"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.4 C
Trikala

Δ. Παπαστεργίου : Αρκετά με την παραπληροφόρηση, αρκετά με τα κροκοδείλια δάκρυα κάποιων

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

 

Ο Δήμος Τρικκαίων πριν από μερικές ημέρες προχώρησε στην αναγκαστική είσπραξη οφειλών από ενοίκια, τέλη τραπεζοκαθισμάτων, δημοτικά τέλη από καφετέριες και εστιατόρια, κλήσεις Τροχαίας και Δημοτικής αστυνομίας, καθώς και πολεοδομικές εισφορές.

Πρόκειται για μία τακτική που προφανώς δεν μας ευχαριστεί και θα θέλαμε να την αποφύγουμε. Όμως αυτό δεν ήταν εφικτό.

 

Και εξηγούμαστε…

  1. Ο Δήμος Τρικκαίων είναι υποχρεωμένος να προβεί σε όσα μέτρα και μέσα ο νόμος ορίζει, προκειμένου να διασφαλίσει τα έσοδά του. Ακόμη περισσότερο, να μην αφήσει οφειλές να παραγραφούν, κάτι που αποτελεί βαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα για υπαλλήλους και αιρετούς.

 

  1. Μέχρι σήμερα ο Δήμος Τρικκαίων ενημέρωσε τους δημότες του με πολλές ανακοινώσεις για τις ευεργετικές διατάξεις που οι διάφοροι νόμοι έδιναν, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ακόμη και σε 100 δόσεις, με τελευταία αυτή του περασμένου Μαΐου.

 

  1. Οι δημότες που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις αυτές ήταν πάρα πολλοί, σε αντίθεση με συνολικά 4.218 δημότες που τις αγνόησαν ή όντως δεν μπόρεσαν να κάνουν χρήση τους. Συνεπώς το 95% των δημοτών τακτοποίησε ή ρύθμισε τις οφειλές του, ενώ το 5% τις άφησε για μία ακόμη φορά σε εκκρεμότητα.

 

  1. Ο Δήμος Τρικκαίων δυστυχώς είναι ένας από τους 16 πιο υπερχρεωμένους Δήμους της χώρας. Αυτή η κατάσταση, τον ανάγκασε να προβεί στη λήψη δανείου ύψους 11.000.000 €. Με το δάνειο αυτό εξοφλά ΟΛΕΣ τις υποχρεώσεις του προς δημότες, εμπόρους, επιχειρήσεις, εργαζόμενους και δημόσιους φορείς, αποδεικνύοντας πως κάνει μία νέα αρχή, σεβόμενος τους πολίτες.

Για να μπορέσει, παρ’ όλα αυτά, να συνάψει το παραπάνω δάνειο που ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό του, οφείλει να αποδείξει πως μπαίνει σε τροχιά εξυγίανσης. Ήδη, τρεις Δήμοι που δήλωσαν αδυναμία αποπληρωμής, τίθενται υπό «εποπτεία», παίρνοντας σειρά μέτρων, με πιθανότερα την οριζόντια αύξηση των δημοτικών τελών, την αναγκαστική είσπραξη οφειλών κ.α.

Πόσο τίμιο και λογικό θα ήταν για το 5% των δημοτών που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη στο 100% των τρικαλινών;

Πόσο λογικό είναι, κάποιοι μονίμως να είναι συνεπείς και να πληρώνουν, αλλά κάποιοι άλλοι, συστηματικά, ακόμη και αν μπορούν, να μην το πράττουν;

 

  1. Αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχουν περιπτώσεις δημοτών που θέλουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, αλλά αδυνατούν. Για τις περιπτώσεις αυτές, ΗΔΗ εφαρμόζουμε τις διατάξεις που ο νόμος ορίζει περί 12 ή 24 δόσεων.

Όμως, η μέχρι τώρα πράξη απέδειξε και κάτι άλλο. Πως μέσω της όλης διαδικασίας, εισπράχθηκαν σημαντικά ποσά από οφειλέτες μεγάλων ποσών, οι οποίοι προφανώς τα κατείχαν και απλώς θεωρούσαν τις οφειλές προς τον Δήμο, ως δευτερεύουσας σημασίας.

 

  1. Για τις λίγες (όχι περισσότερες από 5 μέχρι τώρα) περιπτώσεις όπου απλώς έγιναν λάθη, ΖΗΤΟΥΜΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τους δημότες για την όλη ταλαιπωρία.

 

  1. Οι υπηρεσίες του Δήμου ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ τους τραπεζικούς λογαριασμούς κανενός δημότη. Στο πλαίσιο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης απέστειλαν στις τράπεζες, λίστες με ΑΦΜ και οφειλές που υπήρχαν. Οι τράπεζες αντιστοίχισαν τα ΑΦΜ αυτά σε λογαριασμούς πελατών τους, και προέβησαν στη δέσμευση ποσών, εφόσον οι λογαριασμοί αυτοί δεν είχαν δηλωθεί ως ακατάσχετοι. Συνεπώς, ο Δήμος δεν κατέσχεσε χρήματα κανενός συνταξιούχου, κανενός ΑμεΑ, δεν παρακράτησε κανένα προνοιακό ή άλλο επίδομα, εφόσον οι δικαιούχοι τους είχαν κινηθεί και είχαν προστατέψει τους λογαριασμούς τους, βάσει των δυνατοτήτων που ο νόμος δίνει. Φυσικά ο Δήμος δεν παρανόμησε και δεν κινήθηκε αντισυνταγματικά. Αυτό, για να πάψει η τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης και ανεύθυνων συκοφαντιών από διάφορες πλευρές που παραδόξως ενοχλούνται.

 

  1. Όλο αυτό το διάστημα ακούσαμε διάφορες εικασίες για το αν μπορούσαμε ή όχι να αποφύγουμε τη λήψη αναγκαστικών μέτρων. Για ένα σημαντικό τμήμα των οφειλών, και συγκεκριμένα αυτών που όδευαν προς παραγραφή, φυσικά και ΔΕΝ μπορούσαμε. Για κάποιες άλλες. μπορούσαμε να το κάνουμε σε 6 μήνες, 1 χρόνο ή και λίγο αργότερα. Αλλά… γιατί να υπαναχωρήσουμε
    – σε αυτούς που νοίκιαζαν και δεν πλήρωναν ενοίκια,
    – σε αυτούς εισέπραξαν αλλά δεν απέδωσαν δημοτικούς φόρους,
    σε αυτούς -ακόμη ακόμη- που πάρκαραν παράνομα ενώ οι υπόλοιποι έκαναν κύκλους για να παρκάρουν νόμιμα;

 

  1. Ακούσαμε επίσης ότι η κίνηση αυτή ήταν πρωτοφανής για τον Δήμο μας. Και όμως… κατάσχεση εις χείρας τρίτου έγινε άλλες τρεις φορές στον Δήμο Τρικκαίων! Και πιο συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2013, τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο του 2014, για ποσά που στο σύνολό τους προσεγγίζουν το ποσό της τελευταίας αναγκαστικής είσπραξης! Παράλληλα, πάνω από 50 Δήμοι στην Ελλάδα προχώρησαν τα τελευταία δύο χρόνια σε αντίστοιχες κινήσεις.
    Πώς ξαφνικά, γίναμε «ο μοναδικός Δήμος σε όλη την Ελλάδα»; Τέτοια άγνοια ή παραπληροφόρηση; Ή και τα δύο;

 

  1. Ακούσαμε, τέλος, ότι δεν ειδοποιήσαμε για τις οφειλές αυτές. Ποιοι δεν γνώριζαν;
    Οι καταστηματάρχες που δεν πλήρωσαν τα ενοίκιά τους στον Δήμο; Δεν γνώριζαν ότι έχουν νοικιάσει δημοτικά ακίνητα;

Οι επιχειρηματίες που δεν γνώριζαν για το 0,5% ή το 2%, το οποίο είχαν ήδη εισπράξει από τους πολίτες;

Οι πολίτες που ειδοποιήθηκαν με συστημένες επιστολές για τις οφειλές από κλήσεις;

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης εδώ και πάνω από 10 χρόνια;

Ας είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί…

 

Ποιοι αντιδρούν τελικά;

Ποιοι αλήθεια, όμως, αντιδρούν και κήρυξαν τον ανένδοτο στην κίνησή μας αυτή;

Σίγουρα κάποιοι που πραγματικά ήρθαν σε δυσμενή θέση. Τους κατανοούμε. Αυτοί όμως αποτελούν μία μικρή μειοψηφία στα Τρίκαλα.

Αυτοί που κυρίως όμως φωνάζουν, είναι αυτοί που θέλοντας να μοιράσουν ψέματα και λαϊκισμό, δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι εποχές της ανομίας έχουν παρέλθει πλέον ανεπιστρεπτί. Ούτε ότι το θέμα των ΕΣΟΔΩΝ είναι μείζον για την ίδια την επιβίωση του Δήμου Τρικκαίων, δεδομένου του πλήθους των χρεών που ανέλαβε να διαχειριστεί.

Είναι επίσης αυτοί που, αντί να ζητήσουν συγγνώμη που χρέωσαν και συνεχίζουν να χρεώνουν κράτος και ιδιώτες, νομίζουν πως μπορούν να συνεχίζουν να παρασιτούν σε βάρος της κοινωνίας.

Ας λάβουν το μήνυμα με σαφήνεια: Δεν τους υπολογίζουμε. Θα λάβουν τις απαντήσεις τους σύντομα. Όχι από εμάς, αλλά από εκεί που πρέπει.

 

Όχι στον εύκολο δρόμο

Γιατί, όμως, αλήθεια να θέλουμε να γίνουμε δυσάρεστοι; Γιατί να τσακωθούμε με γνωστούς, φίλους, δημότες, ψηφοφόρους; Τι περίεργες τάσεις αυτοκαταστροφής είναι αυτές που έχει η δημοτική αρχή;

Γιατί να μην ακολουθήσουμε τον εύκολο δρόμο; Να υποσχεθούμε μειώσεις ή και διαγραφή των ποσών; Να χτυπήσουμε πλάτες και να κλείσουμε πονηρά το μάτι, αναμένοντας ανταπόδοση στις επόμενες εκλογές;

Να τάξουμε, να κρύψουμε χρέη και υποχρεώσεις κάτω από το χαλάκι, να τα φορτώσουμε στους επόμενους;

Γιατί να μην ακολουθήσουμε πρακτικές του παρελθόντος;

 

Τελικά.. ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τίποτε;

Ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί, γιατί φτάσαμε εδώ;

Γιατί φαλιρίσαμε; Οικονομικά και ηθικά;

 

Ξεκάθαρα… Μπροστά μας έχουμε δύο δρόμους.

Τον δρόμο της Ελλάδας που έχει μάθει να ζει με τα έτοιμα, με το ψεύτικο χρήμα, με τη φούσκα του χρηματιστηρίου, με τα διακοποδάνεια και το βόλεμα.

Την Ελλάδα του μαύρου χρήματος και της διαπλοκής, των κατευθυνόμενων μέσων ενημέρωσης και της μίζας.

Την Ελλάδα του «κορόϊδου» που πληρώνει (ή ζορίζεται, στριμώχνεται και ρυθμίζει) και του «έξυπνου», που περιμένει παραγραφή των οφειλών του, την περαίωση ή το βόλεμα από τον “γνωστό”.

 

Υπάρχει όμως και η άλλη Ελλάδα. Αυτή που έχει αντιληφθεί τι δεν πήγε καλά, αυτή που θέλει να αλλάξει πλώρη, να αναλάβει τις ευθύνες της, να πατήσει σε σταθερές βάσεις και να τραβήξει μπροστά, πληρώνοντας το τίμημα, αφήνοντας πίσω όλες αυτές τις παλαιοκομματικές πρακτικές.

Η τίμια Ελλάδα, η Ελλάδα που αναγνωρίζει τα λάθη της και μαθαίνει από αυτά. Που ψάχνει τη δημιουργικότητα και αναζητά νέους παραγωγικούς δρόμους.

Το πλοίο βουλιάζει και εμείς δεν μπορούμε να παιανίζουμε αμέριμνοι χαρίζοντας χρέη, τάζοντας, αφήνοντας για αύριο αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα – ή για την ακρίβεια, έπρεπε να είχαμε κάνει χθες.

 

Συνέπεια και σοβαρότητα

Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με συνέπεια και σοβαρότητα, κάνοντας ό,τι είναι απαραίτητο για να κάνουμε και πάλι τον Δήμο Τρικκαίων ισχυρό και οικονομικά εύρωστο, έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των δημοτών του. Με τις βάσεις που τέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, το 2015 ήταν μια χρονιά που η περιοχή μας βούλιαξε ξανά από κόσμο, μια χρονιά που όλο και περισσότεροι άρχισαν να μιλούν για αυτή την πόλη στο κέντρο της Ελλάδας.

Και θα συνεχίσουμε, κλείνοντας τα αυτιά μας στις φωνές του χθες, παίρνοντας σκληρές και δύσκολες αποφάσεις, όποτε και όπου χρειάζεται, ακόμη κι αν προσωρινά δυσαρεστήσαμε κάποιους λίγους δημότες μας. Είμαστε βέβαιοι πως οι επιλογές μας στο τέλος θα δικαιωθούν.

 

Οι «φθηνές» ανακοινώσεις του τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σε όλα αυτά, δημοσιοποιήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο και μία – στα όρια της σοβαρότητας – ανακοίνωση του τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, η οποία:

  1. Μας εγκαλεί γιατί στείλαμε κατασχετήρια σε δημότες μας, σε μία “χειμαζόμενη και ρημαγμένη κατά το μεγαλύτερο της μέρος κοινωνία”. Την ίδια ώρα, μόλις προχθές, εκατοντάδες Τρικαλινοί ενημερώθηκαν ότι το ΙΚΑ, που φυσικά ελέγχεται από την κυβέρνηση, ότι κατέσχεσε τους λογαριασμούς τους για χρέη. Υποθέτουμε ότι αντίστοιχη επιστολή, το τμήμα αυτοδιοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων έστειλε και κατά της κυβέρνησης…
  2. Μας προτείνει να «εισαγάγουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα ως προς την ρύθμιση των οφειλών με ταυτόχρονη μείωση των παράλογων προσαυξήσεων». Διασκεδαστική η παράγραφος αυτή, αφού οι «υπεύθυνοι» της αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζουν ότι για τις «παράλογες προσαυξήσεις», υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση που τις ορίζει και όχι ο Δήμος, καθώς, όποια απόφαση κι αν λάβει ο Δήμος, αυτή δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου. Τα όποια συναισθήματα ευθυμίας από την παραπάνω παράγραφο πάντως, αντικαθιστά η ανησυχία, αφού οι «υπεύθυνοι» της αυτοδιοίκησης, δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη της ελληνικής νομοθεσίας.
  3. Εκτός από τις καινοφανείς προτροπές, θα προτείναμε στους «υπεύθυνους» του τομέα αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσουν επιτέλους τη ρύθμιση που ο Δήμος μας με τρεις επιστολές του προς την παρούσα κυβέρνηση έχει ζητήσει για τη δυνατότητα λήψης δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας στον οδοφωτισμό και τα σχολεία. Μια εξοικονόμηση που θα μας έδινε περισσότερα έσοδα από τα όποια μέτρα αναγκαστικής είσπραξης δυστυχώς οφείλουμε να πάρουμε.
  4. Αν ο τομέας αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που οι νόμοι του κράτους ορίζουν, ας εισηγηθεί προς την κυβέρνηση να τα αλλάξει.
  5. Αν ο τομέας αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να χαριστούν οι προσαυξήσεις ή ακόμη και τα αρχικά ποσά (γιατί όχι;;;) των προστίμων, κλήσεων, εισφορών, ενοικίων και λοιπών οφειλών, ας εισηγηθεί προς την κυβέρνηση να τα αλλάξει και ας μας δώσει απευθείας τα παραπάνω ποσά.
  6. Αν ο τομέας αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για την αυτοδιοίκηση, ας φροντίσει για την άμεση απόδοση της νέα γενιάς παρακρατηθέντων πόρων της αυτοδιοίκησης και ας εισηγηθεί προς την κυβέρνηση για αυτό.

Μέχρι να το κάνει όμως, ας αφήσει τις «φθηνές» ανακοινώσεις και ας μας επιτρέψει να κάνουμε τη δουλειά μας. Γιατί η καθημερινότητα και τα προβλήματά της, δεν μας αφήνουν να ασκήσουμε υψηλή πολιτική…
Από το γραφείο Τύπου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης