"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Η αγάπη, το όραμα και η όρεξη δημιούργησαν την επιχείρηση ”Φιστικοβουτυρο Μπαρδας” στα Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Bίκυ Ντούλια

Το φιστικοβούτυρο είναι μια εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή τροφή, ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο για την γεύση όσο και για την υφή της.  Η επιχείρηση ”Φιστικοβούτυρο Μπαρδας” στα Τρίκαλα Θεσσαλίας εξυπηρετείται σε μεγάλο ποσοστό από προϊόντα ιδίας παραγωγής αναπτύσσοντας ένα μοντέλο καθετοποίησης όλης της διαδικασίας. Τα στάδια παραγωγής και μεταποίησης πραγματοποιούνται με απόλυτη υπευθυνότητα και έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια και την ικανοποίηση του τελικού αποδέκτη των προιοντων μας, τα οποία να επισημάνουμε πως παράγονται αποκλειστικά από ελληνική ύπαιθρο.

Πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον κ.Μπάρδα και την επιχείρησή του στο άρθρο που ακολουθεί:

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας κ.Μπάρδα. Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να μας μιλήσετε για την εταιρεία σας και την ιστορία σας όλα αυτά τα χρόνια. Ασχολείστε μόνο με την Ελλάδα;

-Η επιχείρησή μας είναι οικοτεχνικής μορφής . Ξεκινήσαμε με την καλλιέργεια αράπικων φιστικιών πριν από περίπου 5 χρόνια και στη συνέχεια προχωρήσαμε στην καθετοποίηση της. Έτσι αυτή τη στιγμή στόχος μας είναι η παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερων προϊόντων από αράπικο φιστίκι. Όσον αφορά τις εξαγωγές είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο.

-Θα ήθελα να σας θέσω και κάποια ερωτήματα για το φυστικοβούτυρο που ίσως δεν είναι ευρέως διαδεδομένα στον περισσότερο κόσμο… Θέλω να μας πείτε τα οφέλη του φιστικοβούτυρου. Κάνει καλό στην υγεία μας;

Το φιστικοβούτυρο είναι μια εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή τροφή, ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο για τη γεύση όσο και για την υφή της. Παρόλο της φήμης του ως μία τροφή πλούσια σε θερμίδες τα οφέλη του στον οργανισμό είναι σημαντικά εφόσον περιέχει στοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες ωφέλιμα για τον οργανισμό τόσο σε βιολογικό όσο και ψυχολογικό επίπεδο. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες (Ε, Β6, Β1, Β2,Β3), μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, χαλκό και περιέχει μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνών.

 –Γιατί κάνουν καλό τα έλαια του και πάνω σε τι;

Τα ακόρεστα λιπαρά του, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται και στο ελαιόλαδο, κάνουν καλό στην καρδιά και προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.

-Η δικιά σας φιλοσοφία ποια είναι, το όραμά σας;

-Στόχος μας είναι η παραγωγή και διάθεση στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερων προϊόντων από αράπικο φιστίκι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης.

-Εσείς για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιείται λάδι στο φιστικοβούτυρο;

-Για το συγκεκριμένο προϊόν πιστεύω πως η χρήση κάποιου λαδιού είναι περιττή. Η περιεκτικότητα του αράπικου φιστικιού σε λάδι αγγίζει σχεδόν το 40% , λάδι του οποίου οι ιδιότητες είναι γνωστές. Για μένα είναι ένας κωδικός ο οποίος απευθύνεται σε άτομα τα οποία επιδιώκουν την κατανάλωση όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένων τροφών. Το συγκεκριμένο προϊόν λοιπόν εκτός της εξαιρετικής του γεύσης σου προσφέρει και αρκετούς διατροφικούς λόγους για να το καταναλώσεις.

-Έχετε δικιά σας παραγωγή; Πόσο χρόνο θέλει ο καρπός να ωριμάσει και ποια διαδικασία χρειάζεται μετά την ωρίμανση του καρπού;

Βεβαίως και έχω δικιά μου παραγωγή καθώς η μεγιστοποίηση της είναι και ένας από τους στόχους μας. Η καλλιέργεια διαρκεί 130-150 ημέρες. Μετά την ωρίμανση ακολουθεί το αλώνισμα για να πάρουμε τον καρπό με τον φλοιό του και στη συνέχεια το σπάσιμο για να διαχωρίσουμε τον καρπό από τον φλοιό του. Από εκεί και πέρα ανάλογα με το προϊόν που θέλουμε έχουμε και διαφορετική επεξεργασία όπως ψήσιμο, τηγάνισμα, άλεσμα.

-Οι καταναλωτές τι χρειάζεται να προσέξουν όταν επιλέγουν φιστικοβούτυρο;

-Για μένα αυτό που πρέπει να προσέξουν είναι να παράγεται και να συσκευάζεται στην Ελλάδα και όταν λέω να παράγεται συμπεριλαμβάνω και την πρώτη ύλη καθώς πολλά φιστικοβούτυρα παρασκευάζονται μεν στην Ελλάδα αλλά πολύ λίγα είναι αυτά των οποίων η πρώτη ύλη είναι ελληνικής προέλευσης. Από εκεί και πέρα γευστικά και διατροφικά η επιλογή είναι προσωπικό θέμα.

-Πώς μαγειρεύεται και πώς τρώγεται;

-Εκτός από άλειμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική αλλά και μαγειρική. Υπάρχουν συνταγές για κουλουράκια, κέικ, μπάρες αλλά και συνταγές με διάφορα είδη κρέατος και σαλάτες .

-Τι προϊόντα παράγεται εσείς και πως μπορεί κάποιος να τα βρει;

Τα προϊόντα που παράγουμε είναι φιστίκι αράπικο με αλάτι ή ανάλατο, φιστικοβούτυρο καθώς και καραμελωμένο φιστίκι. Στο άμεσο μέλλον όμως θα προστεθούν και αλλά προϊόντα κάνοντας την αρχή με φιστικοβούτυρα διαφόρων γεύσεων. Όσον αφορά τη διάθεσή τους αυτή γίνεται με διάφορα συνεργαζόμενα καταστήματα για τα οποία θα μπορούσα να ενημερώσω τον οποιοδήποτε άμεσα ενδιαφερόμενο τηλεφωνικώς (6974757246) ή μέσω της σελίδας μας στο facebook (Φυστικοβούτυρο Μπαρδας).

-Και τέλος ήθελα να μας πείτε πως βλέπετε τα πράγματα στην Ελλάδα όσον αφορά το ελληνικό εμπόριο και τι είναι αυτό που σας ενοχλεί;

-Όσον αφορά το εμπόριο ο ανταγωνισμός είναι αρκετά μεγάλος από τα εισαγόμενα είδη. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πλέον είναι αρκετά δύσκολο να διακρίνουμε τα αμιγώς ελληνικά προϊόντα. Ως Έλληνας παραγωγός το πρόβλημά μου δεν είναι τόσο ο ξένος ανταγωνισμός όσο ο ελληνοποιημένος. Έχω διακρίνει μία αρκετά μεγάλη στροφή προς την ποιότητα και την εντοπιότητα των προϊόντων.

Τηλ Επικ: 6974757246

Email: nmpardas@msn.gr

FacebookPage: (Φυστικοβουτυρο Μπαρδας) https://m.facebook.com/Mpardas/?tsid=0.016468103488759045&source=result

Τοπική Επιχείρηση στα Τρίκαλα Θεσσαλία

speakfreely.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης