"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.8 C
Trikala

Η αλλαγή μείγματος κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής θα είναι η πυξίδα για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας

lafarm

Σχετικά άρθρα

του Γιώργου Τσιάκαλου

Εδώ κι ένα χρόνο οι πολίτες βιώνουν μια νέα πραγματικότητα που σχετίζεται με την ακρίβεια, τις αυξήσεις στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την κατάργηση του οχταώρου με όλα τα επακόλουθα, τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες που δημιουργεί οικονομική ασφυξία στους επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες και κτηνοτρόφους .

Είναι επίσης αυτονόητο ότι η αριθμητική λογική στην εφαρμοζόμενη πολιτική και η απουσία του πλαφόν στα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας δεν ενισχύουν το εισόδημα των πολιτών καθώς οι όποιες οριζόντιες κρατικές ενισχύσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου είναι χρήματα των Ελλήνων πολιτών που καταλήγουν εν τέλει στους παρόχους αντί να διανεμηθούν στους πολίτες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Είναι ανάγκη να αποτραπούν οι αυξήσεις με ένα αντίστοιχο πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών και την κρατικοποίηση του 51% της Δ.Ε.Η. όπως προανήγγειλε στη Δ.Ε.Θ. ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ως ένα από τα μέτρα που θα εφαρμόσει στον πυλώνα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης μετά τις εθνικές εκλογές εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδειχθεί κυβέρνηση της χώρας.

Παράλληλα ο νέος σχεδιασμός για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας με όλα τα οικονομικά κίνητρα θα διαμορφώσει ένα νέο εργασιακό περιβάλλον με πολλές προοπτικές. Ιδιαίτερα σημαντικό για την κοινωνία είναι η κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων του νόμου 4808/21 που εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2022 και προβλέπει την κατάργηση του οκταώρου, την υπερωριακή απασχόληση χωρίς αμοιβή αλλά με αντίστοιχη δυνατότητα καταβολής ρεπό στους εργαζόμενους, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την παρέμβαση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων με την υποβολή αιτήματος για απεργία στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας κ.ά.

Παράλληλα σε ότι αφορά το ΕΣΥ είναι αναγκαίο να ενισχυθεί με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, να αρθεί η αναστολή εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς της χώρας, μιας και σε όλους τους χώρους εργασίας έχει αρθεί ακόμη και η υποχρεωτικότητα της μάσκας, να μετατραπούν οι συμβάσεις των επικουρικών σε αορίστου χρόνου και να παραμείνουν στις θέσεις τους οι υπάλληλοι της καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης με απορρόφησή τους από προκηρύξεις που θα προβλέπουν αντίστοιχη μοριοδότηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης