"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Εισάγει… ανάπτυξη και κέρδη η Τυράς success story το στραγγιστό γιαούρτι

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Η ελληνική αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων υποφέρει. Η αιφνίδια συρρίκνωση που παρατηρήθηκε τους πρώτους μήνες του 2017 και απ’ ό,τι φαίνεται συνεχίζεται – έστω και αν παρουσιάζει μάλλον τάσεις σταθεροποίησης – διαμορφώνει ένα περιβάλλον κάθε άλλο παρά ευνοϊκό για την ανάπτυξη των εταιρειών του κλάδου.
«Η ανάπτυξη έρχεται από το εξωτερικό» τονίζει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του ομίλου Τυράς κ. Δημήτρης Σαράντης, για αυτόν τον λόγο και η έμφαση του ομίλου είναι οι ευρωπαϊκές αγορές, όπου το success story του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού συνεχίζεται.
«Κάνοντας σωστά τη δουλειά μας μπορούμε να κερδίσουμε πωλήσεις» συνεχίζει ο ίδιος. Πράγματι στη διάρκεια του 2017 οι προβλέψεις του ομίλου είναι πως οι πωλήσεις του εξωτερικού – περιλαμβάνονται οι εξαγωγές από την Ελλάδα και οι πωλήσεις των εργοστασίων του ομίλου στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία – θα ανέλθουν στα 150 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 50% έναντι του 2015.
Μάλιστα οι καθαρές εξαγωγές, αυτές δηλαδή που γίνονται από τα τρία ελληνικά εργοστάσια του ομίλου, αναμένεται να ανέλθουν στα 80 εκατ. ευρώ.
Η στρατηγική του ομίλου, όπως εξηγεί ο κ. Σαράντης, συνίσταται σε μια προσπάθεια «συντήρησης» των μεριδίων του ομίλου στην ελληνική αγορά όσο αυτή διανύει τη δύσκολη φάση της και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στις ευρωπαϊκές αγορές, εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία τόσο στο γιαούρτι όσο και στη φέτα.
Τάσεις ανάκαμψης
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 95% των εξαγωγών αφορά στα δύο αυτά προϊόντα. Αναφορικά με την ελληνική αγορά του γάλακτος εφέτος ο ίδιος σημειώνει πως από τον Μάιο εμφανίζονται μικρές τάσεις ανάκαμψης ή μάλλον σταθεροποίησης. Το πρόσημο βεβαίως παραμένει αρνητικό και εκτιμάται ότι η πτώση στο εξάμηνο κινείται περί το 5%.
Επίσης το γεγονός της πτώχευσης της Μαρινόπουλος ΑΕ πέρυσι είχε επιπτώσεις σε όλη την αγορά και αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του 2016. Ετσι λοιπόν πέρυσι οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 304 εκατ. ευρώ έναντι 302 εκατ. ευρώ το 2015 και τα κέρδη του από 15 εκατ. ευρώ πρόπερσι έπεσαν στα 7,5 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Το 2016 ο όμιλος πέρασε με βραχεία κεφαλή στη δεύτερη θέση του κλάδου – την πρώτη τη διατηρεί ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης ο όμιλος ΦΑΓΕ της οικογένειας Φιλίππου. Ωστόσο εφέτος φαίνεται πως θα είναι μια σημαντική χρονιά για τον όμιλο των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι οποίες ως τώρα επιβεβαιώνονται, οι πωλήσεις των συνολικά πέντε εργοστασίων του ομίλου πρόκειται να διαμορφωθούν στα 340 εκατ. ευρώ και τα κέρδη θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2015, δηλαδή στα 15 εκατ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι υπάρχει πίεση στην κερδοφορία προκειμένου να αυξηθούν οι πωλήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «πωλήσεις εξωτερικού», όπως τις καταγράφει η διοίκηση του ομίλου, εφέτος αναμένεται να διαμορφωθούν στα 150 εκατ. ευρώ έναντι 118 εκατ. ευρώ το 2016 και 96 εκατ. ευρώ το 2015. Ιδιαίτερη σημασία έχει η περίπτωση της Ρουμανίας όπου οι πωλήσεις της εταιρείας FLB ανέρχονται στα 55 εκατ. ευρώ και είναι πλέον ένας από τους ισχυρούς παίκτες της τοπικής αγοράς – οι πωλήσεις βουλγαρικής εταιρείας του ομίλου ανέρχονται στα 15 εκατ. ευρώ.
Οπως αναφέρει ο κ. Σαράντης την τριετία 2014-2016 οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν στα 65 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 25 εκατ. ευρώ ήταν η αξία των επενδύσεων του 2016 και προβλέπονται άλλα 25 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2017. Ο πρόεδρος του ομίλου τονίζει χαρακτηριστικά ότι «εξοπλίζουμε τα εργοστάσιά μας με τον καλύτερο μηχανολογικό εξοπλισμό που υπάρχει διεθνώς». Επίσης έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα τρία εργοστάσια στην Ελλάδα απασχολούν 728 εργαζομένους έναντι 626 εργαζομένων το 2015 και στα δύο εργοστάσια στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία απασχολούνται 531 εργαζόμενοι έναντι 481 εργαζομένων που απασχολούσαν το 2015.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης