"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.9 C
Trikala

Δύο εκδηλώσεις τιμής για τον Απόστολο Καλδάρα στην πατρίδα του, τα Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τον Απόστολο Καλδάρα, τον μέγιστο τρικαλινό δημιουργό του λαϊκού τραγουδιού, τιμούν ο Δήμος Τρικκαίων και το Υπουργείο Πολιτισμού. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, πραγματοποιούνται δύο εκδηλώσεις, τη Δευτέρα και την Τρίτη 22 και 23 Αυγούστου 2022
Οι τρικαλινοί/ες και οι λάτρεις του έργου του Απόστολου Καλδάρα, θα απολαύσουν:

– παρουσίαση βιβλίου με τα «Απαντα Απόστολου Καλδάρα»

– μουσική παράσταση με τίτλο «Μνήμη και βαθιά σημάδια»

Παρουσίαση βιβλίου

Το βιβλίο έχει τον τίτλο «Απόστολος Καλδάρας – ΑΠΑΝΤΑ» και θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022 στις 21:00, στο Θεατράκι του Ληθαίου. Θα παραστεί ο γιος του συνθέτη, Κώστας Καλδάρας, ενώ ομιλητές θα είναι οι
– Θεόφιλος Αναστασίου, συγγραφέας,

– Γιώργος Κοντογιάννης, ερευνητής λαϊκού τραγουδιού – δημοσιογράφος

– Θεοδώρα Σαργιώτη, διευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τρικκαίων, ως αρμόδια για το «Σπίτι των Τρικαλινών Δημιουργών», όπου ο Δήμος Τρικκαίων μερίμνησε και θα στεγάσει το πανελλήνιας εμβέλειας και σημασίας έργο των τρικαλινών καλλιτεχνών (Βίρβος, Καλδάρας, Σαμολαδάς, Κολοκοτρώνη, Μητροπάνος).

Ο Θεόφιλος Αναστασίου δούλεψε, έψαξε και μελέτησε για αρκετά χρόνια το έργο του Απόστολου Καλδάρα. Αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι τα «Απόστολος Καλδάρας – ΑΠΑΝΤΑ» που εκδίδονται από τον Δήμο Τρικκαίων, με την επιμέλεια των εκδόσεων «γένεσις» στα 100 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη.

 Το βιβλίο δεν αφορά την ιστορία και τις στιγμές από τη  ζωή του Απόστολου Καλδάρα, καθώς άλλοι για αυτό έχουν φροντίσει πριν από εμάς. Το βιβλίο αφορά το έργο του και είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Πλέον είναι καταγεγραμμένα ακριβώς όλα τα τραγούδια του με τους στίχους και όλες τις χρήσιμες πληροφορίες, όπως η χρονολογία, ο αριθμός και ο κωδικός του δίσκου, ο ρυθμός κ.λπ.  Με το πέρας της παρουσίας, θα ακολουθήσει μικρής διάρκειας μουσικό πρόγραμμα.

Η μουσική παράσταση

Η μνήμη και τα βαθιά σημάδια είναι το περιεχόμενο της μουσικής παράστασης που γίνεται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και διοργανώνεται από το  Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του, το περιεχόμενο της παράστασης είναι  βασισμένο σε δύο εμβληματικά έργα του Απόστολου Καλδάρα.  Τον «Βυζαντινό Εσπερινό» και τη «Μικρά Ασία».

Ανάμεσα στα τραγούδια του Απ. Καλδάρα θα παρεμβάλλονται διασκευές τραγουδιών  από τις χώρες προέλευσης των προσφύγων στις μέρες μας και το σκηνικό που θα περιβάλει την ορχήστρα είναι  5 μεγάλων διαστάσεων έργα που ζωγράφισε ο Κώστας Καλδάρας με θέμα τα γεγονότα από τη μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015.

Επίσης θα γίνεται  παράλληλη προβολή φωτογραφικού υλικού με αποτυπωμένες στιγμές από τα προσφυγικά γεγονότα εκείνης της περιόδου που παραχωρήθηκε από καλλιτέχνες τρικαλινούς φωτογράφους .

Η παράσταση θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 23 Αυγούστου στο ανοιχτό θέατρο στο Φρούριο Τρικάλων και θα επαναληφθεί την Τετάρτη 24 Αυγούστου στο προαύλιο του Ι.Ν . Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλαμπάκα. Ώρα έναρξης 21:00

Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Ανδρέας Καρακώτας και η Ιωάννα Γιαννοπούλου

Παίζουν οι μουσικοί :

Σάκης Κοντονικόλας : Πιάνο

Δημήτρης Τυχάλας : Κιθάρα

Κώστας Λάμπας : Μπάσο

Χαρούλα Σαφαρή:  Τσέλο

Στέφανος Σεκέρογλου : Βιολί

Νεκτάριος Παπαγεωργίου : Κλαρίνο

Παύλος Παφρανίδης : Μπουζούκι

Ενορχήστρωση : Σάκης Κοντονικόλας

Καλλιτεχνική επιμέλεια : Στέλιος Καραγιώργος

Φωτογραφικό υλικό

Επιμέλεια Στεφανία Θάνου

Σκίτσο – ζωγραφική Χρήστος Καραμέρος

Φωτογραφίες Γιώργος Γοργογέτας, Βασιλένα Μητσιάδη, Θάνος Φλούλης

Μοντάζ Λήψη βίντεο Θανάσης Σούντας

 Παραγωγή : ΑΜΚΕ «ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ»

 Η μουσική παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, του «Μουσείου Τσιτσάνη», του Δήμου Τρικκαίων και του Δήμου Μετεώρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης