"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

“Η Ελλάδα σε κρίση…” του Ηλία Βλαχογιάννη

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Του Ηλία Βλαχογιάννη

Πρώην βουλευτή και νομάρχη Τρικάλων

Τα τελευταία επτά χρόνια ,η πατρίδα μας διέρχεται τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση της νεότερης ιστορίας της.  Ότι πριν απο λίγα χρόνια εθεωρειτο αυτονόητο ,ΜΟΝΟ αυτονόητο δεν ειναι σήμερα. Κατακτήσεις δεκαετιών για όλες τις κοινωνικές τάξεις ,έγιναν ” βαρίδια “για τις ίδιες και για την Ελληνική πολιτεία.  Σήμερα η ίδια η πολιτεία,αλλά και μεγάλο μέρος της κοινωνίας,τους θεωρεί συνυπαίτιους για την κρίση …. Οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες συνθλίβονται,κάτω απο το βάρος των μέτρων που επιβάλλονται απο τους δανειστές ,αλλά κι απ τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα .

vlaxogiannis-ilias

Η Ελλάδα απο ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων ,πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων οικονομικών μεταναστών,τώρα βρίσκεται σε πραγματική και καταστατική αδυναμία ….. Όλοι αναρωτιούνται για το ΠΩΣ και το ΓΙΑΤΙ ,φθάσαμε ως εδώ….  Όλοι αναρωτιούνται για το ΠΟΣΟ θα διαρκέσει ακόμη η κρίση και ΠΟΤΕ θα βγούμε στο ξέφωτο….  Δεν θα πρόσφερε κάτι- την παρούσα στιγμή….-να αναζητήσουμε τα αίτια και τις αφορμές της παρούσας κρίσης….Ούτε να καταλογίσουμε ευθύνες και υπαιτιότητες… Σίγουρα αυτό κάποια στιγμή,ΠΡΕΠΕΙ να ΓΙΝΕΙ…., ΟΧΙ για την παραδειγματική τιμωρία ,αλλα για την πραγματική ικανοποίηση των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της κρίσης…. Αυτό που τώρα προέχει ,ΕΙΝΑΙ η ταχεία ΕΞΟΔΟΣ απο την κρίση….   Η οποία κρίση ,ΔΕΝ ειναι ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ…. Ειναι και κρίση ΑΞΙΩΝ και ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ της Ελληνικής κοινωνίας. Απο τη δεκαετία του ’80 και εντεύθεν,οι ΕΛΛΗΝΕΣ αισθάνθηκαν προστατευμένοι στην τότε ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ και σήμερα ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ…. Και βοηθουσης και της πολιτικής αλλαγής ,χαλαρωσαμε…γενικώς… Παραδοσιακές αξίες και οικογενειακά πρότυπα,εγκαταλείφθηκαν …. Ο ….εξευρωπαϊσμός της Ελληνικής κοινωνίας ,ολοκληρώνεται…. Η είσοδος της ΕΛΛΑΔΟΣ στη ζώνη του ΕΥΡΩ,ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων …. Περίπου αισθάνθηκαν ΑΤΡΩΤΟΙ και ΠΛΗΡΩΣ προστευμένοι….Και ΟΛΟΙ πέσαμε απο τα σύννεφα ,όταν βρεθήκαμε μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα…..  Και συνειδητοποιήσαμε ότι ΤΙΠΟΤΑ δεν ειναι ΣΙΓΟΥΡΟ και ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ….  Ακόμη και αυτή η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας,που κατακτήθηκε με την αποφασιστικότητα και διορατικότητα του αείμνηστου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ,τίθεται εν αμφιβόλω….

Την κατάσταση αδυναμίας της χώρας μας ,σπεύδουν να εκμεταλλευθούν οι γείτονες μας…. Η Τουρκία του Ρεντζεπ ΕΡΝΤΟΓΑΝ,για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης , -και ΟΧΙ ΜΟΝΟ.”.-,θέτει ευθέως θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της ΣΥΝΘΗΚΗΣ της ΛΩΖΑΝΗΣ,θεωρώντας αυτήν προϊόν πιέσεων των μεγάλων δυνάμεων  επι της ηττημένης τότε χώρας του  και ως εκ τούτου αδικημένης απ αυτήν … Φυσικά ξεχνά ότι η Τουρκία τότε ,αναγκάσθηκε να υπογράψει τη Συνθήκη της ΛΩΖΑΝΗΣ ,όταν ο Ελευθέριος ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ απείλησε εισβολή στην Ανατολική ΘΡΑΚΗ ,με τη στρατιά του Εβρου,του στρατηγού Θεόδωρου ΠΑΓΚΑΛΟΥ…..Η σημερινή αναθεωρητική Τουρκία του ΕΡΝΤΟΓΑΝ,αποτελεί απειλή γα την Ειρήνη και σταθερότητα σ όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή…

Και τούτο θα πρεπει να γίνει ευρέως γνωστό και να κοινοποιηθεί καταλλήλως απο Ελληνικής πλευράς,σ όλη τη διεθνή κοινότητα,παράλληλα με το κτίσιμο ειλικρινών και σταθερών συμμαχιών στην περιοχή….. Η ΑΛΒΑΝΙΑ υπό τη σημερινή ηγεσία του Έντι ΡΑΜΑ ,φαίνεται ότι ακολουθεί δρόμο ολισθηρό προς την Τουρκική πλευρά…Ειναι “ηλίου φαεινοτερον”,ότι υπάρχει “ομφάλιος λώρος”,που συνδέει τις δυο χώρες . Απο την εποχή που ήταν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία,αμφισβήτησε τη Συμφωνία ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ -ΜΠΕΡΙΣΑ για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών …

Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε ,τόσο αυτός όσο και το Συνταγματικό δικαστήριο της χώρας του,ειναι ταυτόσημες με εκείνες της Τουρκίας… Τον Έντι ΡΑΜΑ γνώρισα σαν Νομάρχης Τρικαλων ,όταν με είχε επισκεφθεί στη Νομαρχία και αργότερα φάγαμε μαζί. Είχα μια μακρά συνομιλία μαζί του και μου έδωσε την εντύπωση ενός καλλιεργημένου ανθρώπου. Τότε ήταν δήμαρχος Τιρρανων και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος. Μάλιστα του παραχωρήθηκε το κλειστό γήπεδο της πόλης,για να πραγματοποιήσει ομιλία στους συμπατριώτες του που ζούσαν και εργάζονταν στην περιοχή μας,στην οποία και παραβρέθηκα παρέα με τον δήμαρχο ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ… ΤΩΡΑ φαίνεται ότι διάλεξε άλλους φίλους….Θέλω να πιστεύω ότι τούτο ειναι προεκλογικό εγχείρημα και μόνο….. Σε διαφορετική περίπτωση,θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στις διμερείς μας σχέσεις .

Η ανακίνηση εκ μέρους του θέματος “Τσάμηδων και Τσαμουριάς “,που ειναι ανύπαρκτο για την Ελληνική πλευρά ,καθ ότι πρόκειται “περί δοσίλογων και εγκληματιών πολέμου “,προσφέρει κάκιστη υπηρεσία στην πατρίδα του. Οι Έλληνες και οι Αλβανοί ,έζησαν χρόνια  μαζί και το μέλλον τους ειναι κοινό…. Όσο νωρίτερα το καταλάβει ο Έντι ΡΑΜΑ και οι συνέταιροι του,τόσο το καλύτερο για όλους μας… Το Κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση του.

Μετά το σχέδιο ΑΝΑΝ,τώρα περισσότερο απο ποτέ ,οι δυο κοινότητες έφθασαν πολυ κοντά σε μια λύση…. Φαίνεται όμως ότι την τελευταία στιγμή,η Τουρκία τράβηξε το αυτί των Τουρκοκύπριων …. Κι αυτοί ανέκρουσαν πρύμνα…. Ας ελπίσουμε να αναθεωρήσουν τη θέση τους και να ολοκληρώσουν την προσπάθεια που απο κοινού άρχισαν οι δυο ηγέτες ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ- ΑΚΙΝΤΖΙ….  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ,εκμεταλλεύθηκε την οργή και απογοήτευση των πολιτών,έπαιξε με τον πόνο τους και τα όνειρα τους.  Κατασυκοφάντησαν όλους τους πολιτικούς τους αντιπάλους ,έταξαν πράγματα απίθανα στους πολίτες    και ….ανέβηκαν στην εξουσία…Τώρα απολαμβάνουν τα επίχειρα των πράξεων και παραλείψεων τους.    

Δυστυχώς για τη χώρα,η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης ,απέτυχε σ όλους τους τομείς . Η οικονομία παει απ το κακό στο χειρότερο  ,το ασφαλιστικό κλείνει για να ….ξανανοίξει σε λίγο,η διεθνής θέση μας ,οσημεραι αδυνατίζει….     ΜΟΝΟ μια υπηρεσία μπορούν πλεον ,να προσφέρουν στην πατρίδα. Να οδηγήσουν τη χώρα γρήγορα σε εκλογές.

Όσο παραμένουν,τόσο ζημιώνουν τον τόπο….. Μέσα στην όλη απαισιόδοξη ατμόσφαιρα ,ο Ελληνισμος μπορεί να ελπίζει ότι με την αλλαγή κυβέρνησης ,θα μπει τέρμα στον οικονομικό και κοινωνικό κατήφορο της πατρίδας μας . Υπάρχουν υγιείς πολιτικές,οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις ,που θέλουν και μπορούν να βγάλουν τη χώρα μας απο τα δύσκολα. Οι πολίτες μπορούν και πρέπει να τις εμπιστευθούν . 

Η Νέα Δημοκρατία και κατα το απώτερο και κατά το πρόσφατο παρελθόν ,έδωσε απτά δείγματα γραφής. Ειναι η παράταξη του μέτρου και της ευθύνης. Υπό τη νέα ηγεσία του Κυριάκου ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ,με τη Συμφωνία Αλήθειας με τον Ελληνικό λαό ,ειναι η μονη πολιτική δύναμη ,που μπορεί να βγάλει τη χώρα απ τα πολλαπλά αδιέξοδα. Αρκετά με τους λαϊκιστές που μας κυβερνούν. Το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια ….Ο ελληνικός λαός τους γυρίζει την πλάτη….Πολυ σύντομα,θα αποτελούν δυσάρεστη ανάμνηση …. Αρκετά κορόιδεψαν τις ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ και τους ΕΛΛΗΝΕΣ…. Καιρός για ΑΠΟΣΥΡΣΗ….Καιρός για αλλαγή σελίδας….. Οχι πλέον αλλα πειράματα ,στις πλάτες των πολιτών…

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα” the Hellenic mail”

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης