"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Εμβολιάστηκαν τα προσφυγόπουλα στα Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πάνω από 110 είναι τα ανήλικα παιδιά που διαβιούν στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Τρίκαλα, στο παλαιό σούπερ μάρκετ Ατλάντικ. Όλα τα παιδιά σήμερα εμβολιάστηκαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Πρόκειται για τους εμβολιασμούς που έχουν ξεκινήσει οι γιατροί σε δομές φιλοξενίας ανά τη χώρα.

Σήμερα ήταν η σειρά της δομής των Τρικάλων. Εκείνο που έχει σημασία να σημειωθεί είναι ότι η προσέλευση ήταν εντυπωσιακή και το ενδιαφέρον των προσφύγων για τη διαδικασία εξαιρετικά ζωηρό.

Εξάλλου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετέβησαν ήδη τρεις φορές πριν από σήμερα στη δομή, μίλησαν με τους πρόσφυγες και τους εξήγησαν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όλα τα παιδιά εμβολιάστηκαν σήμερα με τρία είδη εμβολίων. Συγκεκριμένα, το MMR, που αφορά στην ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά, με το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκου και το εξαδύναμο εμβόλιο, κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη, του αιμόφιλου τύπου Β, της ηπατίτιδας Β και της πολυομυελίτιδας.

Τα παιδιά μετέβαιναν σε ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί από τους γιατρούς για τον εμβολιασμό τους. Παιδιά που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, που γλίτωσαν από τις βόμβες του πολέμου και βρέθηκαν στα Τρίκαλα με τους γονείς ή με κηδεμόνες, αναζητώντας μία καλύτερη ζωή. Ζητώντας να ζήσουν την παιδική ηλικία που την άφησαν κάπου στα συντρίμμια του πολέμου

Ο Μοάζ 15 ετών, ένα από τα παιδιά που εμβολιάστηκε σήμερα ήρθε με τους γονείς του από τη Δαμασκό. Και δεν λέει τίποτε άλλο παρά «ευχαριστώ» στον ελληνικό λαό.

Μέχρι στιγμής οι γιατροί χωρίς σύνορα έχουν εμβολιάσει παιδιά σε 13 καταυλισμούς στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα και συνεχίζουν. Για την ακρίβεια, έχουν εμβολιαστεί 7000 παιδιά προσφύγων από τον περασμένο Μάιο και σε νησιωτικές περιοχές, κυρίως εκείνες που λειτούργησαν ως τόποι υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Σήμερα ήταν η σειρά των Τρικάλων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σήμερα εμβολιάστηκαν στη δομή των Τρικάλων όλα τα ανήλικα παιδιά, καθώς μετέβησαν μαζικά με τους γονείς τους στον ειδικό χώρο που διαμορφώθηκε γι’ αυτό το σκοπό εντός της δομής. Κάποια από τα παιδιά, κυρίως τα μεγαλύτερα είχαν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία του εμβολιασμού από τις χώρες τους. Κυρίως τα παιδιά που έρχονται από τη Συρία, όπου πριν τον πόλεμο και την καταστροφή, το επίπεδο της παροχής υπηρεσιών υγείας ήταν υψηλό. Τα μικρότερα παιδιά, βέβαια, δεν πρόλαβαν να κάνουν εμβόλια, γιατί τους πρόλαβε ο πόλεμος. Πάντως, τα παιδιά εξετάστηκαν από τους γιατρούς πριν τον εμβολιασμό, ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι γιατροί ενημερώθηκαν από τις οικογένειές τους για την κατάσταση της υγείας τους και για τα εμβόλια που έκαναν. Μετά το πέρας των εμβολίων οι γονείς των προσφυγόπουλων προμηθεύτηκαν ειδικό βιβλιάριο υγείας από το αρμόδιο υπουργείο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών, οι περισσότεροι πρόσφυγες γονείς ρωτούσαν αν η διαδικασία σχετίζεται και με την εκπαίδευση των παιδιών, καθώς σε λίγο καιρό και στα Τρίκαλα σχολεία θα ανοίξουν τις πύλες τους για να δεχθούν προσφυγόπουλα σε τμήματα ένταξης. Τα περισσότερα παιδιά στα Τρίκαλα περιμένουν με ανυπομονησία να ανοίξουν τα σχολεία και για τα ίδια. Ούτως ή άλλως, η τοπική κοινωνία έχει ανοίξει την αγκαλιά της και τους έχει δεχθεί. Η Ναρίν, από το Χαλέπι της Συρίας νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους, τον Ελληνικό λαό, τους γιατρούς χωρίς σύνορα, την κοινωνία των Τρικάλων.

«Σας ευχαριστώ που ήρθατε – μας είπε. Ευχαριστώ όλο τον Ελληνικό λαό. Ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά για τα εμβόλια. Ευχαριστώ από την καρδιά μου», ήταν το μόνο που έλεγε συνεχώς.

ert.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης