"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Ζυγίζουν την ανθρώπινη ζωή με γνώμονα το κέρδος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Είμαστε ολομέτωπα αντιμέτωποι με το 4ο κύμα της επιδημίας και η κυβέρνηση συνεχίζει να στοχοποιεί τους εργαζόμενους στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας και πρόνοιας, για να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την «εκτίναξη» των κρουσμάτων, των εισαγωγών και των διασωληνωμένων ασθενών.

            Αποδεικνύεται πως είναι πολυτέλεια για την κυβέρνηση η ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας όταν οι νεκροί είναι καθημερινά δεκάδες και τα νοσοκομεία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα & Θεσσαλία είναι και πάλι «στο κόκκινο».

Συνεχίζει την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική πολιτική της «ατομικής ευθύνης»,  που μετατρέπει ακόμη και τον εμβολιασμό από αναγκαίο όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας σε εργαλείο εκβιασμών, αναστολών εργασίας στο δημόσιο και απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ταυτόχρονα , αξιοποιούν  τις αναστολές εργασίας για να προωθήσουν την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης εργασίας. 


     Χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τις τραγικές ελλείψεις που έφερε στην επιφάνεια   η επιδημία για να ενισχύσει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση.

Άλλωστε , χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού ότι: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα Υγείας», την ίδια στιγμή, που είναι σε εξέλιξη, διαγωνισμοί σε δεκάδες νοσοκομεία για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες– που θα οδηγήσουν στην απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων – ενώ και οι αναστολές εργασίας αξιοποιούνται για την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων στην Τεχνική και Διοικητική υπηρεσία και τα εργαστήρια.

Γι’ αυτή τη δουλειά αξιοποιείται ο νόμος 4413/2016, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και προβλέπει την επέκταση των Συμβάσεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ)  στην Υγεία, ακόμη και για την παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών. 

Σταθερή  κυβερνητική πρακτική είναι να Μειώνει τα κονδύλια για την δημόσια υγεία και την ίδια ώρα νοικιάζει πανάκριβα κρεβάτια στον ιδιωτικό τομέα που «έχει σκάσει» από κέρδη, αντί να προχωρήσει σε επίταξη χωρίς αποζημίωση.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και το “νέο ΕΣΥ”, όχι μόνο δεν αναιρούν την ήδη εκτεταμένη εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος, αλλά αντίθετα την ενισχύουν και τη βάζουν στην κούρσα του ανταγωνισμού με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Στόχος η απεμπλοκή του κρατικού προϋπολογισμού από τη χρηματοδότηση της Υγείας, με την αυτοτελή χρηματοδότηση των νοσηλευτικών μονάδων, που προϋποθέτει την ανεύρεση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης και εισροής εσόδων.

Μέσα από τα όσα ανακοίνωσε αυτές τις ημέρες, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αλλά και τα όσα συζητούνται από την κυβέρνηση, φάνηκε καθαρά η προσπάθεια να μετακυλήσουν  όλα, για άλλη μία φορά, στην «ατομική ευθύνη» για να κρυφτεί η απουσία της συλλογικής κρατικής ευθύνης και η  εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. 

       Δεν υπάρχει  ούτε μισή κουβέντα για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ούτε για να αναγκασθεί η εργοδοσία να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας, ιδιαίτερα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, όπου συνωστίζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες εργαζόμενοι και καταγράφονται καθημερινά δεκάδες κρούσματα.

Ούτε κουβέντα για πρόσθετα μέτρα προστασίας της υγείας των παιδιών  σε σχολές και σχολεία, πού εδώ και 2 χρόνια με τις ίδιες απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας. Κατήγγειλε την προκλητική απόφαση του υπ. Παιδείας να συγχωνεύσει 1.000 σχολικά τμήματα στοιβάζοντας έως και 28 μαθητές ανά τάξη, ενώ την ίδια ώρα έχει εγκαταλείψει την εμβολιαστική κάλυψη της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπου δεν γίνεται καμία επιστημονική ενημέρωση.

Εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, με αποτέλεσμα να καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα σε μαθητές. Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας, «στοχοποιεί» τους Υγειονομικούς  που για 20!! ολόκληρους μήνες – μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες – δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας, επιμένει στις αναστολές εργασίας και μοιράζει bonus στους ιδιώτες υγειονομικούς για κατ’οίκον εμβολιασμό, αντί να ενισχύσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με, στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων!

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει να παραβιάζει ακόμα και το ΠΔ 102/2020 και την ευρωπαϊκή οδηγία 739/2020 για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία», όπως είναι και ο SARS-COV-2.          

            Έχει εγκαταλείψει τους ανεμβολίαστους που έχουν υπαρκτά ερωτήματα , ενδοιασμούς και φοβίες , χωρίς να  υπάρχει μία τεκμηριωμένη επιστημονική καμπάνια ενημέρωσης για να τους εξηγήσει και την ίδια ώρα χαϊδεύει τα αυτιά στους αντιεμβολιαστές.

Ως τώρα δεν έχει οργανώσει – και δεν προτίθεται, δεν είναι στον προγραμματισμό της- μια  σοβαρή ενημερωτική εκστρατεία και ενός εμβολιαστικού προγράμματος, στηριγμένου στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα περιλαμβάνει αναλυτική ενημέρωση, προληπτικό έλεγχο, αλλά και ιατρική παρακολούθηση των εμβολιασμένων, πολύ περισσότερο που οι τελευταίοι διατηρούν πιθανότητες νόσησης, ακόμη και σοβαρής.

Ο πραγματικός χαρακτήρας των κυβερνητικών σχεδιασμών είναι αποκαλυπτικός  με τον απαράδεκτο αποκλεισμό των ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας από την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας για την διενέργεια δωρεάν διαγνωστικού ελέγχου για SARS-CoV-2, που βάζει πρόσθετα εμπόδια στην επιδημιολογική επιτήρηση και την έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών ασθενών.

Από την πρώτη στιγμή έχει αξιοποιήσει  τον εμβολιασμό για να καλλιεργήσει κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού και διχασμού, για να πετάξει από πάνω της την ευθύνη, αλλά και για να προχωρήσει στα σχέδιά της, βάση της στρατηγικής της Ε.Ε., της περαιτέρω εμπορευματοποίησης του δημοσίου συστήματος Υγείας και συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτό.

            Όλα αυτά συντηρούν την καχυποψία και ενισχύουν τις θεωρίες συνωμοσίας και τον ανορθολογισμό, που σκόπιμα καλλιεργείται από διάφορες ομάδες, πολλές από τις οποίες δεν κρύβουν τον ακροδεξιό ή και φασιστικό χαρακτήρα τους. 

Αν και η πρόσφατη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της επιδημίας σε Βρετανία και Ολλανδία – όπου είναι πλήρως εμβολιασμένοι το 78% και 83% του ενήλικου πληθυσμού αντίστοιχα – επιβεβαιώνουν ότι ο εμβολιασμός, αν και αναγκαίος, ΔΕΝ αρκεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας.  

Αυτό που βαραίνει στις κυβερνητικές αποφάσεις για την πανδημία, είναι που συνεχίζει την αντιεπιστημονική και αναποτελεσματική πολιτική της «ατομικής ευθύνης»,σε όλα τα μέτρα πρόληψης ,  αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο  επικίνδυνη είναι για την υγεία των λαϊκών οικογενειών.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, που ζυγίζει την ανθρώπινη ζωή με γνώμονα το κέρδος, οι μαχόμενοι υγειονομικοί μαζί με τον λαό, με τα Σωματεία τους και Συλλόγους του κινήματος, οφείλουν να συνεχίσουν την κοινή τους δράση, δυναμώνοντας τον αγώνα τους , διεκδικώντας ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, χωρίς δωρεές από σωτήρες-εφοπλιστές, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι προϊόν αγοραπωλησίας.

Μπακάση Βάσω , Περιφερειακή Σύμβουλος με την ¨Λαϊκή Συσπείρωση¨

 Νοσηλεύτρια στο Γ.Ν.Τρικάλων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης