"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Εμβόλιο Pfizer: Πήρε πλήρη έγκριση για χρήση από τον Αμερικανικό FDA

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για τον κορωνοϊό έδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, που όπως αναμενόταν χορήγησε στο σκεύασμα πλήρη άδεια για χρήση σε άτομα από 16 ετών και άνω.

«Παρότι εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν με ασφαλή τρόπο εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αναγνωρίζουμε ότι σε μερικούς η πλήρης έγκριση θα αυξήσει την εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό» δήλωσε η προσωρινή επικεφαλής της FDA, Τζάνετ Γούντκοκ, προσθέτοντας ότι το σημερινό «μας φέρνει λίγο πιο κοντά στο να ανατρέψουμε την πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ». «Αξιολογήσαμε τα επιστημονικά δεδομένα και τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε εκατοντάδες σελίδες» και «διενεργήσαμε τη δική μας ανάλυση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου», δήλωσε ο Πίτερ Μαρκς, επιστημονικός υπεύθυνος στους κόλπους της FDA. Διευκρίνισε ότι η διαδικασία παραγωγής του εμβολίου ελέγχθηκε επίσης, μεταξύ άλλων μέσω επισκέψεων στο εργοστάσιο.

Εξαιρετικά υπερήφανος δήλωσε ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, αμέσως μετά την απόφαση του οργανισμού. «Κάθε ημέρα ξυπνώ περήφανος για την ομάδα μας στην Pfizer, περήφανος για τη δουλειά που κάνουμε, περήφανος για τη διαφορά που κάνουμε και εξαιρετικά υπερήφανος σήμερα», τόνισε στο twitter. 

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι παρουσίασε στον FDA στοιχεία από 44.000 μετέχοντες στις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία, Νότια Αφρική και Νότια Αμερική. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμβόλιο είναι 91% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης – ένα ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από τον περασμένο Δεκέμβρη, οπότε και δόθηκε η άδεια έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, η μείωση του ποσοστού κατά τέσσερις μονάδες οδείλεται στο γεγονός ότι οι ερευνητές είχαν περισσότερο χρόνο να εντοπίσουν ασθενείς που μολύνθηκαν.

Ανοιχτό το σενάριο υποχρεωτικού εμβολιασμού

Η πλήρης έγκριση μπορεί όχι μόνο να πείσει ορισμένους διστακτικούς, αλλά και να επιτρέψει σε ορισμένες αρχές να επιβάλουν τον εμβολιασμό χωρίς τον φόβο των νομικών προσφυγών. Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει συγκεκριμένα ότι όλα τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να εμβολιαστούν μόλις ανακοινωθεί η πλήρης έγκριση του εμβολίου.

Το εμβόλιο είναι το πρώτο που ξεπέρασε το καθεστώς της προσωρινής άδειας χρήσης και θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο για απαίτηση εμβολιασμού από νοσοκομεία, κολέγια, εταιρείες και άλλους οργανισμούς. Ήδη η United Airlines έχει ανακοινώσει ότι οι εργαζόμενοί της θα πρέπει να επιδείξουν απόδειξη εμβολιασμού, εντός πέντε εβδομάδων από την ημέρα της έγκρισης.

Η πλήρης άδεια έρχεται σε μια περίοδο όπου η πανδημία επανακάμπτει στις ΗΠΑ μετά και την ευρεία διάδοση της εύκολα μεταδιδόμενης μετάλλαξης Δέλτα, ανατρέποντας πολλές από τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Η διακυβέρνηση Μπάιντεν ευελπιστεί ότι η εξέλιξη θα πείσει αρκετούς από τους περίπου 85 εκατομμύρια ανεμβολίαστους Αμερικανούς να λάβουν το σκεύασμα. 

«Και τα τρία εμβόλια για τον κορωνοϊό πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του FDA για άδεια επείγουσας χρήσης, η έγκριση του οργανισμού θα πρέπει να αυξήσει την πίστη ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό» τόνισε σε δική του ανάρτηση ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της Kaiser Family Foundation έδειξε ότι οι τρεις στους 10 ανεμβολίαστους υποστήριξαν ότι είναι πιθανόν να εμβολιαστούν με εμβόλιο που έχει πάρει πλήρη άδεια.

Το εμβόλιο θα συνεχίσει να χορηγείται με άδεια έκτακτης χρήσης για παιδιά 12-15 ετών, ωστόσο η φαρμακοβιομηχανία συλλέγει δεδομένα και για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Η επόμενη κρίσιμη απόφαση του FDA αφορά τη χορήγηση άδειας ενισχυτικών δόσεων, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση είναι πρώιμη καθώς με βάση τα δεδομένα, τα εμβόλια προστατεύουν καλά έναντι σοβαρής νόσησης και νοσηλείας, και όσον αφορά στη μετάλλαξη Δέλτα.,

Ο ρυθμιστικός οργανισμός εξετάζει και την αίτηση για πλήρη άδεια χρήσης και στην Moderna, με την απόφαση να αναμένεται σε λίγες εβδομάδες. Σύντομα αναμένεται να υποβάλλει αίτηση και η Johnson & Johnson

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης