"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Επιστολή-παρέμβαση  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Επιστολή-παρέμβαση  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου εστάλη από τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη, με θέμα τον αποκλεισμό παραγωγών της Π.Ε.Τρικάλων από το Μέτρο 11- «Βιολογική  Κτηνοτροφία». Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Κατά την αρχική δημοσίευση των αποτελεσμάτων ένταξης στο νέο πρόγραμμα της «Βιολογικής Κτηνοτροφίας», Μέτρο 11, του Π.Α.Α. 2014-2020 «Βιολογικές Καλλιέργειες» σύμφωνα με την αριθμ. 539/27369/20-02-2018 πρόσκληση, όσον αφορά στον νομό Τρικάλων, έχουμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1. Παρατηρήθηκε αρκετά μεγάλος αριθμός παλαιών δικαιούχων οι οποίοι είναι οριακά εκτός της ένταξης (μοριοδότηση τελευταίου παλαιού δικαιούχου 47,5 μόρια και απόρριψη όλων των παλαιών που η μοριοδότησή τους έφτανε τα 45 μόρια. Η εν λόγω μοριοδότηση προέκυψε ως αποτέλεσμα των 20 μορίων που δίνονταν για την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη και των 5 μορίων ανά συμπληρωμένο έτος σαν πιστοποιημένος παραγωγός βιολογικής κτηνοτροφίας. Προέκυψε ουσιαστικά από την καταληκτική ημερομηνία της προκήρυξης και την αδυναμία του προγράμματος να υπολογίσει τα 5 μόρια της τελευταίας χρονιάς ένταξης στο πρόγραμμα λόγω διαφοράς λίγων ημερών. Έτσι υπολογίστηκε συμπληρωμένη πενταετία εφαρμογής στο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας με 25 μόρια, 5 μόρια για κάθε έτος που ο δικαιούχος είχε συνάψει σύμβαση με πιστοποιητικό οργανισμό, αντί για της συμπληρωμένης εξαετίας με 30 μόρια που χάθηκε ουσιαστικά για διάστημα 5-6 ημερών).

  1. Κάποιοι που κρίνονται ως επιλαχόντες στα προσωρινά αποτελέσµατα δεν κατάφεραν να πάρουν παραπάνω µόρια από λάθος δήλωση στο ΟΣ∆Ε του 2017, λόγω  έλλειψης ενημέρωσης κατά τις δηλώσεις (δεν κλίκαραν τον κωδικό 8 που αφορά στις ζωοτροφές σε καλλιέργειες όπως βρώµη, µηδική κ.λπ, µε αποτέλεσµα να µην καταφέρουν να µοριοδοτηθούν από το κριτήριο «ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών»).

3. Παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο, τόσο για την ένταξη στην παραπάνω Δράση 11.2.2, Υπομέτρο 11.2 (παλιοί διακαιούχοι) όσο και για την ένταξη στη Δράση 11.1.2, Υπομέτρο 11.1 (νέοι δικαιούχοι), η μοριοδότηση του τελευταίου δικαιούχου στο νομό Τρικάλων να είναι πολύ υψηλότερη από τη μοριοδότηση του τελευταίου δικαιούχου άλλων Περιφερειών. Αυτό ήταν

 

αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού αιτήσεων  συμμετοχής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και της κατανομής των πόρων ανά Περιφέρεια.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι γεγονός ότι, μένουν εκτός ένταξης στο πρόγραμμα «Βιολογική Κτηνοτροφία» παραγωγοί με μονάδες μεγάλης δυναμικότητας που αποδεδειγμένα παράγουν και θα συνεχίσουν να παράγουν βιολογικά προϊόντα, οι οποίοι και οδηγούνται σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος, σε έναν νομό που χαρακτηρίζεται από την έντονη γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα και στηρίζει την ανάπτυξή του στον πρωτογενή τομέα.  Σε συνέχεια των ανωτέρω λόγων και για την αποκατάσταση της αδικίας σε επίπεδο νομού και Περιφέρειας γενικότερα, ζητάμε τις άμεσες ενέργειές σας για:

τη λήψη απόφασης υπερδέσμευσης 30% του προϋπολογισμού των μέτρων- όπως προβλέπεται από τις κανονιστικές διατάξεις του ΠΑΑ- ώστε να γίνει σύντομα η ένταξη  των παραπάνω δικαιούχων τουλάχιστον και 

  • να εφησυχάσουν,
  • την ανακατανομή των πόρων, από Περιφέρειες που περίσσεψαν χρήματα στις Περιφέρειες που απορρίπτονται δικαιούχοι λόγω προϋπολογισμού, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι, οι οποίοι έχουν μεν λιγότερα μόρια αλλά πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξής τους στο πρόγραμμα.

 

 

 

 

 

 

                  

Ο   ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

           ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

     ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης