"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Εκδήλωση ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από τον ηρωικό Δεκέμβρη του ’44

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από το ματωμένο και συνάμα ηρωικό Δεκέμβρη του 1944. Δεν είχαν περάσει ούτε δυο μήνες από την απελευθέρωση από τη φασιστική κατοχή και ο λαός , που έλπιζε σ’ ένα καλύτερο μέλλον, βρίσκετε αντιμέτωπος μ’ αυτούς που ήρθαν ως «απελευθερωτές».
Το Δεκέμβρη του ’44, ο λαός της Αθήνας βρίσκετε αντιμέτωπος σε άνισο αγώνα με την ενωμένη δύναμη των εγγλέζικων στρατευμάτων και των ντόπιων στρατιωτικών και ένοπλων αστικών δυνάμεων, τάγματα ασφαλείας, ορεινή ταξιαρχία, Χίτες, αστυνομία και άλλες ομάδες συνεργατών των Γερμανών , τις οποίες εξόπλισαν οι αστικές δυνάμεις και οι Εγγλέζοι.
Και τότε ο λαός, ανάμεσα στις αλυσίδες και στα όπλα, διάλεξε τα όπλα.
Ο Δεκέμβρης του 1944, ήταν η συνέχεια της πάλης του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ στην Κατοχή, του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος στο οποίο οργανωτής καθοδηγητής και κύριος αιμοδότης ήταν το ΚΚΕ. Ήταν το προοίμιο της τρίχρονης εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), της κορυφαίας ταξικής σύγκρουσης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.
Η λαϊκή ένοπλη πάλη το Δεκέμβρη υπήρξε φαινόμενο μοναδικό σε όλη την καπιταλιστική Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως μοναδικός υπήρξε και ο αγώνας του ΔΣΕ. Η σύγκρουση του Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικές συνθήκες από εκείνες της τριπλής φασιστικής Κατοχής, σε μια φάση που ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε ακόμα τελειώσει, αν και η έκβασή του είχε κριθεί.
Η γερμανική ιμπεριαλιστική μηχανή και τα συμμαχικά της κράτη βρίσκονταν σε απόλυτη υποχώρηση, ενώ ο Κόκκινος Στρατός προέλαυνε ακάθεκτος, έχοντας ήδη παίξει καθοριστικό ρόλο στη συντριβή του φασισμού στην ευρωπαϊκή σκηνή του πιο αιματηρού πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα.
Η αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας, η αντίθεση της αστικής τάξης με την εργατική και τα φτωχά στρώματα που εξ αντικειμένου διαπερνούσε την ελληνική κοινωνία και τα προηγούμενα χρόνια, το Δεκέμβρη πρόβαλε με μεγαλύτερη οξύτητα, καθώς είχε φύγει από τη μέση ο παράγοντας της ξένης Κατοχής.
Στις μάχες των 33 ημερών πρωταρχικά αναδείχτηκαν η μαζική οργάνωση και αυτενέργεια, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και η πολιτική επαγρύπνηση, μαζί με την αυτοθυσία σ’ έναν αγώνα που δόθηκε με πρωταγωνιστή την εργατική τάξη και το κόμμα της, το ΚΚΕ .
Σήμερα, ο ηρωικός Δεκέμβρης του λαού γίνεται αντικείμενο αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, διαστρέβλωσης και αμαύρωσης της Ιστορίας του λαού μας από όψιμους δημοσιολόγους, καθηγητές δήθεν ιστορικούς, ερμηνεύοντας τα γεγονότα από τη σκοπιά του κεφαλαίου και του αστικού πολιτικού κόσμου. Επιδιώκουν ,έτσι, να φέρουν στα μέτρα τους τις μνήμες και τα διδάγματα του Δεκέμβρη. Νομίζουν πως έτσι θα ξεκάνουν από τη λαϊκή μνήμη μια λαμπρή στιγμή ανυπόταχτης απόφασης του λαού. Είναι γελασμένοι. Ο Δεκέμβρης του ’44 αποτελεί μια από τις μεγάλες ηρωικές στιγμές του λαϊκού κινήματος και καμιά διαστρέβλωση δε μπορεί να το κρύψει.
Όσα και αν γραφτούν κατευθυνόμενα ή ανιστόρητα , θα μένει ζωντανό το πύρινο σύνθημα του Δεκέμβρη , αποτυπωμένο στο πανό που κρατούν οι μαυροφορεμένες κοπέλες της ιστορικής φωτογραφίας: «Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα».

Μ’ αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από εκείνες τις μέρες οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Τρίκαλα πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα:
« ο ηρωικός Δεκέμβρης του ’44 – σύγχρονα διδάγματα »

την Τρίτη 16 Δεκέμβρη , στις 7μμ ,
στο πολύκεντρο του δήμου Τρικκαίων( έναντι της ΔΕΗ)

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
Θα πραγματοποιηθεί:
– προβολή ιστορικών ντοκουμέντων μεταξύ αυτών και από την περιοχή των Τρικάλων, – έκθεση βιβλίου συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης «Δεκέμβρης του ’44 – Κρίσιμη ταξική σύγκρουση».
Η εκδήλωση θα είναι επενδυμένη με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΤΡΙΚΑΛΑ 11/12/2014 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης