"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Επιστολή σε Μητσοτάκη για την ακύρωση κατασκευής του υδροηλεκτρικού έργου Αυλακίου στην Κοιλάδα του Αχελώου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την ακύρωση της κατασκευής του υδροηλεκτρικού έργου Αυλακίου στην Κοιλάδα του Αχελώου ζητούν κάτοικοι και φορείς.

Παράλληλα, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου ζητά την ένταξη των παραλιών της περιοχής στις «1000 παρθένες παραλίες».

Η Πρωτοβουλία αναφέρει στην επιστολή ότι απευθύνεται στον πρωθυπουργό με την βεβαιότητα ότι θα αφουγκραστεί τις ανησυχίες και την αγωνία των κατοίκων της Κοιλάδας του Αχελώου και «θα αποτρέψει μια μεγάλη και ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει το σχεδιαζόμενο φράγμα Αυλακίου στον Αχελώο Ποταμό».

«Απευθυνόμαστε σε εσάς», τονίζει, «γνωρίζοντας τις οικολογικές σας και περιβαλλοντικές σας ευαισθησίες, στις οποίες είστε προσηλωμένος. Η υιοθέτηση του καθεστώτος πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης στα έξι παρθένα-απάτητα βουνά το αποδεικνύει έμπρακτα. Στην Κοζάνη, αρχές Απριλίου, δεσμευθήκατε ότι “θα εξασφαλίσουμε ότι τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα γίνουν σε περιοχές, όπου δεν θα έχουμε έντονες συγκρούσεις με τοπικές κοινωνίες, γιατί τα έργα αυτά δεν μπορούν να ανταγωνίζονται άλλες χρήσεις γης ή να παρεμβαίνουν με τρόπο υπερβολικό στο φυσικό μας τοπίο. Αυτή είναι η άσκηση, αυτή είναι η εξίσωση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και είμαστε σε θέση να το κάνουμε”. Εδώ, κ. πρωθυπουργέ, έχουμε ακριβώς καταστροφική βίαιη περιβαλλοντική παρέμβαση με αυτό το έργο.

Όπως υποστηρίζεται στην επιστολή, ο Αχελώος ποταμός είναι κορεσμένος ενεργειακά, με 7 φράγματα-λίμνες, εκ των οποίων δύο υπό κατασκευή. «Δεν πρέπει να προστεθεί άλλο ένα ακόμη τη στιγμή κατά την οποία ήδη “σαπίζουν” τα δυο κυρία φράγματα της Μεσοχώρας και της Συκιάς. Είμαστε υπέρ της ισόρροπης ανάπτυξης των ΑΠΕ, με σεβασμό στο περιβάλλον. Όμως, ό,τι είχε να δώσει ο Αχελώος ενεργειακά, το εξάντλησε πλέον. Δεν θα προσθέσει σοβαρό ενεργειακό δυναμικό ένα ακόμη φράγμα την στιγμή αν θα λειτουργήσουν τα άλλα δύο. Θα αποτραπεί όμως μια ολοκληρωτική καταστροφή φυσικού εθνικού πλούτου. Τα τελευταία χρόνια, η Κοιλάδα του Αχελώου, προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, μια περιοχή απείρου φυσικού κάλλους με πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά, με τις προσπάθειές μας έχει γίνει γνωστή στα πέρατα του κόσμου.

Περηφανευόμαστε ότι το δικό μας νησί, με τις καταγάλανες παραλίες του, είναι ο Αχελώος μας. Απίστευτη η ομορφιά του. Εκεί, στην καρδιά της Πίνδου, τα καλοκαίρια σαν μελίσσια τα παιδιά μας και εμείς μαζευόμαστε και απολαμβάνουμε μοναδικές στιγμές φυσικής αναψυχής. Μην τους στερήσουμε τον μοναδικό τόπο αναψυχής τους. Εκεί μπορούν να εφαρμοστούν δράσεις που θα γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών Αγροτουρισμού και Θρησκευτικού τουρισμού, σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον. Είναι κρίμα ένας τέτοιος θησαυρός να χαθεί κάτω από ένα φράγμα», αναφέρεται στην επιστολή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης