"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19 C
Trikala

Η αστυνομία είναι μαζί με την κοινωνία, όσοι εξ ημών δεν το καταλαβαίνουν και επιλέγουν να χρίζουν τους πολίτες εχθρούς,δεν προσφέρουν ευδόκιμη υπηρεσία και μας εκθέτουν

lafarm

Σχετικά άρθρα

του Χρήστου Πούλιου

Για όσους δεν το γνωρίζουν είμαι αστυνομικός.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω τη θέση μου για το χθεσινό περιστατικό μεταξύ αστυνομικών και πολιτών που έλαβε χώρα στη Ν.Σμύρνη, όπως άλλωστε πάντα κάνω, αφού όμως πρώτα με ψυχραιμία εκτιμήσω όλα τα προσφερόμενα δεδομένα.

Με βάση αυτό που δείχνει το σχετικό βίντεο που από χθες έχει κατακλύσει το διαδίκτυο, επρόκειτο περί σαφούς υπέρβασης ορίων άσκησης βίας από την πλευρά των αστυνομικών.

Αυτό σαν μία πρώτη, καθόλου όμως εύκολη και αβίαστη εκτίμηση και χωρίς να γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα, τα όσα προηγήθηκαν ή τα όσα διημείφθησαν για να οδηγηθούν τα πράγματα στον -θα το ξαναπώ- άσκοπο και ανόητο ξυλοδαρμό, για να μην νομίζουν κάποιοι ότι επιδιώκω την αποφυγή επίρριψης των ευθυνών εκεί που υπάρχουν.

Παρότι δηλαδή, δεν μπορώ να υιοθετήσω ότι ξαφνικά τρελάθηκαν 4-5 αστυνομικοί και κάλεσαν ενισχύσεις να «ξυλοφορτώσουν» τον φιλήσυχο κόσμο που ήταν στην πλατεία.

Το ενδεχόμενο ενός στημένου σκηνικού από γνωστούς κύκλους που θέλουν να επικρατήσει το χάος και το μπάχαλο, όπου οι αστυνομικοί προκλήθηκαν και δυστυχώς «τσίμπησαν», δεν μπορώ να το αποκλείσω.

Εμμένω λοιπόν στην καταδικαστέα εσφαλμένη ενέργεια των αστυνομικών για την χρήση των γκλοπ, αλλά ταυτόχρονα διατηρώ πάσα επιφύλαξη για όλα τα υπόλοιπα που μπορεί να συνέβησαν ή και να μεθοδεύθηκαν από εκείνους που ίσως επεδίωξαν ένα τέτοιο επεισόδιο που θα λειτουργούσε ως άλλοθι και θα παρέσυρε την κοινωνία να τους δείξει ανοχή για τις γνωστές από καιρό σχεδιασμένες έκνομες προσπάθειες μιας γενικευμένης εκτροπής.

Το ότι ο ίδιος νεαρός προ ημερών είχε συλληφθεί σε εισβολή οπαδών του γνωστού κατά συρροή δολοφόνου στο Υπουργείο Υγείας, ενώ είναι ενταγμένος σε αναρχική ομάδα (“Ταξική Αντεπίθεση”) δεν περνάει απαρατήρητο και δημιουργεί υποψίες, παρόλα αυτά όμως δεν δικαιολογεί τις ενέργειες των αστυνομικών.Ό,τι και να έχει κάνει ο νεαρός, ότι και να πιστεύει, όπου και να είναι ενταγμένος ιδεολογικοπολιτικά, από τη στιγμή που ακινητοποιείται και δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο κακώς ξυλοκοπείται.

Γιατί τώρα παρότι εν ενεργεία αστυνομικός παίρνω θέση κατά των συναδέλφων που ενεπλάκησαν στο περιστατικό της Ν.Σμύρνης, παρότι θα μπορούσα ή για κάποιους (συναδέλφους κυρίως) όφειλα κιόλας να σιωπήσω, εφόσον δεν μπορώ να δικαιολογήσω τις ενέργειές τους;

Επειδή χωρίς καμία αμφιβολία έσφαλαν στις αντιδράσεις τους.Επειδή υπερέβαλαν της άσκησης βίας που μας επιτρέπει ο νόμος και «ξέφυγαν» των καθηκόντων τους.

Και επειδή πρόθεσή μου είναι πάντα να τάσσομαι με την πλευρά του δίκαιου και της αλήθειας, παρά να τηρώ όποια άλλη στάση που απλώς θα με έκανε συμπαθή πότε στους μεν (συναδέλφους & υπηρεσιακό περίγυρο), πότε στους δε (αντιδρώντες πολίτες & αναβράζουσα κοινωνία), ποτέ όμως δε θα συνέβαλε στην αλληλοκατανόηση και στην αλληλοεκτίμηση των μεν με τους δε, ούτε και θα βοηθούσε στο να αλλάξουν τα κακώς κείμενα που μας περιβάλλουν.

Στις εικόνες λοιπόν, για να επανέρθω στα γεγονότα, φαίνεται αστυνομικός με το γκλοπ να χτυπάει για κάποιον λόγο(;;;) έναν πολίτη ο οποίος δεν γνωρίζουμε τι έχει κάνει.

Αν ο πολίτης διέπραξε κάποιο αδίκημα, η διαδικασία είναι γνωστή, σύλληψη και χειροπέδες, έπειτα στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία για τα περαιτέρω και τέλος στην εισαγγελία με την σε βάρος του δικογραφία.

Αν συνεργάζεται δεν υπάρχει λόγος νόμιμης βίας, αν όχι εφαρμόζουμε λαβές συνοδείας και στο περιπολικό, αφού του έχει γίνει σωματική έρευνα σύμφωνα με τους νόμιμους τύπους. Όλες οι άλλες ενέργειες είναι περιττές και περισσότερο μας εκθέτουν παρά μας βοηθάνε. Δεν μάθαμε, ούτε διαταχθήκαμε ποτέ από κανέναν να χτυπάμε τον πολίτη ή να ασκούμε την νόμιμη βία που μας παρέχεται, όταν δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση άμυνας, ή όταν τον έχουμε ακινητοποιήσει.

Οι εικόνες αυτές από τη Ν.Σμύρνη σε σχέση με τα παραπάνω απαντούν στα λάθη που υπέπεσαν οι συνάδελφοι και γιατί δεν έχω λάθος εγώ, ούτε φυσικά όλοι όσοι τοποθετούνται κατά των συγκεκριμένων αστυνομικών.

Υπό αυτό το πρίσμα, το κείμενό μου είναι καλοπροαίρετο για την αστυνομία, αν και γνωρίζω πως μπορεί να με φέρει απέναντι σε κάποιους λίγους συναδέλφους που έχουν άλλα στο μυαλό τους!!!

Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να έρθω σε αντιπαράθεση με κανέναν συνάδελφο, εγώ όμως μια αστυνομία έχω μάθει, αυτή που είναι κοντά στον πολίτη και ο οποίος δεν έχει τίποτα να φοβάται σε κάθε επαφή μαζί της κατά την εφαρμογή των καθηκόντων της.

Αυτή που δεν θεωρεί ότι η κοινωνία έχει εμπαθή προβλήματα μαζί της, παρά μόνο κάποια συγκεκριμένα, ευτυχώς μικρά, τμήματά της, οι κακές συμπεριφορές των οποίων φυσικά χρήζουν πιο δραστικών και σκληρών απαντήσεων από την αστυνομία, αλλά που δεν θα πρέπει να γενικεύονται και να επηρεάζουν τη συνολική στάση και δράση της.

Αυτή -και εδώ είναι το δυσκολότερο- που γνωρίζει ότι πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί και δυστυχώς θα συνεχίσει και στο μέλλον, ως σάκος του μποξ μεταξύ εξουσίας (νομοθετικής, εκτελεστικής, δικαστικής) και της ίδιας της κοινωνίας, ως μέσο εκτόνωσης αντιδράσεων, ως ο κακός κρατικός βραχίονας και παρόλα αυτά προσπαθεί να ανταπεξέλθει με την το δυνατόν περισσότερη ψυχραιμία.

Αυτή που διέπετε από κανόνες δεοντολογίας, κανόνες αυτοάμυνας-αυτοπροστασίας και χρήσης ατομικών εφοδίων σύμφωνα με την εκπαίδευση μας.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι αστυνομικοί πρέπει να είμαστε κοντά στους πολίτες εφαρμόζοντας τα νόμιμα μεν, κατανοώντας τη συγκυρία και με τη σχετική επίδειξη ευγένειας και ανθρωπιάς δε.

Και δυο λόγια προς τους συναδέλφους μου.

Αν αγαπητοί συνάδελφοι συμφωνείτε με την αντιμετώπιση του συμβάντος μην δίνεται σημασία στο κείμενό μου. Ούτως ή άλλως τα λόγια μου, πέραν της πρόκλησης της οργής σας, μικρή σημασία έχουν για εσάς. Αν και όσοι συμφωνείτε έστω και λίγο με την στάση μου, είμαι περήφανος που είμαι μαζί σας και προσπαθούμε όλοι μαζί για το καλό των πολιτών και το συμφέρον της πατρίδας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, οι Νόμοι του Κράτους και οι κανονισμοί της υπηρεσίας μας!!!

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φίλε αστυνομικέ… καλά έκανες και είπες δημόσια την γνώμη σου ! Βέβαια μπορεί να ακούσεις διάφορα από τους ανώτερους σου ή από κάποιους ” συναδέλφους” σου . Αλλά αυτό συμβαίνει σε κάθε εργασιακό χώρο . Αρκεί να είμαστε πρώτα απολα ΑΝΘΡΩΠΟΙ . Να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας και να στηρίζουμε το δίκαιο ! Θα αρκούσε μια συγνώμη από την ΕΛΑΣ και από την κυβέρνηση ! Επιπλέον αυτοί που λειτουργούν όπως τους μπάτσους της Ν.Σμυρνης θα έπρεπε να απολυθούν ή να υποστούν τις συνέπειες (νομικές ή πειθαρχικές) . Φαντάσου εγώ που εργάζομαι στον τομέα της υγείας να λειτουργούσα έτσι ! Κάθαρση στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ εδώ και τώρα

  2. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας.
    Απολύτως κατακριτέα η συμπεριφορά του συγκεκριμένου αστυνομικού.

    Η αλήθεια είναι όμως ότι γενικώς η βια που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς στην Ελλάδα θεωρείται αυτονόητο ότι οποιοσδήποτε μπορεί να ζητήσει τον λόγο από τον
    αστυνομικό γιατί βεβαιώνει μια παράβαση, να τον βρίσει ή να αντισταθεί αν προσπαθήσει να τον προσαγάγει. Σε αντίστοιχες συμπεριφορές σε άλλες χώρες ασκειται πολύ μεγαλύτερη βια από την αστυνομία.
    Σίγουρα πάντως και στην Ελλάδα οι αστυνομικοί πρεπει να εκπαιδευτούν στο να δείχνουν αυτοσυγκράτηση. Οι ακατάλληλοι να απομακρυνονται.

  3. Η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της, εκφυλιζει συνεχώς την Δημοκρατία. Σε μια υγιή κοινωνία, η δράση φέρνει αντίδραση, οπότε είναι αισιόδοξο το γεγονός της αυθόρμητης αντίδρασης των πολιτών. Όταν ένας αστυνομικός δέχεται επίθεση, ο πρωθυπουργός κάνει διάγγελμα. Όταν ένας πολίτης δέχεται επίθεση από την αστυνομία είναι… Κυριακή. Όσο το κράτος κατεχει το μονοπωλιο της βιας, κανείς δεν είναι ελεύθερος.
    Περαστικά σε όλους.

    • Επιδιώκουμε μια κοινωνία όπου κανείς δεν δέρνει κανέναν. Ούτε ο αστυνομικός τον πολίτη, ουτε ο πολίτης τον αστυνομικό.
      Στην δημοκρατία το μονοπώλιο της βίας ανήκει στο κράτος για να προστατεύει τον πολίτη.
      Πρέπει να προσπαθήσουμε να περιοριστούν οι αυθαιρεσίες.
      Τα καθεστώτα στα οποία η βία δεν ασκείται μόνο από το κράτος δεν είναι δημοκρατικά

  4. Καταρχήν θα μου επιτρέψετε κ.Δ.Κ. να μην τοποθετειθώ εδώ για την κυβέρνηση.
    Πάμε στα υπόλοιπα όμως:
    Ποια είναι η δράση που σε μια υγιή κοινωνία φέρνει αντίδραση;
    Είναι το καταδικαστέο περιστατικό με τον προχθεσινό ξυλοδαρμό νεαρού από αστυνομικό;
    Ή μήπως τα 220 “χτυπήματα” κατά αστυνομικών από τους αντιεξουσιαστές, που είχαν προηγηθεί μέσα στο τελευταίο 2μηνο για την ικανοποίηση του αιτήματος του δικού τους ήρωα Κουφοντίνα και για όλους εμάς τους υπόλοιπους λογικούς δημοκράτες -θέλω να πιστεύω- κατά συρροή δολοφόνου τρομοκράτη;
    Για αυτές τις “δράσεις” (μερικές εκ των οποίων δολοφονικές) των οπαδών του αρχιτρομοκράτη serial killer, πόσες υγιής αντιδράσεις της υγιούς κοινωνίας πραγματοποιήθηκαν;
    Μήπως καμία;
    Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός της αυθόρμητης αντίδρασης των πολιτών και προσωπικά μ’ αρέσει όταν οι πολίτες σηκώνονται από τον καναπέ και διεκδικούν, και εκδηλώνουν την αντίθεσή τους κατά όλων εκείνων που τους μαυρίζουν τις ζωές τους, αλλά όχι όμως και το να σύρονται πίσω από τους μπάχαλους οπαδούς του χάους.
    Ο αστυνομικός χθες δεν δέχθηκε απλώς επίθεση όπως λέτε, κάποια ζώα που δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή, προσπάθησαν να τον σκοτώσουν, υπήρξε ξεκάθαρη απόπειρα δολοφονίας του.
    Δε νομίζω να είναι το ίδιο με τον ξυλοδαρμό, που όπως και στο κείμενο μου κάτω από το οποίο σχολιάζεται επαναλαμβάνω, είναι ανεπίτρεπτος, καταδικαστέος και ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών.
    Και τέλος, σοβαρά τώρα, υποστηρίζετε ότι “όσο το κράτος κατέχει το μονοπώλιο της βίας, κανείς δεν είναι ελεύθερος”;
    Τι θέλετε δηλαδή, να μοιραστεί η νόμιμη βία και σε ποιους άλλους;
    Μήπως στους μπάχαλους;
    Μήπως να τους εξοπλίσουμε και με όπλα, πέραν φυσικά των καλάσνικοφ και άλλων που ήδη κατέχουν;
    Και μετά τι;
    Εμφύλιος;
    Μάλιστα…
    Ε, εδώ πάει το… περαστικά σας!!!

  5. τι λες ρε μεγάλε? Ώστε η αστυνομία είναι μαζί με την κοινωνία? Και πως δεν το έχουν καταλάβει όλοι αυτοί που ξυλοκοπούνται, σχεδόν καθημερινά? πως δεν το κατάλαβε πχ ο Δ. Ινδαρές , πως δεν το κατάλαβε ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος, που ήταν επικεφαλής της επιτροπής για την αστυνομική βία ( μία επιτροπή που είχε συσταθεί το 2019 και εδώ και ένα χρόνο έπαψε να λειτουργεί), πως δεν το κατάλαβε ο δύστυχος πατέρας του Βασίλη Μάγγου και τόσοι άλλοι που δέχτηκαν την αστυνομική βία? Τότε μάλλον δεν έχει πάρει χαμπάρι ο αστυνομικός τι γίνεται. Και είναι ν απορείς, πως αυτός ο αστυνομικός υπήρξε και αστυνομικός βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης