"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.3 C
Trikala

Ελάτη – Περτούλι – Νεραϊδοχώρι: Μία κατάλευκη διαδρομή προς την κορυφή

lafarm

Σχετικά άρθρα

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Τρίκαλα  υπάρχει μία ανηφορική καταπράσινη διαδρομή, που δεν μπορεί παρά να αφυπνίσει τις αισθήσεις του επισκέπτη. Αφήνοντας κάποιος πίσω του τα Τρίκαλα, με πρώτη στάση την Ελάτη, δεύτερη το Περτούλι και τρίτη το Νεραϊδοχώρι, μπορεί να ανακαλύψει μία άγρια και απρόσμενη πλευρά της ελληνικής ομορφιάς.

Επιλέγοντας να σπαταλήσετε το τριήμερό σας στους συγκεκριμένους κοντινούς οικισμούς των Τρικάλων, να είστε σίγουροι ότι επενδύετε σε ένα οδοιπορικό που θα σας μείνει το λιγότερο αξέχαστο.

2 copy

Στάση πρώτη, 30χλμ. έξω από την πόλη των Τρικάλων, στη δυτική πλευρά του βουνού, βρίσκουμε μπροστά μας τη γραφική ομορφιά της Ελάτη ή Τύρνα, έναν επίγειο παράδεισο, ένα θησαυρό κρυμμένο μέσα στο βουνό. Το φυσικό κάλλος της, είναι ένα θέαμα ασύλληπτο. Ο πετρόκτιστος παραδοσιακός οικισμός, με τα στενά ανηφορικά καλντερίμια, τις ντόπιες μυρωδιές και τους φιλόξενους κατοίκους είναι περιστοιχισμένος από επιβλητικά όρη, «στεφανωμένος» από καταπράσινες σειρές ελάτων, που δημιουργούν συγχρόνως μία απόκοσμη αλλά άκρως θελκτική ατμόσφαιρα για τον επισκέπτη. Χτισμένη αμφιθεατρικά και από το 920μ. ύψος που βρίσκεται, προσφέρει στους οδοιπόρους μια ανεπανάληπτη θέα στο κοντινό ποτάμι και στα γύρω μικρά χωριουδάκια. Όλα τα παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση από τα ορεινά χωριά της περιοχής, το συγκαταλέγουν σε τουριστικό πόλο έλξης και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Πριν συνεχίσετε το ταξίδι, μην παραμελήσετε να επισκεφθείτε και φυσικά να φωτογραφίσετε την Πύλη Τρικάλων, το θεσσαλικό «φρουρό», το μεγάλο τοξωτό γεφύρι που δημιουργεί την ψευδαίσθηση πίνακα ζωγραφικής, που φημίζεται μάλιστα ως ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα στην περιοχή των Βαλκανίων. Επιπλέον, το μεσαιωνικό μοναστήρι του Αγίου Βησσαρίωνα είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα αξιοθέατα, χρονολογείται πίσω στο μακρινό 1527 και αναμφίβολα αξίζει το χρόνο και την προσοχή σας.

3 copy copy

Μόλις 10χλμ. πιο έξω από την Ελάτη, σε υψόμετρο 1200μ. κάνουμε στάση στο δημοφιλές Περτούλι, σημείο αναφοράς τους χειμερινούς μήνες από τους λάτρεις της «αδρεναλίνης», αφού στο χιονοδρομικό του κέντρο, μπορεί κάποιος να «κατακτήσει» τις χιονισμένες θεσσαλικές πλαγιές ενώ, η θερμοκρασία «ανεβαίνει» από τις πυρετώδεις και επικίνδυνες καταβάσεις των επισκεπτών. Μπορεί να είναι πιο μικρό σε έκταση αλλά σε καμία περίπτωση δεν υστερεί σε ομορφιά από την Ελάτη. Είναι ένα χωριό με αξιοζήλευτη βλάστηση και πανίδα, που διέρχεται από κελαρυστά καθαρά ρυάκια, φυσικές πηγές, ρέματα, ελάφια και ζαρκάδια. Το χιονοδρομικό κέντρο, αν και μικρό, διαθέτει όλες τις απαραίτητες ανέσεις. Μαζεύοντας τριγύρω του υψηλού επιπέδου τουριστικές υποδομές, πολυτελή καταλύματα και κέντρα εστίασης, έδωσε μία διαφορετική πιο σύγχρονη ταυτότητα στο Περτούλι, μεταμορφώνοντας το σε ένα «κοσμοπολίτικο» χειμερινό θέρετρο, σχεδόν ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Από το Περτούλι, συγκεκριμένα από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, μπορείτε να πάρετε το μονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο «Χατζηπέτρος» στην κορυφή του Κόζιακα.

4 copy

Το Νεραϊδοχώρι σε υψόμετρο 1140μ. «αγκαλιάζεται» από το Περτούλι. Το συναντάμε στα 50χλμ. από τα Τρίκαλα και στα 20 χλμ. από την Ελάτη. Είναι ένας τόπος που μπορεί να χαρίσει στους ταξιδιώτες στιγμές χαλάρωσης σε φιλόξενους παραδοσιακούς ξενώνες, με ντόπια εδέσματα και ζεστά ροφήματα γύρω από καπνισμένα τζάκια και μία «σιωπηλή» κατάλευκη θέα από το παράθυρο. Στην πλατεία του χωριού, μπορεί κανείς να θαυμάσει την αναπαλαιωμένη τρίκλιτη εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Βετερνίκ (παλαιότερη ονομασία του οικισμού) με ιστορικής σημασίας τοιχογραφίες, που διασώθηκαν από την επέλαση των Τουρκαλβανών το 1823. Η ακατέργαστη φυσική ομορφιά του, έγινε αφορμή να διαδοθούν δοξασίες που ήθελαν τις νεράιδες και τα ξωτικά να εμφανίζονται τα βράδια στο χωριό. Ακόμη και αν τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει, το Νεραϊδοχώρι παραμένει ένα «μαγικό» καταφύγιο από την πραγματικότητα και το ιδανικό φινάλε για να κλείσετε με λίγη… μαγεία αυτή την «παραμυθένια» διαδρομή.

πηγή: cnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης