"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.2 C
Trikala

Εν-taxis μέχρι την Κυριακή

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μετά τη νέα σύντομη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα στη λειτουργία του συστήματος ΤΑΧΙS.

Η προθεσμία για τα νομικά πρόσωπα λήγει στις 28 Αυγούστου και για τα φυσικά στις 30 του μήνα.

Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 5 εκατ. δηλώσεις και απομένουν περίπου 800.000, ενώ την επόμενη Δευτέρα θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν τις δηλώσεις τους μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων στις τράπεζες.

Οι επόμενες δόσεις πληρωμής του φόρου για όσους έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα από την Εφορία λήγουν κανονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου.

Η εκπρόθεσμη υποβολή της φορολογικής δήλωσης συνεπάγεται πρόστιμο 100 ευρώ και προσαύξηση φόρου 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

eforia a

Από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει και η αποστολή των σημειωμάτων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2015 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2016 και δεν θα έχει καμιά αλλαγή σε σχέση με τον φόρο που καταβλήθηκε το 2014. Οι αλλαγές για μια δικαιότερη κατανομή του φόρου που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών μετατίθενται για το 2016, λόγω και των πολιτικών εξελίξεων οι οποίες δεν αφήνουν περιθώρια για την έγκαιρη προώθηση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Με αμετάβλητο τον εισπρακτικό στόχο των 2,650 δισ. ευρώ, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα ετοιμαστούν μετά τις 26 Αυγούστου, οπότε λήγει και η τελευταία παράταση της προθεσμίας για το Ε9 του 2015.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο Taxisnet θα γίνει σταδιακά μετά τις εκλογές.

Για φέτος, οι μοναδικοί οι οποίοι μπορούν να ελπίζουν σε μειώσεις και απαλλαγές είναι όσοι έχουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία.

Οι εκπτώσεις και απαλλαγές οι οποίες ίσχυαν και πέρυσι προβλέπουν ότι ιδιοκτήτες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (κάτω από 9.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο) και μικρή περιουσία (κάτω από 85.000 ευρώ για τον εργένη, 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και 200.000 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά) δικαιούνται έκπτωση 50%, ενώ πολύτεκνοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ και άτομα με αναπηρία άνω του 80% δικαιούνται πλήρη απαλλαγή.

Επίσης με διάταξη η οποία ψηφίστηκε με το τελευταίο Μνημόνιο χορηγείται και φέτος η μείωση φόρου 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Διευκρινίσεις για ΕΝΦΙΑ

Στην κριτική που του ασκήθηκε από τη Λαϊκή Ενότητα, περί παλαιοκομματικού τύπου προεκλογικές εξαγγελίες σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε με ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει «το να επιλέγει την οδό της κριτικής στην αντίθετη άποψη, είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολιτικού φορέα. Η επιλογή όμως της παραπληροφόρησης, του ψέματος και των προσωπικών επιθέσεων δημιουργεί σίγουρα ερωτηματικά για ένα νέο φορέα σαν τη Λαϊκή Ενότητα».

Ο κ. Αλεξιάδης προχωράει μάλιστα και σε διευκρινίσεις για μείζονα φορολογικά ζητήματα, τα οποία και προκάλεσαν την κριτική της Λαϊκής Ενότητας, με αφορμή τις θέσεις που εξέφρασε ο ίδιος γι’ αυτά τα ζητήματα.

Μεταξύ των άλλων επισημαίνει:

►Δεν μίλησα ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ σαν αναπληρωτής υπουργός για μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ξεκαθάρισα ότι το 2015 και το 2016 το ύψος του θα είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας, δηλαδή 2,65 δισ. Το 2016 θα αγωνιστούμε η εσωτερική του δομή και λειτουργία να τον κάνει πιο δίκαιο και αναλογικό. ΛΕΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΨΕΜΑΤΑ Η Λ.Ε. και πρέπει να αποδείξει τα αναγραφόμενά της.

►Προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά η εξαγγελία τους για αφορολόγητο 12.000 σε 4μελή οικογένεια, γιατί τώρα (σε μισθωτούς και συνταξιούχους) ισχύει οικογενειακό αφορολόγητο 19.000 (9.500 για κάθε σύζυγο)!

►Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των πραγματικών τιμών που εξαγγέλλουν θα γίνει νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2017, όπως προβλέπει ο Ν. 4336/14.8.15 (σελ. 1017, 2.2ν) που ήδη ισχύει!

Η ανακοίνωση του κ. Αλεξιάδη καταλήγει: «Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αναγκαιότητα διατύπωσης των πολιτικών απόψεων της Λ.Ε. Ας μη μετατραπεί όμως αυτή η προσπάθεια σε μια αντιπαράθεση σε επίπεδο και περιεχόμενο που θυμίζει παλαιοκομματικές μεθόδους συντηρητικών και συστημικών πολιτικών δυνάμεων. Ας σεβαστούμε όλοι τους κοινούς αγώνες και την κοινή πορεία μέχρι πρόσφατα».

Συντάκτης:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης