"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

7 C
Trikala

Επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ

lafarm

Σχετικά άρθρα

O πρόεδρος των ΗΠΑ στο μήνυμά του, με αφορμή τα 106 χρόνια απ’ την αποφράδα μέρα για χιλιάδες ψυχές, αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων σε μια απόφαση που αναμένεται να οξύνει τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία.

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία να ξανασυμβεί» αναφέρει ο Τζο Μπάιντεν στο εισαγωγικό του μηνύματός του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ιστορικά, χαρακτήρισαν τις σφαγές την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως φρικαλέες παρά την επί χρόνια πίεση της αρμενικής κοινότητας στις ΗΠΑ.

Αν και ο πρώην πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν αναφέρθηκε στη «Γενοκτονία των Αρμενίων» σε μια διακήρυξη (1981) για τα θύματα του Ναζιστικού Ολοκαυτώματος, οι προκάτοχοί του και οι διάδοχοί του απέφευγαν να κάνουν χρήση της λέξης γενοκτονία.

Στα τέλη του 2019 το Κογκρέσο υπερψήφισε ψήφισμα που οι βουλευτές δήλωναν πως «αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ» αν και η κυβέρνηση Τραμπ στάθηκε απέναντι.

Ο Τζο Μπάιντεν γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αναφέρεται στη Γενοκτονία των Αρμενίων στην επέτειο της σφαγής. 

Δυσαρέσκεια στην Άγκυρα

Η Άγκυρα αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία» και υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε βούληση εξόντωσης των Αρμενίων, κάνοντας λόγο για σφαγές εκατέρωθεν, με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, ανεμένοντας τις δηλώσεις Μπάιντεν, είχε ανεβάσει ένα σκληρό tweet που ανέφερε: «Τα ψέματα δεν διαστρεβλώνουν μονο την ιστορία αλλά και αθώες ζωές. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους συναδέλφους μας που μαρτύρησαν από την αρμενική τρομοκρατία. Ας αναπαυθούν οι ψυχές τους ειρηνικά. Δεν θα υποκύψουμε σε ψέματα ή πιέσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης