"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η Εργάνη για δηλώσεις αναστολών Νοεμβρίου – Αναλυτικές οδηγίες

lafarm

Σχετικά άρθρα

ιδική αποζημίωση πολλών ταχυτήτων, με βάση υπολογισμού τα 800 ευρώ, έρχεται για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους ανά την Ελλάδα που θα δηλωθούν τα επόμενα 24ωρα σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Νοέμβριο.

Οι δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας για την δεύτερη καραντίνα ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής 15 Νοεμβρίου, και για κλειστές και για πληττόμενες επιχειρήσεις στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

  • Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι των κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή έως 24 Νοεμβρίου.
  • Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή έως 7 Δεκεμβρίου.

Η διαφορά με άλλους μήνες είναι πως ειδικά για τον Νοέμβριο η ημερομηνία έναρξης του χρονικού διαστήματος της αναστολής – από το οποίο εξαρτάται και το ύψος της ειδικής αποζημίωσης – ποικίλλει ανάλογα με τις διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης των έκτακτων περιοριστικών μέτρων ανά  :

  • επιδημιολογικό επίπεδο ή
  • ανά περιφερειακή ενότητα ή
  • ανά την επικράτεια,

Από 1η Νοεμβρίου σε αναστολή μπορούν να δηλωθούν εργαζόμενοι κλειστών ή πληττόμενων επιχειρήσεων σε Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες όπως και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, μεταφορές, εστίαση, αθλητισμό και πολιτισμό. Είναι οι εργαζόμενοι που θα λάβουν ολόκληρο το ποσό των 800 ευρώ.

Σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια οι αναστολές συμβάσεων εργασίας σε κλειστές αλλά και πληττόμενες επιχειρήσεις ξεκινούν από 3 ή από 7 Νοεμβρίου. Το ποσό της ειδικής αποζημίωσης θα υπολογιστεί αναλογικά, με βάση τα 800 ευρώ για 30 ημέρες, δηλαδή με 26,66 ευρώ ανά ημέρα.

Ειδικά για τον Νοέμβριο μπορούν να υποβληθούν περισσότερες δηλώσεις ανά περίπτωση κλειστών και πληττόμενων, ώστε να συμφωνούν οι περιφερειακές ενότητες και οι ημερομηνίες έναρξης της κάθε περίπτωσης.  Επίσης, για κάθε εργαζόμενο, σε δύο ή παραπάνω εργοδότες,  η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβει υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του (το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μια φορά και δεν αθροίζεται)  και ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των  800 ευρώ που αντιστοιχούν  σε 30 ημέρες.

Οι επιχειρήσεις εργοδότες κατά την υποβολή των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους πρέπει να λάβουν υπόψη τον κάτωθι πίνακα:

anastoles1.png
anastoles2.png
anastoles3.png

*Για τους ΚΑΔβρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και προσχολικής εκπαίδευσης το σύστημα θα ανοίξει  στις 16/11/2020.

  • Οι δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής τα οποία κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής στις 9/11/2020.
  • Ο ΚΑΔ της προσχολικής εκπαίδευσης κλείνει με εντολή δημόσιας αρχής στις 16/11/2020.
  • Ο ΚΑΔ της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πλήττεται, με ημερομηνία έναρξης στις 16/11/2020.

Σημειώνεταιότι μπορούν να υποβληθούν περισσότερες δηλώσεις ανά περίπτωση κλειστών και πληττόμενων, ώστε να συμφωνούν οι περιφερειακές ενότητες και οι ημερομηνίες έναρξης της κάθε περίπτωσης.  

Επίσης, για κάθε εργαζόμενο, σε δύο ή παραπάνω εργοδότες,  η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβει υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του (το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μια φορά και δεν αθροίζεται)  και ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των  800 ευρώ που αντιστοιχούν  σε 30 ημέρες.

ΠΙΝΑΚΑΣ1

Κίτρινες Περιοχές – Επίπεδο Επιτήρησης (από 3/11) 

Oι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Κάλυμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής (εξαιρουμένου του Δήμου Σαλαμίνας), Πάρου, Πρέβεζας, Ρέθυμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανιών, Χίου, καθώς και του Δήμου Αμοργού εντάσσονται στο επιδημιολογικό επίπεδο επιτήρησης.

ΠΙΝΑΚΑΣ2

Κόκκινες Περιοχές – Επίπεδο Επιτήρησης (από 1/11) 

Οι Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής, Βοιωτίας, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Θήρας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καστοριάς, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Νάξου (εξαιρουμένου του Δήμου Αμοργού), Νότιου Τομέα Αθηνών, Ξάνθης, Πειραιά, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Χαλκιδικής, καθώς και ο Δήμος Σαλαμίνας εντάσσονται στο επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης