"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Εχει ξεφύγει ο Ερντογάν

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αγκυρα

Από έντονο προβληματισμό μέχρι ειρωνικά σχόλια προκάλεσε η απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ντύσει τα μέλη της προεδρικής φρουράς στο νέο του παλάτι στην Αγκυρα με στολές εμπνευσμένες από τους στρατούς των 16 κρατών, που σύμφωνα με την επίσημη ιστοριογραφία της χώρας του ίδρυσαν οι Τούρκοι ανά τους αιώνες.

Αφωνοι έμειναν το πρωί της Δευτέρας τα μέλη της παλαιστινιακής αποστολής υπό τον πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, αλλά και οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στο αποκαλούμενο και «σαράι» του Ερντογάν για να καλύψουν την επίσημη επίσκεψη του παλαιστίνιου προέδρου, όταν αντίκρισαν ένα τιμητικό άγημα που θύμιζε κάτι μεταξύ φτηνής χολιγουντιανής παραγωγής και στρατιωτάκια Playmobil.

Μερίδα του τουρκικού Τύπου  δεν έκρυψε την έκπληξή της προσπαθώντας όμως να τηρήσει τα προσχήματα: «Μία πρωτιά στο παλάτι» ήταν ο τίτλος στη διαδικτυακή έκδοση της Hurriyet, «Τελετή με τους 16 στρατιώτες των τουρκικών κρατών» έγραψε το CNNTurk, «Τα κοινωνικά δίκτυα σχολιάζουν αυτή την εικόνα» η Zaman.

Πιο καυστικοί ήταν οι τίτλοι σε άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως: «Ο Ερντογάν παρουσίασε τα στρατιωτάκια τους», «Ασυνήθιστη τελετή στο παλάτι»…

Recep Tayyip ErdoganΣτα κοινωνικά δίκτυα ωστόσο οι σχολιαστές ήταν ακόμη πιο δεικτικοί: «Αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με μία αίσθηση κιτς», «Το νέο επεισόδιο των Star Wars», «Κάποιος ας ενημερώσει τον Ερντογάν ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορίας κατέρρευσε», «Λήγει η συζήτηση για το εάν μπορεί μία φωτογραφία να δείξει τη διανοητική κατάσταση ενός ατόμου»,  «@GameofThrones», «Απίστευτο, νόμιζα ότι ήταν Photoshop», «Αν αυτή η φωτογραφία είναι αληθινή, τότε αληθινός είναι και ο νεο-οθωμανισμός», «Ο Αμπάς έγινε δεκτός από τον νέο Αυτοκράτορα Ερντογάν στο νέο παλάτι των 500 εκατ. δολαρίων»…

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορηθεί πρόσφατα για ναπολεόντεια συμπεριφορά και μεγαλομανία μετά την εκλογή του στην προεδρία τον περασμένο Νοέμβριο και την απόφασή του να εγκαταλείψει το ιστορικό -πλην όμως σεμνό- Μέγαρο του Τσάνκαγια και να μεταφέρει την έδρα της προεδρίας της Δημοκρατίας στο νέο παλάτι που έκτισε στην περιοχή Μπέστεπε της Αγκυρας.

To πολυτελές και άκρως αμφιλεγόμενο παλάτι του Τούρκου προέδρου θα στοιχίσει συνολικά -αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες- το ποσό των 615 εκατ. δολαρίων (491 εκατ. ευρώ). Το Aksaray (λευκό παλάτι, στα τουρκικά) περιλαμβάνει 1.000 δωμάτια και εντυπωσιακούς κήπους.

Με επιφάνεια 200.000 τετραγωνικών μέτρων, το παλάτι οικοδομήθηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας, σε μια περιοχή την οποία είχε αγοράσει ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατάτουρκ, προκειμένου να φτιάξει ένα «πρότυπο αγρόκτημα» που έφερε το όνομά του.

Recep Tayyip Erdogan, Mahmoud Abbas Recep Tayyip Erdogan, Mahmoud Abbas

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης