"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.4 C
Trikala

Εκτάκτως η Μεσοχώρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εκτός ημερήσιας διάταξης, στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, φέρνει προς συζήτηση το θέμα του φράγματος της Μεσοχώρας ο περιφερειάρχης, Κων. Αγοραστός, ζητώντας παράλληλα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς

προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια του υδροηλεκτρικού φράγματος. Αφορμή αποτέλεσε νέα απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ, το οποίο εξετάζοντας προσφυγή του Συνδέσμου κατακλυζομένων Μεσοχώρας, εξέδωσε απόφαση (2230/2020) με την οποία ακυρώνει την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας, έργο την υλοποίηση του οποίου έχουν δηλώσει πως επιθυμούν τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή, της ΝΔ.
Η ακύρωση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του υδροηλεκτρικού φράγματος (σ.σ. αποτελεί τμήμα του έργου του Αχελώου) δημιουργεί νέα αρνητικά δεδομένα προκαλώντας τις αντιδράσεις υποστηρικτών της υλοποίησης του έργου σε αντίθεση με το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» που δημοσιοποίησε την απόφαση σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η νέα απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ένα ακόμα εμπόδιο στα σχέδια των υποστηρικτών των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, οι οποίοι αναθάρρησαν από τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις της κυβέρνησης της ΝΔ για επαναφορά του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία. Για τους κατοίκους της Μεσοχώρας και το πανελλαδικό κίνημα υποστήριξης του 35χρονου αγώνα τους είναι μια στιγμή ικανοποίησης, παρότι είναι απολύτως σαφές ότι δε χωρά καμία επανάπαυση και εφησυχασμός».
Διευκρινίζοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ «ακυρώνει την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του ΥΗΕ Μεσοχώρας (εκδόθηκε στις 4/8/2017, επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ). Το ΣτΕ, παρότι δεν αμφισβητεί την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου, θεωρεί ότι η ΑΕΠΟ απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της, καθώς “δεν εχώρησε επανεξέταση της ΑΕΠΟ και συμβατότητά της με τις αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και με το αναθεωρημένο περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας».
ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Μετά και τη νέα εξέλιξη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστός, θέτει ως επείγουσα προτεραιότητα τη συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, Υποδομών Κων. Καραμανλή, Περιβάλλοντος Κων. Χατζηδάκη καθώς και με εκπρόσωπο της ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να καθορισθούν τα επόμενα βήματα με απώτερο σκοπό την υλοποίηση του έργου. Επαναλαμβάνοντας ότι «ο Αχελώος είναι πηγή ζωής, πηγή οικολογικής ανάπτυξης, πηγή φτηνής πράσινης ενέργειας, πηγή τουρισμού και νέων θέσεων εργασίας» ο κ. Αγοραστός υπογραμμίζει ότι το έργο «αντιμετωπίζει την ερημοποίηση του κάμπου, τροφοδοτεί τη Θεσσαλία με νερό, στηρίζει την αγροτική παραγωγή. Το έργο έχει γίνει κατά 65% και ο ελληνικός λαός έχει ξοδέψει 1,2 δισ. ευρώ. Κάθε προσπάθεια ακύρωσής του, συντηρεί ένα οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα.
Το έργο της Μεσοχώρας το θέλουν -κατά δήλωση- όλοι. Είναι έτοιμο στο 90% και από τη μη λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Σταθμού η ΔΕΗ χάνει 30.000.000 ευρώ τον χρόνο. Ξεκάθαρα ευθύνες για το «μπλοκάρισμα» του έργου έχει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τον Δεκέμβριο του 2017 απένταξε από τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής της Θεσσαλίας, τα έργα του Αχελώου, αν και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με απόφασή του εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτήν την απόφαση της τότε κυβέρνησης.
Ο Αχελώος μαζί με τα συνοδά του έργα -φράγματα Πύλης, Νεοχωρίτη και Μουζακίου- θα αντιμετώπιζε τα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως είχαμε επισημάνει στη σύσκεψη του 2016 με τον τότε αρμόδιο υπουργό Π. Σκουρλέτη. Η πρόσφατη, χαοτική θεομηνία του Ιανού και οι πρωτόγνωρες ποσότητες νερού που έπεσαν, απέδειξαν ότι νερό υπάρχει για όλους. Το νερό δεν έχει ιδιοκτήτες. Είναι ένα φυσικό αγαθό που μας ενώνει, δεν μας χωρίζει. Το νερό δεν είναι πολιτική, είναι ζήτημα ζωής και επιβίωσης για τη Θεσσαλία. Βρισκόμαστε σε επαφή με την Κυβέρνηση για τον σχεδιασμό της διαχείρισης του έργου, μετά τα νέα δεδομένα» καταλήγει η δήλωση του περιφερειάρχη.

EΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης