"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.2 C
Trikala

Επιστροφή πακέτου Χατζηγάκη: Απειλή προστίμων και αποκλεισμού αγροτών από ενισχύσεις

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η χώρα μας έπρεπε να είχε ανακτήσει τις παράνομες αντισταθμιστικές ενισχύσεις από το «πακέτο Χατζηγάκη», αποφάσισε, την Τετάρτη (12 Μαΐου), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά την εκδίκαση της προσφυγής που άσκησε κατά της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ιανουάριο του 2020, για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, που χορήγησε στους Έλληνες αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, γνωστού ως «πακέτο Χατζηγάκη». Για το 2009 χορήγησε 387 εκατ. ευρώ και το 2008 ακόμη 37,3 εκατ. ευρώ.

Από τους συνολικά 725.000 αγρότες που εισέπραξαν τις ενισχύσεις του «πακέτου», οι 630.000 είχαν λάβει ενισχύσεις έως 1.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι 95.000 αγρότες είχαν εισπράξει μεγαλύτερα ποσά. Συγκεκριμένα:

  • 85.984 είχαν λάβει από 1.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ.
  • 9.000 είχαν λάβει από 15.000 έως 50.000 ευρώ
  • 13 αγρότες είχαν λάβει από 50.000 έως 100.000 ευρώ
  • 3 αγρότες είχαν λάβει πάνω από 100.000 ευρώ

Να θυμίσουμε ότι στις 12/11/2015 η τότε ελληνική κυβέρνηση (επί υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Αποστόλου) είχε καταθέσει νομοθετική ρύθμιση (σε νομοσχέδιο που αφορούσε τα βοσκοτόπια), που πέρασε από τη Βουλή και η οποία προέβλεπε την σταδιακή ανάκληση των χρημάτων για όσους εισέπραξαν ποσά άνω των 1.000 ευρώ (κάτι που σημαίνει επιστροφή μόνο των 240 εκατ. ευρώ). Η ελληνική κυβέρνηση σχεδίαζε ακόμη να προχωρήσει σε συμψηφισμό με ένα κονδύλι από το πακέτο de minimis (ύψους 109 εκατ. ευρώ) που είχε δικαίωμα η χώρα μας να το χρησιμοποιήσει μέσα σε μια τριετία.

Μάλιστα, ανέφερε η σχετική τροπολογία ότι τα ποσά θα τα εισέπραττε από τους αγρότες σε δόσεις, ανάλογα με το ύψος του ποσού που αναλογούσε στον καθένα. Θα έπρεπε όμως να υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα ανέφερε τον αριθμό των ετήσιων δόσεων που θα υποχρεούται να αποπληρώνει ο υπόχρεος αγρότης. Το ελληνικό κράτος θα εισέπραττε τις ενισχύσεις μέσω συμψηφισμού των ενισχύσεων που καταβάλει κάθε χρόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση το ΟΣΔΕ (βασική ενίσχυση, πρασίνισμα κ.α.). Από αυτά τα χρήματα θα γινόταν η παρακράτηση της δόσης.

Τελικά όμως δεν υπογράφηκε ποτέ η σχετική ΚΥΑ γιατί η Επιτροπή εξέφρασε την αντίθεσή της για την μη επιστροφή όλων των ποσών (και κάτω των 1.000 ευρώ). Έτσι δεν εισέπραξε το ελληνικό κράτος ποτέ αυτά τα χρήματα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαντώντας στο επιχείρημα της Ελλάδας ότι δεν εξέδωσε την ΚΥΑ για την ανάκτηση των ποσών που υπερέβαιναν τα 5.000 ευρώ, διευκρινίζει ότι «η Επιτροπή διατύπωσε επιφυλάξεις σχετικά με οποιοδήποτε αυθαίρετο όριο κάτω από το οποίο δεν θα πραγματοποιούνταν η ανάκτηση. Εντούτοις, η παρατήρηση αυτή δεν εμπόδιζε την Ελλάδα να συνεχίσει την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου της προς διασφάλιση της εκτελέσεως της αποφάσεως της Επιτροπής».

Τώρα την λύση για την ανάκτηση των χρημάτων του «πακέτου Χατζηγάκη» θα κληθεί να τη δώσει το Υπουργείο Οικονομικών. Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο για την επιβολή χρηματικών προστίμων στην Ελλάδα, εφόσον δεν συμμορφωθεί με την απόφαση το συντομότερο, με ταυτόχρονο αποκλεισμό των επιχειρήσεων (αγροτών) που ήταν λήπτες της παράνομης ενίσχυσης από κάθε περαιτέρω ενίσχυση μέχρι την ημερομηνία πλήρους συμμόρφωσης. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Σερραίος αγροτοσυνδικαλιστής, Στέργιος Λίτος, από την εποχή της πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να «τρομάξουν» τους αγρότες με την επιστροφή των χρημάτων από το «πακέτο Χατζηγάκη». Όμως εκτιμώ ότι καμιά κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να βάλει χέρι στις επιδοτήσεις των αγροτών. Αν το κάνουν θα μας βρουν στο δρόμο». agrotypos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης