν επιτρέπεται πλέον να εξαντλείται στην καθαριότητα, στους καλούς τρόπους και στο χαρτζιλίκι.


Επιβάλλεται να επεκταθεί και στον τρόπο με τον οποίο τα βλαστάρια μας στέκονται απέναντι στο διαδίκτυο. Πρωτίστως υπεύθυνοι για τον τρόπο που βιώνει την παιδική και εφηβική της ηλικία η νεολαία σήμερα, είμαστε εμείς: οι γονείς.


Πρέπει, επομένως να αντιληφθούμε ότι η φύση των συμβουλών μας θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου να τροποποιηθεί και να εμπλουτιστεί: τα παιδιά στην εποχή μας δεν έχουν μόνο προσωπική ζωή∙ έχουν κυρίως ψηφιακή ζωή.

Το ψηφιακό αποτύπωμά τους υπάρχει ήδη σχεδόν παντού και θα επεκτείνεται ολοένα και πιο πολύ. Τι έχουμε να τους πούμε για αυτό; Έχουμε τα εφόδια και τις γνώσεις για να τους καθοδηγήσουμε;

Να τους προστατεύσουμε και τους βοηθήσουμε;
Οι σύγχρονες, λοιπόν, ανάγκες διαπαιδαγώγησης έχουν αλλάξει και μαζί τους θα πρέπει να αλλάξουμε και εμείς. Όταν με δυσαρέσκεια πληροφορούμαστε για περιπτώσεις διαδικτυακής βίας, bulling κ.λ.π ας σκεφτούμε ότι το κακό μπορεί να χτυπήσει και την πόρτα μας.

Η νεολαία δεν είναι άμοιρη ευθυνών αλλά πολύ περισσότερο δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι άνθρωποι οι οποίοι οφείλουν να καθοδηγήσουν και να νουθετήσουν τους νέους.

*Ο Αχιλλέας Παπαναστασίου είναι φιλόλογος και μέλος του διδακτικού προσωπικού στο ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης