"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.2 C
Trikala

Ζάρκο – Εξαιρετική πρωτοβουλία για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το Ζάρκο είναι γεμάτο ιστορίες! Ιστορίες ανθρώπων που έζησαν για κάποια χρόνια στο στρατόπεδο του χωριού μας, ήπιαν καφέδες και έφαγαν στα μαγαζιά της πλατείας μας, μιας πλατείας κι ενός χωριού που κάποτε έσφυζε από ζωή, που πλημμύριζε από τα γέλια και τις φωνές μικρών και μεγάλων…Μια τέτοια ιστορία από τη ζωή του στρατοπέδου είναι και η ιστορία του φαντάρου που σμίλεψε το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, το οποίο δεσπόζει στο χώρο του άλλοτε γεμάτου ζωή στρατοπέδου.

Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε, σύμφωνα με μαρτυρίες Ζαρκινών, τη δεκαετία του ’50, συγκεκριμένα γύρω στο 1953. Θυμάμαι τη μητέρα μου να μας αφηγείται, όταν ήταν μικρή κοπέλα, μαζί με τη φίλη της και αδερφή του πατέρα μου Ελένη, ότι πήγαιναν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και παρακολουθούσαν το φαντάρο την ώρα της εγασίας του! Δεν ήταν οι μόνες! Ολα τα παιδιά και οι νέοι του χωριού πήγαιναν στο χώρο του νεκροταφείου, μιλούσαν και θαύμαζαν το νεαρό που σκάλιζε το άψυχο υλικό, δίνοντάς του τη μορφή του άλλου φαντάρου, που είχε αναλάβει το ρόλο του μοντέλου!

Πριν από χρόνια ο καλλιτέχνης φαντάρος πέρασε από το χωριό και άφησε ένα φάκελο στον Σωτήρη, στο “εξοχικό” (καφενείο και ταβερνα του χωριού) για τις τότε αρχές του τόπου. Σήμερα, το μνημείο στέκει αγέρωχο ανάμεσα στα ερείπια του στρατώνα, διατρανώνοντας τη μοναξιά του και την εγκατάλειψη. Την προηγούμενη Παρασκευή δέχτηκα ένα τηλέφωνο από τον κύριο Νταλούκα Αποστόλη και τον κύριο Αγγελάκη Θέμη Θέμης Αγγελάκης, στρατιωτικούς εν αποστρατεία, οι οποίοι, υποκινούμενοι από μια ανάρτησή μου για το μνημείο, ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτό. Στην προσπαθειά τους να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για το μνημείο, ήρθαν στο Ζαρκο, είδαν το μνημείο, μίλησαν με τον πρόεδρο του Ζαρκου, κ. Γιάννη Βούλγαρη και με ντόπιους, οι οποίοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, καταθέτοντας τις προσωπικές τους μαρτυρίες και τα προσωπικά τους βιώματα! Ένα τηλεφώνημα στον οικογενειακό μας φίλο Γιώργο Καραγιώργη, που υπηρέτησε τη θητεία του στο Ζάρκο κι έχει επισκεφτεί πολλες φορές το χωριό μας έκτοτε, ξεκαθάρισε ακόμη περισσότερο το τοπίο. Η ιστορία του αγνώστου δημιουργού έχει πάρει το δρόμο της! Ο αρχηγός του ΓΕΣ, κ. Λαλούσης, ενδιαφέρεται προσωπικά για την ανάδειξη του μνημείου, το οποίο μέχρι τα Χριστούγεννα, θα έχει κατακτήσει το δικό του μερίδιο στην ιστορία του τόπου μας! Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νταλούκα και τον κ. Αγγελάκη για το ενδιαφέρον τους, τη μεσολάβηση, τη διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με τον αρχηγό του ΓΕΣ κ. Λαλούση, με σκοπό την ανάδειξη του μνημείου μας! Σας ευχαριστούμε για όλα!

Απο το προσωπικό λογαριασμό στο Facebook της Φιλόλογου – Διευθύντριας του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων Αθανασίας Τσιοτινού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης