"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Διώχνουν τις άμαξες από την παραλία του Βόλου

lafarm

Σχετικά άρθρα

amakses (3)
Ένα από τα ομορφότερα φολκλορικά στοιχεία που διέθετε η παραλία του Βόλου εδώ και πολλά χρόνια, μάλλον θα ανήκει στο παρελθόν και μόνο στις μνήμες θα ζωντανεύει, αναπολώντας τις μοναδικές ρομαντικές στιγμές που προσέφερε… Το θέμα αφορά τις ιππήλατες άμαξες που κυκλοφορούσαν στην παραλιακή λεωφόρο και που αποτελούσαν μια μοναδική ατραξιόν!

Αιτία του “κακού” μια περίεργη νομοθετική διάταξη που χαρακτηρίζει την παραλία ως πεζόδρομο και δεν επιτρέπει την κυκλοφορία των αμαξών. Οι δύο αμαξηλάτες που μέχρι και πέρυσι δραστηριοποιούνταν στην παραλία εξυπηρετώντας το κοινό και αποτελούσαν πάντοτε μια ξεχωριστή παρουσία με το περιποιημένο ντύσιμό τους, τα μπανιαρισμένα καθημερινώς άλογα και τις καθαρές άμαξες, προς το παρόν δεν μπορούν να κινηθούν στην παραλία.

Ήδη οι αμαξηλάτες ζητούν από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου να προχωρήσει σε παρέμβαση, ώστε να διορθωθεί η διάταξη και να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ξανά το χώρο της παραλίας για τις βόλτες των πολιτών και τουριστών με τις άμαξές τους. Όπως λένε οι ίδιοι,μέχρι στιγμής, κανένα ατύχημα δεν συνέβη, ενώ διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες άδειες για να οδηγούν άμαξα.
amaksa
Η ζημιά από τη νομοθετική διάταξη είναι διπλή -τόσο για τους αμαξηλάτες, όσο και για τον τουρισμό- αφού πολλοί τουρίστες από τα δεκάδες κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν στο λιμάνι του Βόλου, χρησιμοποιούσαν την άμαξα για μια βόλτα που πάντοτε την χαρακτήριζαν ως μοναδική. Οι αμαξηλάτες τα προηγούμενα χρόνια άρχιζαν τις βόλτες στην παραλία την ‘Ανοιξη, αλλά φέτος ,λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, επιχείρησαν να κάνουν τις πρώτες βόλτες μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αλλά τους απαγορεύτηκε.

Ο αμαξηλάτης κ. Στέλιος Τσαλαβρέτας από το 2002 έχει την άμαξά του στην παραλία κάνοντας βόλτα στους επισκέπτες και όχι μόνο.«Στο εξωτερικό το άλογο κυκλοφορεί με τους πεζούς και δεν καταλαβαίνουμε την απόφαση της πολιτείας που μας απαγορεύει να κινηθούμε στην παραλία, διαφορετικά κινδυνεύουμε με πρόστιμο. Για να κυκλοφορήσουμε, πρέπει να πάρουμε άδεια από τον ΟΛΒ και γι’ αυτό ζητάμε να τροποποιηθεί αυτή η νέα διάταξη» δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «προσωπικά ταΐζω όλο το χειμώνα τρία άλογα και τώρα που είναι να δουλέψω, δεν μπορώ. Πέραν αυτού στερούμε την άμαξα από το κάθε παιδί, τον τουρίστα, το συμπολίτη που θέλει να κάνει μια βόλτα. Γιατί η άμαξα είναι και πόλος έλξης επισκεπτών, ενώ οι τοπικοί άρχοντες θα έπρεπε να απλοποιήσουν αυτό το νόμο και να προστατεύσουν τον τουρισμό. Το άλογό μου δεκατρία χρόνια που κινούμαι στην παραλία, δεν έχει ακουμπήσει κανέναν. Μάλιστα τα άλογα είναι πολύ εκπαιδευμένα, ασχολούμαστε μαζί τους πολλές ώρες την ημέρα και ερχόμαστε σε τέτοια επαφή μαζί τους, ώστε να μας ακούν ανά πάσα στιγμή».

Σημειώνεται ότι η φυσιογνωμία του κ.Τσαλαβρέτα με την άμαξα του, κυκλοφορεί μέσα από φωτογραφίες διεθνώς, ενώ πρόσφατα ενημερώθηκε πως η εικόνα του υπάρχει σε καρτ ποστάλ στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά του ενας άλλος αμαξηλάτης ο κ. Δημήτρης Τσούκας δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη παραλία του Βόλου εδώ και τρία χρόνια έχοντας φέρει μια βασιλική άμαξα από την Ιταλία που πληροί όλες τις σύγχρονες προϋποθέσεις για φρένα, φώτα και άλλα.«Έχω τέσσερα άλογα, διαθέτουμε τις απαιτούμενες άδειες και γνωρίζουμε πολύ καλά τις ευθύνες μας. Δεν είμαστε τυχαίοι, δεν έχουμε προκαλέσει κανένα ατύχημα μέχρι τώρα, ενώ έρχονται τα κρουαζιερόπλοια και ανεβάζουμε τους τουρίστες πάνω στην άμαξα. Το 80% των επιβατών μας είναι Έλληνες και ξένοι τουρίστες, ενώ άλλοι επισκέπτες από όλη την Ελλάδα έρχονται στον Βόλο για την παραλία και την άμαξα». Συμπλήρωσε δε ότι «θα έπρεπε να υπάρχει και μια διέλευση πάνω στην παραλία από τον ΟΛΒ για να ενισχυθεί ο τουρισμός της πόλης».

topontiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης