"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.2 C
Trikala

Ζοφερή η κατάσταση για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ζοφερή είναι η κατάσταση για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας της πανδημίας. Οι αρνητικές οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις καταγράφονται σε έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε η ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.

Αντιμέτωποι με νέα μείωση του εισοδήματός τους κυρίως λόγω των αναστολών συμβάσεων βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα ασταθές περιβάλλον που γέννησε η υγειονομική κρίση. Τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι αποδεικτικά της επίδρασης που έχει η πανδημία στην οικονομική κατάσταση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα:

  • Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.
  • Από αυτούς το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30%.
  • Το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο 6μηνο.

«Όσο η εργασία και οι εργαζόμενοι δε λαμβάνουν την υποστήριξη και την ενδυνάμωση που τους αναλογεί, οι σοβαρές στρεβλώσεις, ο κατακερματισμός και οι ανισότητες στην αγορά εργασίας θα εντείνονται» αναφέρει η ΓΣΕΕ έχοντας μελετήσει τα στοιχεία της έρευνας.

Τηλεργασία για 4 στους 10 εργαζομένους

Η έρευνα προσφέρει και μια πρώτη αποτύπωση της τηλεργασίας. Σύμφωνα με αυτή το 40% των εργαζομένων δηλώνουν ότι έχουν εργαστεί από το σπίτι τους στην διάρκεια της πανδημίας.Advertisement

Παράλληλα, εμφανίζονται να αξιολογούν αρνητικά την ταχεία ανάπτυξη της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους, την εξέλιξη της αμοιβής τους, τις ώρες εργασίας τους, τα εργασιακά δικαιώματά τους, την προσωπική ζωή τους και την ψυχική ισορροπία τους.

Συγκεκριμένα:

  • Το 65% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τις ώρες εργασίας τους
  • Το 54% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματά τους
  • Το 54% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την ψυχική ισορροπία τους
  • Το 52% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την προσωπική ζωή τους
  • Το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την εξέλιξη της αμοιβής τους
  • Το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους

Απαισιοδοξία

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες απόψεις με αυτή του Οκτωβρίου του 2020. Συγκεκριμένα:

  1. Το 56% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται (+4% σε σχέση με τον Οκτώβριο).
  2. Το 58% δηλώνουν απαισιόδοξοι σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών τους για το επόμενο 6μηνο (+1% σε σχέση με τον Οκτώβριο).
  3. Το 39% των εργαζομένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους (+1% σε σχέση με τον Οκτώβριο) και το 53% δηλώνουν αντίστοιχα αισιόδοξοι (-1% σε σχέση με τον Οκτώβριο).

► Στο μεταξύ, δημοσιονομικό τρόμο προκαλούν στην κυβέρνηση το έλλειμμα 18,5 δισ. του 2020 και η πρόβλεψη για ύφεση 10,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021, όπως καταγράφει στο ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών». Υπό το βάρος της νέας μαύρης τρύπας στα κρατικά ταμεία και των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται από τις δαπάνες στο Γενικό Λογιστήριο κάνουν δεύτερες σκέψεις για ταχύτερη απόσυρση των μέτρων στήριξης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα στον προϋπολογισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης