"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Η Διοίκηση των Νοσοκομείων Λάρισας απαντάει στις καταγγελίες

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με ανακοίνωσή της η Διοίκηση των Νοσοκομείων Λάρισας, θέλησε να απαντήσει στις σοβαρές καταγγελίες που έγιναν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν θεσμικοί παράγοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Ιατρικής Σχολής, οι οποίες έκαναν λόγο για αργοπορίες και ελλείψεις στα νοσοκομεία της Λάρισας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Προέκυψαν δημοσιεύματα στα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ τα οποία προέκυψαν μετά από κοινή συνέντευξη θεσμικών παραγόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Ιατρικής Σχολής, οι οποίοι έθεσαν λειτουργικά και άλλα ζητήματα.

Η διοίκηση των Νοσοκομείων της Λάρισας, χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης με κανέναν, πόσο μάλλον με θεσμικούς εκπροσώπους της Ιατρικής Σχολής, κατανοεί ως ένα βαθμό τα προβλήματα που τέθηκαν και δηλώνει ότι είναι εδώ για να συμβάλλει στην επίλυσή τους.

Σε ότι αφορά τα θεσμικά ζητήματα που αφορούν τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, για ευνόητους λόγους δεν θα τοποθετηθούμε. Αυτό που μας αναλογεί ως ευθύνη, από την πρώτη στιγμή την αναλάβουμε για να συμβάλλουμε στη επίλυση χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν το Πανεπιστημιακό, με αιχμή του δόρατος το έλλειμα χειρουργικού χρόνου, το οποίο όπως επεσήμαναν οι καθηγητές έρχεται από την ίδρυση του Πανεπιστημιακού.

Για θέματα ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, κατανοούμε τις θέσεις τους. Ανέδειξαν ορισμένα χρόνια προβλήματα. Συμφωνούμε ότι ποτέ δεν κατάφερε να θέσει σε ταυτόχρονη λειτουργία τις 10 χειρουργικές αίθουσες. Μέχρι το 2016 λειτουργούσαν μόνο 6 χειρουργικές αίθουσες και αυτό έχει σημαντικές παρενέργειες, διότι συντελεί στην διόγκωση της λίστας χειρουργείου, με το κόστος αναμονής να επιβαρύνει ασθενείς, Νοσοκομείο και ιατρούς σε βάρος των οποίων δημιουργούνται άδικα σχόλια.

Το πρόβλημα δημιουργείται από τη δυναμική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και τον Τριτοβάθμιο χαρακτήρα του, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση των χειρουργείων η οποία είναι δυσανάλογη των δυνατοτήτων. Ακόμα και οι 10 χειρουργικές αίθουσες να λειτουργούσαν πάλι δεν θα επαρκούσαν διότι υπάρχει αναντιστοιχία ιατρών του  χειρουργικού τομέα και των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών. Συγκεκριμένα στο Χειρουργικό Τομέα υπηρετούν συνολικά 93 ειδικοί γιατροί, 29 είναι μέλη ΔΕΠ, 50 ΕΣΥ και 14 επικουρικοί.

Το πρόβλημα επιτείνει η μερική έλλειψη αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού. Προβληματικός ήταν και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, δεδομένου ότι τα αναισθησιολογικά μηχανήματα και τα χειρουργικά τραπέζια είναι πεπαλαιωμένα, με μεγάλο κόστος συντήρησης και δυσκολία ανταλλακτικών. Τέλος, αθέατη παράμετρος είναι η απώλεια μέρους χειρουργικού χρόνου λόγω κακού συντονισμού, πρωϊνών καθυστερήσεων, κλπ.

Οι ενέργειες της παρούσας διοίκησης ήταν να θέσει ως επιχειρησιακό στόχο και υψηλή προτεραιότητα την αύξηση του χειρουργικού χρόνου και το 2016 αποφάσισε:

  1. Επενδύσεις: Ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εξοπλισμού για το Αναισθησιολογικό τμήμα, 641.200 €, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, τα αναισθησιολογικά μηχανήματα είναι σε λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2019. Ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 σύγχρονων χειρουργικών τραπεζιών, επένδυση 651.000 €, ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη. Συνολική επένδυση στα 1,3 εκατ. ευρώ στα χειρουργεία. Επίσης υπάρχουν αγορές εξοπλισμού για διάφορες ειδικότητες, όπως ορθοπαιδικά χειρουργικά εργαλεία (80.000), φορητό αντινοσκοπικό (55.000), κλπ. Επίσης εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για τις χειρουργικές ειδικότητες πλέον του 1 εκατ. ευρώ, αλλά για αυτά θα μιλήσουμε όταν έλθουν οι εντάξεις των έργων.
  2. Προσωπικό: Έγινε άμεση πρόσληψη 3 επικουρικών αναισθησιολόγων και ανανέωση της θητείας, ενώ προκηρύχθηκαν 3 θέσεις Επιμελητών Β μόνιμων αναισθησιολόγων, οι οποίοι προσλήφθηκαν το 2017. Ενισχύθηκαν τα χειρουργεία με 13 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, ήτοι από 61 που ήταν το 2015 αυξήθηκαν σε 69, χωρίς να υπολογίζουμε 4 νοσηλευτές που τυπικά ανήκουν στη δύναμη, αλλά απουσιάζουν με μακροχρόνιες άδειες. Με άλλα λόγια ενισχύσαμε με νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο στελεχώνει μία επιπλέον χειρουργική αίθουσα, παρότι είχαμε 10 αποχωρήσεις τις οποίες αντικαταστήσαμε. Τα στοιχεία αφορούν μόνο νοσηλευτές και δεν αφορά το λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Από τις 8 θέσεις των ΤΕΠ δεσμεύτηκαν 2 θέσεις αναισθησιολόγων, ο διορισμός των οποίων εκκρεμεί στο Υπουργείο Υγείας και 1 που ήδη υπηρετεί, οι οποίοι θα ενταχθούν στη χειρουργική δραστηριότητα του ΤΕΠ.

  1. Οικονομικοί πόροι: Σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, αυξήθηκαν οι οικονομικοί πόροι για προμήθεια υλικών. Ενδεικτικά δίνουμε τα ποσά που δαπανήθηκαν την τελευταία τριετία μόνο για υλικά της Αγγειοχειρουργικής, Ορθοπαιδικής και Νευροχειρουργικής κλινικής:¨¨
ΕΤΟΣ201620172018
ΑΓΟΡΕΣ3,9 εκ €4,5 εκ €5,3 εκ €
  1. Αξιοποίηση των χειρουργείων του ΓΝΛ με μετακίνηση γενικών χειρουργών ιατρών και μεταφορά δραστηριότητας, όπως λ.χ. ΩΡΛ, αγγειοχειρουργική,κ.ά.
  2. Έγιναν διοικητικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό του χαμένου χειρουργικού χρόνου δημιουργία ειδικής βάσης δεδομένων όπου καταχωρούνται όλα τα στοιχεία για κάθε επέμβαση ανά ιατρό και κλινική, σύσταση επιτροπής για την εφαρμογή της λίστας χειρουργείου, κ.α΄.

Αποτέλεσμα των παρεμβάσεων αυτών ήταν να αυξηθούν οι χειρουργικές αίθουσες από 6 σε 8,5 συνεπώς και η χειρουργική δραστηριότητα, ενδεικτικά παρατίθενται στοιχεία:

ΠΛΗΘΟΣ  ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ  ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ  ΑΝΑ  ΕΤΟΣ
ΕΤΟΣ20152016201720182015 / 2018
Π.Γ.Ν.Λ.9.0379.14310.03210.487+16,05%
Γ.Ν.Λ.4.3683.883 4.757 5.000+14,47%
ΣΥΝΟΛΟ13.40513.02614.78915.487+15,53%

Με αδρή ανάγνωση των στοιχείων διαπιστώνουμε ότι στα Νοσοκομεία της Λάρισας την τελευταία τριετία που έχουμε εμείς την ευθύνη της διοίκησης είχαμε συνολική αύξηση των χειρουργικών επεμβάσεων κατά 2.082, ήτοι 15,5%.

Για να έχουν οι πολίτες ολοκληρωμένη άποψη για την λειτουργία των Νοσοκομείων της Λάρισας, θα δώσουμε δύο ακόμα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των Νοσηλευθέντων, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία

ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΘΕΝΤΩΝ  ΑΝΑ ΕΤΟΣ
ΕΤΟΣ2015201620172018%ΣΥΓΚΡΙΣΗ 2015/2018
Π.Γ.Ν.Λ.52.20657.32367.12578.155+49,71%
Γ.Ν.Λ.28.03328.039      28.59128.682+2,32%
ΣΥΝΟΛΟ80.23985.362      95.716106.837+33,15%

Παραθέσαμε τους πίνακες με το παραγόμενο έργο για να γίνει αντιληπτό ότι για να έχουν τέτοια παραγωγικότητα τα Νοσοκομεία της Λάρισας, μάλλον δεν έχει έλθει η «καταστροφή» την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το Πανεπιστημιακό είναι ένα από τα αποδοτικότερα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η διοίκηση στον κοινωνικό απολογισμό θα παρουσιάσει ολόκληρο το έργο το οποίο επιτεύχθηκε χάρη στην συλλογική προσπάθεια ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού και όλων των συνεργατών.

Τέλος, η διοίκηση των Νοσοκομείων της Λάρισας θέλει να καταστήσει σαφές ότι λειτουργεί με γνώμονα την προστασία του Δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, την αποτελεσματική λειτουργία και ανάπτυξη των Νοσοκομείων του ΕΣΥ που διοικεί.

Θέλουμε ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αντάξιο των προκλήσεων του Μέλλοντος της ιατρικής εκπαίδευσης, των ιατροτεχνολογικών εξελίξεων, της Ποιότητας και της Κοινοτομίας.

Θέλουμε ένα στιβαρό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο θα ανταποκρίνεται στο ρόλο του απορροφώντας μέρος της αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών υγείας από το Πανεπιστημιακό.

Αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα, όχι οι θεσμικοί εταίροι, συνεργάτες και φίλοι. Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα με την δέουσα σοβαρότητα, χωρίς «κραυγές αγωνίας», χωρίς «εμφυλιοπολεμικές»  προσεγγίσεις και ξεπερασμένες συνδικαλιστικές πρακτικές που μόνο θυμηδία προκαλούν…

Τα συμπεράσματα στην κρίση των πολιτών και της Κοινωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης