"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.3 C
Trikala

Διαξιφισμοί για το νομοσχέδιο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Δίνουν και παίρνουν τα πολιτικά παιχνίδια με αφορμή το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», όπου συμπεριλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο κατατίθεται σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) αποκαλύπτει ότι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Πάρης Βεντήρης, άλλαξε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του υπεύθυνου ΚΤΕ Παιδείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, ομολογώντας παράλληλα την επιθυμία του να «ρίξει» τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη.

Ο Δ. Κωνσταντόπουλος με ανακοίνωσή του εμφανιζόταν να ζητά την απόσυρση της προωθούμενης ρύθμισης του υπουργείου Παιδείας, με την οποία επανέρχεται η εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων στο υπουργείο Παιδείας.

Με μια άκρως νεοφιλελεύθερη ρητορική, η ανακοίνωση καταφέρεται ενάντια στη ρύθμιση, η οποία ουσιαστικά αποκαθιστά τη συνταγματική νομιμότητα στον χώρο των ιδιωτικών σχολείων:

«Φιλοεργοδοτικοί»

«Κατά την προσφιλή του τακτική, ο υπουργός Παιδείας ακυρώνει τον διάλογο και την όποια προσπάθεια συναίνεσης. Με συνεχείς ιδεοληψίες απέναντι στην αριστεία, στη λειτουργία των προτύπων, την υποτροφία στους άριστους και σε κάθε μορφή αξιολόγησης, αφού υποβάθμισε το δημόσιο ολοήμερο σχολείο, προχωρά και στην αποδόμηση της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. […] Η ρύθμιση για τα Ιδιωτικά Σχολεία παρεμβαίνει ωμά και απροκάλυπτα στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών με αντιλήψεις που ταιριάζουν σε άλλα καθεστώτα».

Η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για «φιλεργοδοτική ανακοίνωση», με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μιχάλη Κουρουτό, και ένα ακόμη μέλος του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ να πραγματοποιούν συνάντηση την περασμένη Παρασκευή με τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και τον Πάρη Βεντήρη, ζητώντας εξηγήσεις για το περιεχόμενο και το ύφος της ανακοίνωσης, καθώς πριν από μερικές βδομάδες, σε συνάντηση του προεδρείου της ΟΙΕΛΕ με τον Τομέα Παιδείας του κόμματος, είχε εκφραστεί διαφορετική άποψη σχετικά με τα αιτήματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποκαλύφθηκε ότι η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε ήταν διαφορετική από αυτήν που είχε συντάξει ο Δ. Κωνσταντόπουλος, με τον Π. Βεντήρη να αναλαμβάνει την «πατρότητά» της λέγοντας:

«Εγώ έφτιαξα την ανακοίνωση με το Κόμμα. Συμφωνούμε με τη ρύθμιση, αλλά δεν θέλουμε να την υποστηρίξουμε, διότι έτσι θα στηρίξουμε τον Φίλη, ο οποίος πρέπει να φύγει!».

Κατηγόρησε μάλιστα τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ ότι στην προσπάθειά του να προωθήσει τα εργασιακά ζητήματα του κλάδου στηρίζει τον υπουργό Παιδείας.

Κύκλοι της ΟΙΕΛΕ παρομοιάζουν το ΠΑΣΟΚ με «νεοφιλελεύθερη ουρά της Ν.Δ.», κάνοντας λόγο για διχασμό εντός του κόμματος, ισχυρισμός ο οποίος έχει βάση εάν λάβει κανείς υπόψη του και το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ, που στην πλειονότητά της προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, έχει ταχθεί υπέρ της ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση.

«Η ΟΙΕΛΕ και χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα περιμένουμε να δούμε με πράξεις στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο αν το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται για την Παιδεία και το δημόσιο συμφέρον ή αν έχει πάρει οριστικά διαζύγιο από τον κόσμο της εργασίας, συντασσόμενο με τις πιο ακραίες, νεοφιλελεύθερες απόψεις των εργοδοτών, απόψεις που σήμερα καταδικάζονται από το σύνολο της Ευρώπης και ιδιαίτερα από τον ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο όπου ανήκει το ΠΑΣΟΚ» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ.

Ο υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» κάνει λόγο για «παρηκμασμένο δικομματισμό» που λειτουργεί ως «χορηγός των σχολαρχών» και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου προκειμένου να διασφαλισθεί εκπαιδευτική ισότητα για τους μαθητές και αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.

«Με τις ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση κατοχυρώνονται στοιχειώδη δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, τα οποία απορρέουν από το Σύνταγμα και είχαν αναγνωρισθεί από το 1977, από την τότε κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, με υπουργό Παιδείας τον Γ. Ράλλη, μετά τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών. Τα δικαιώματα αυτά, που κατοχύρωναν την αξιοπιστία του ιδιωτικού σχολείου, καταργήθηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά, με υπουργό παιδείας τον Κ. Αρβανιτόπουλο, χωρίς να το έχει ζητήσει ρητά η τρόικα».

Οι… χορηγοί

Ο κ. Φίλης τόνισε επίσης πως «το Σύνταγμα αναγνωρίζει τη δημόσια εποπτεία στο σύνολο της εκπαίδευσης -δημόσιας ή ιδιωτικής- γιατί με τον τρόπο αυτό το κράτος εγγυάται το μίνιμουμ ποιότητας όλων των σχολείων. Ανάλογες ρυθμίσεις υφίστανται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο κατοχυρώνονται επίσης τα δικαιώματα δεκάδων χιλιάδων νεότερων εκπαιδευτικών, οι οποίοι εργάζονται στα φροντιστήρια, συνήθως σε συνθήκες μαύρης εργασίας, που ορισμένες φορές συμβαδίζει με τη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων.

»Αυτές τις στοιχειώδεις, ευρωπαϊκές μάλιστα, αρχές αρνούνται να υποστηρίξουν στη χώρα μας τα κόμματα του παρηκμασμένου δικοματισμού, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που συμπεριφέρονται ως χορηγοί της νεοφιλελεύθερης συντεχνίας των σχολαρχών. Αλλωστε, με την απαξιωτική ρητορική των δύο κομμάτων για τη δημόσια εκπαίδευση, ως συνέχεια της αγοραίας λογικής τους για το σύνολο της Παιδείας (για πελάτες-μαθητές έχει μιλήσει στο συνέδριο της Ν.Δ. ο Κ. Μητσοτάκης), επιβεβαιώνεται αυτή η αιμομικτική σχέση τους με τα μεγάλα συμφέροντα, ακόμη και ανομία, στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

»Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου, διασφαλίζοντας κανόνες εκπαιδευτικής ισότητας για τους μαθητές και στοιχειώδη αξιοπρέπεια για τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων. Οσοι αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά σχολεία ως σούπερ μάρκετ καλό είναι να εγκαταλείψουν την υστερική επίθεσή τους περί… μπολσεβικοποίησης και να αλλάξουν εγκαίρως άποψη!» καταλήγει ο υπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης