"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19 C
Trikala

Εκτός Ελλάδος ή εκτός επαγγέλματος οι μηχανικοί

lafarm

Σχετικά άρθρα

roloi

«Όταν δεν μπορεί κανείς να ανταποκριθεί στις υπάρχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αν αυτές αυξηθούν υπάρχει περίπτωση να πληρωθούν;» αναρωτιέται ο Βασίλης Τσιώνας σε δήλωσή του για το ασφαλιστικό επισημαίνοντας: «Αυτό είναι το λογικό ερώτημα που ακούγεται από την πλειοψηφία των πολιτών, έπειτα από τις προτάσεις του υπουργού κ. Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, που προβλέπουν σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με τις υπάρχουσες τόσο για τους μηχανικούς όσο και για τους υπολοίπους κλάδους».

Εκτός Ελλάδος ή εκτός επαγγέλματος οι μηχανικοί

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας υπογραμμίζει τα ακόλουθα: «Οι μηχανικοί αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας. Με τη παράλογη και εξοντωτική για τους ελεύθερους επαγγελματίες πολιτική που προτείνεται, η “μεταρρύθμιση” του ασφαλιστικού είναι καταδικασμένη να αποτύχει, λόγω μειωμένων εσόδων που θα προκύψουν από το μικρότερο αριθμό ασφαλισμένων, παράλληλα με την καταστροφή του μεγαλύτερου επιστημονικού κλάδου της χώρας, καθώς οι υπέρογκες νέες ασφαλιστικές εισφορές και η φορολογία οδηγούν εκτός Ελλάδος ή εκτός επαγγέλματος όλους τους μηχανικούς.

Ειδικότερα είναι να απορεί κανείς με την εφαρμοζόμενη πολιτική καθώς καταργούνται ρυθμίσεις που αποδεδειγμένα φέρουν έσοδα στο κράτος και τα ταμεία, όπως το άρθρο 21 του Ν.4337 που προέβλεπε την επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας με συνολικό όφελος για το ταμείο του ασφαλιστικού μας φορέα περί τα 9,5 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση εσόδων ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ 15% κατά το Α εξάμηνο του 2015) δίνοντας ανάσα σε περισσοτέρους από 20.000 ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς. Αντιθέτως σήμερα με την πρόταση για το ασφαλιστικό του κ. Κατρούγκαλου και την εφαρμοζόμενη φορολογική πολιτική, το κράτος επιδιώκει να εισπράττει πάνω από το 75% του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών.

Παραθέτω χαρακτηριστικά παραδείγματα ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών: Ένας νεοεισερχόμενος στην αγορά μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας, κάτω της πενταετίας (νέος ασφαλισμένος μετά το 1993), στην 1η ασφαλιστική κατηγορία του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ πληρώνει σήμερα, με το νόμο 3518/2006, εισφορές 220,83 ευρώ πλέον 10 ευρώ για τον κλάδο ανεργίας, δηλαδή συνολικές εισφορές 230,83 ευρώ, περιλαμβανομένης της έκπτωσης 50%. Αν δεν υπολογιστεί το ποσό της ειδικής προσαύξησης (που η πρόταση Κατρούγκαλου καταργεί) τα αντίστοιχα ποσά είναι 162,59 ευρώ και 172,59 ευρώ αντίστοιχα.

Αν εφαρμοσθούν οι ρυθμίσεις Κατρούγκαλου (ελάχιστες εισφορές ΤΣΜΕΔΕ με βάση τον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου άνω των 25 ετών ποσού 586,08€) κάθε νεοεισερχόμενος ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός θα πληρώνει μηνιαίες εισφορές 235,35 ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 44,75% χωρίς την ειδική προσαύξηση που καταργείται.  Ο ίδιος νέος μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας πέρα από την επιβάρυνση του μηνιαίου εισοδήματος με 38,45% για ασφαλιστικές εισφορές επιβαρύνεται με φορολογία εισοδήματος 26%, 100% προκαταβολή φόρου επόμενου έτους, τέλος επιτηδεύματος, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης κλπ. Επομένως γίνεται αντιληπτό πως για τους νέους μηχανικούς με το ελάχιστο προβλεπόμενο εισόδημα, η συνολική επιβάρυνση είναι στο 80,5% του εισοδήματος και καλούνται να ζήσουν με 114 ευρώ το μήνα. Αλλά και για έναν νέο μηχανικό ασφαλισμένο κάτω της 5ετίας με μηνιαία έσοδα 2000 ευρώ η συνολική επιβάρυνση είναι 75% του εισοδήματος και του απομένουν 495 ευρώ το μήνα.

Προκειμένου να υπάρχει λογική αντιμετώπιση της κατάστασης από την κυβέρνηση, αποφυγή της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής αλλά και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για αυτόν που παράγει σήμερα στην χώρα δημιουργώντας θέσεις εργασίας, δηλαδή τον ελεύθερο επαγγελματία, η συνολική επιβάρυνση για φόρους και εισφορές δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά το 50% του εισοδήματος ως ανώτατο όριο. Σε μια οικονομία σε παρακμή, χωρίς κάποιο κυβερνητικό αναπτυξιακό σχέδιο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής (χάσαμε ήδη ένα χρόνο…), με πολλές παθογένειες και συνειδητή εμμονή σε αυτές, με προστασία συγκεκριμένων προνομιακών ομάδων και επιβολή βαρών στον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία που ρισκάρει, αγωνίζεται καθημερινά για το εισόδημά του και δημιουργεί θέσεις εργασίας, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Οι ιδεοληψίες αυτές σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να σταματήσουν. Σήμερα, καθώς έχουν πλέον απορριφτεί και στην πράξη οι θεωρίες τόσων ετών περί κρατισμού, ας αντιληφθούμε όλοι πως ανάπτυξη μπορεί να παραχθεί μόνο μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία που με την πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό αλλά και την γενικότερη φορολογική πολιτική των τελευταίων ετών πολεμάμε».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης