"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

ΗΠΑ: ΕΚΛΟΓΕΣ 2016 Ενα πολιτικό σύστημα που προκαλεί αηδία

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Επιστρατεύοντας» η μεν την «αφρόκρεμα» της αμερικανικής μουσικής, ο δε τους… σωματοφύλακές του -που τον απομάκρυναν κακήν κακώς το Σάββατο από το βήμα επεισοδιακής προεκλογικής συγκέντρωσης στη Νεβάδα- η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ μπήκαν στην τελική ευθεία της εκστρατείας τους για τις αυριανές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: τις πιο τοξικές και -όπως όλα προδικάζουν- από τις πλέον αμφίρροπες στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.

Στο στόχαστρό τους έχουν μπει οι Πολιτείες-κλειδιά κι όσες δείχνουν δημοσκοπικά να αμφιταλαντεύονται μεταξύ δημοκρατικού και ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου.

Στόχος αμφοτέρων είναι η αλίευση ψήφων ακόμη και την ύστατη στιγμή, μπροστά στο ενδεχόμενο η νίκη να κριθεί στο νήμα.

Σε πανεθνικό επίπεδο, οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό μεν προβάδισμα στη Χίλαρι, το οποίο έχει ωστόσο πια συρρικνωθεί στις 3-5 μονάδες.

«Ούριος άνεμος» στο φινάλε της προεκλογικής εκστρατείας της φάνηκε να φυσά εν τω μεταξύ μετά την ανακοίνωση του διευθυντή του FBI ότι η νέα έρευνα στην υπόθεση των e-mails της πρώην ΥΠΕΞ ολοκληρώθηκε, χωρίς να προκύπτει κάτι επιλήψιμο και, συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα άσκησης δίωξης σε βάρος της.

Εκτός από το ποσοστό συμμετοχής -ειδικά των ψηφοφόρων των πληθυσμιακά μειονοτικών ομάδων (Αφροαμερικανοί, Λατίνοι)- και τον αστάθμητο παράγοντα των αναποφάσιστων, καθοριστικά για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος μπορεί να αποδειχθούν και τα ποσοστά έτερων προεδρικών υποψηφίων, όπως του Γκάρι Τζόνσον των Φιλελευθέρων (6% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις) και της Τζιλ Στάιν των Πρασίνων (2%).

Σε πείσμα εξάλλου των δημοσκοπήσεων -όπως επισημαίνει στο CNN ο δρ Λι Μίρινγκοφ, διευθυντής του ινστιτούτου MIPO-, «η εικόνα μπορεί να είναι πολύ διαφορετική στο “Κολέγιο των Εκλεκτόρων”», τα 538 μέλη του οποίου εκλέγονται ανά Πολιτεία και πρακτικά κρίνουν, με την κατανομή και την πολιτική ταυτότητά τους, τον τελικό νικητή της κάλπης.

«Η μικρή διαφορά σε ψήφους», εξηγεί ο δρ Μίρινγκοφ, «μπορεί να “μεταφραστεί” σε σκληρή μάχη για τις 270 ψήφους εκλεκτόρων», απαραίτητες για την εκλογή προέδρου.

Χθες μάλιστα ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών -κι εκλογικό «ταίρι» του Τραμπ- Μάικ Πενς προειδοποίησε ανοιχτά ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει «ξεκάθαρο αποτέλεσμα», το κόμμα του μπορεί να προσφύγει σε ένδικα μέσα, επαναλαμβάνοντας έτσι το εκλογικό θρίλερ του 2000, στην αναμέτρηση Τζ. Μπους και Αλ Γκορ.

Επιλογή με την οποία συντάσσονται 4 στους 10 ψηφοφόρους του Τραμπ -κυρίως άνδρες, λευκοί και άτομα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης-, δηλώνοντας στην τελευταία δημοσκόπηση των New York Times/CBS ότι δεν εμπιστεύονται το σύστημα καταμέτρησης των ψήφων κι ότι, πιθανότατα, δεν θα αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα σε περίπτωση νίκης της Κλίντον.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην εκλογική βάση της Χίλαρι -κυρίως γυναίκες, μέλη μειονοτήτων και άτομα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης- περιορίζεται σε 1 προς 10.

Το πλέον ενδιαφέρον πάντως εύρημα αυτής της δημοσκόπησης ήταν η συνολικότερη εικόνα που έχουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι για την εγχώρια πολιτική σκηνή.

Οι 8 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν αηδιασμένοι από το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ.

Στη συντριπτική, δε, πλειονότητά τους χαρακτηρίζουν «ανέντιμους» και τους δύο «μονομάχους», εκφράζοντας σαφή ανησυχία για το κατά πόσο αμφότεροι μπορούν να λειτουργήσουν ενωτικά, μετά το κλείσιμο της κάλπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης