"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Η δυστυχία να είσαι γιατρός στη χώρα του Ιπποκράτη!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Στο παρελθόν όταν δήλωνες γιατρός και μάλιστα στη χώρα του Ιπποκράτη, η ιδιότητά σου είχε σίγουρα κοινωνικό κύρος. Και αυτό διότι ποιος δε θα ζήλευε έναν επιστήμονα που δραστηριοποιείται στη χώρα που γέννησε την ιατρική…

Ήταν την ίδια περίοδο που οι γιατροί είχαν ακόμη κοινωνική καταξίωση και οικονομική επιφάνεια, ενώ παρείχαν και με κάθε χρονική άνεση και ποιότητα, υπηρεσίες στους Έλληνες ασθενείς.

Δεν είναι τυχαίο πως το επάγγελμα του γιατρού φάνταζε ελκυστικό, όχι μόνο στους νέους ανθρώπους που ήθελαν να επιλέξουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, αλλά ακόμη και στους μεγαλύτερους, που ήθελαν είτε τα παιδιά τους να γίνουν γιατροί είτε η κόρη τους να …παντρευτεί γιατρό.

Τα χρόνια όμως πέρασαν. Οι γενιές άλλαξαν. Τα επαγγέλματα αλώθηκαν από τα μνημονιακά μέτρα που εφάρμοσαν οι οσφυοκάμπτες της πολιτικής. Και έτσι έμειναν δεκάδες επιστήμονες γιατροί να περιμένουν να δουν μια άσπρη μέρα σε άλλη χώρα, όχι σε αυτή του Ιπποκράτη.

Και πως να μη λοξοκοιτάζουν όλοι οι νέοι γιατροί μια καριέρα στο εξωτερικό, όταν στην Ελλάδα το μέλλον δεν είναι απλά αβέβαιο, αλλά καταστροφικό.

Με ή δίχως ιατρείο; Ιδού το ερώτημα

Τα χρονοβόρα και πολυπόθητα πτυχία ιατρικής, μοιάζουν πια περιττά. Εξάλλου θέλοντας και μη αν διαθέτεις ιδιωτικό ιατρείο θα πρέπει να καταβάλεις για τις ορέξεις της κυβέρνησης και του κ.Κατρούγκαλου, το 60% και πλέον του εισοδήματός σου σε ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές.

Που θα σε οδηγήσει αυτό; Πιθανώς σε κάποιο λουκέτο για να γλιτώσεις τα χειρότερα. Αν πάλι είσαι νέος γιατρός και σκέφτεσαι να ανοίξεις ιατρείο, το ξεχνάς μονομιάς, καθότι ουδείς ξέρει τι του ξημερώνει.

Και δεν είναι μόνο οι ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές που θα έχεις να σκέφτεσαι. Θα πρέπει να σκέφτεσαι και αν θα σε πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ με καθυστέρηση 6 μηνών και βάλε, αλλά κι αν θα υπάρχει και ασθενής τελικά να διαθέτει μετρητά για να περάσει την πύλη του ιδιωτικού σου ιατρείου. Άλλωστε όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε…

Από την άλλη, εάν επιμένεις να μείνεις στη χώρα του Ιπποκράτη θα μπορείς πάντα να ασκήσεις ιατρική σε κάποια μεγάλη ιδιωτική κλινική ή μονάδα υγείας. Τώρα, αν θα βγαίνει το ενοίκιο και τα λοιπά έξοδα, είναι μια άλλη υπόθεση. Καθότι με τέτοια πληθώρα …αναξιοποίητων πτυχίων ιατρικής, άντε να εξασφαλίσεις πάνω από 800 ευρώ (στην καλύτερη βέβαια).

Ίσως αυτά που παλιά έλεγαν οι Αριστεροί και χλεύαζαν με …μειδιάματα οι Δεξιοί, περί «υπαλληλοποίησης του ιατρικού κόσμου προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων«, να μην είναι τελικά και πολύ μακριά από τη σημερινή πραγματικότητα. Απλά τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Και αυτοί που τα εφαρμόζουν δεν είναι οι Δεξιοί αλλά οι κατ’ όνομα… Αριστεροί…

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν φταίει ούτε η χώρα, ούτε Ιπποκράτης. Φταίνε τα 70000(εβδομήντα χιλ.) ιατρικά διπλώματα που υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα. αριθμός αφάνταστα τεράστιος για ένα πληθυσμό 10.000.000. Τελικά τι θα γίνει κάθε πολυκατοικία θα έχει πέντε γιατρούς; Το μικροαστικό όνειρο της Ελληνικής οικογένειας ήθελε τουλάχιστον ένα παιδί γιατρό και μ’ αυτό το όνειρο ”ταίστηκαν” οι ιατρικές σχολές της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας κλπ. Τώρα ποιός και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ποιός θα ”ταίσει” την ιατρική υπαπασχόληση και ανεργία;
    Η μεγάλη αδικία αφορα τους γιατρούς των ελληνικών ιατρικών σχολών (αριστούχοι στις εισαγωγικές) που τελικά βρέθηκαν επαγγελματικά αντιμέτωποι με την υπερπαραγωγή απο τις ακριβοπληρωμένες”‘ ιατρικές βιομηχανίες”άλλων χωρών .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης