"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.7 C
Trikala

Η Θεσσαλία σηκώνει το βάρος του αγροτικού ξεσηκωμού

lafarm

Σχετικά άρθρα

agrotes-nikaia3
Σε περίοδο προετοιμασίας και εγρήγορσης, μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου βρίσκεται η Εθνική Επιτροπή Αγροτών που συγκροτήθηκε μετά την πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συνδικαλιστικών, Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Ομοσπονδιών που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Αθήνα, ενώ όπως δείχνει η συγκρότησή της, η Θεσσαλία αναμένεται να σηκώσει το βάρος της οργάνωσης των επαφών και εφόσον χρειαστεί και των κινητοποιήσεων.
agrotes
Στην παρούσα φάση τα μέλη της Επιτροπής συγκεντρώνουν στοιχεία κατά τόπους από ενεργούς συνεταιρισμούς και φορείς αγροτών και κτηνοτρόφων και εν γένει όσων ασχολούνται με την παραγωγή και είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία της διαβούλευσης ανά περιφέρεια. Βέβαια τυχόν προκήρυξη εθνικών εκλογών τον Σεπτέμβριο θα παγώσει τις διαδικασίες, αλλά έχει αποφασισθεί «από τη στιγμή που μπήκε το νερό στο αυλάκι για την επανασύσταση του αγροτικού κινήματος, η προσπάθεια να ολοκληρωθεί με κάθε τρόπο έστω και εν ευθέτω χρόνω».

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Έντονο θεσσαλικό χρώμα έχει η Εθνική Επιτροπή Αγροτών που συγκροτήθηκε, καθώς τα περισσότερα μέλη της προέρχονται από τη Θεσσαλία, ενώ οι αγρότες φαίνεται ότι θα σηκώσουν το βάρος των κινητοποιήσεων (αν γίνουν), καθώς οι κτηνοτρόφοι λόγω της ιδιαιτερότητας της δουλειάς τους (τα ζώα χρειάζονται την παρουσία τους καθημερινά) αδυνατούν να πρωταγωνιστήσουν, αν και τα κυβερνητικά μέτρα πλήττουν καίρια τη ζωική παραγωγή.

Έτσι στην Εθνική Επιτροπή Αγώνα συμμετέχουν από τη Θεσσαλία οι εξής: ΠΡΙΝΤΖΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ (από Βόλο, αν και θα ορίσει στη θέση του τρεις άλλους εκπροσώπους του νομού από Αλμυρό, Πήλιο, Βόλο εκ των οποίων ένας θα συμμετέχει ενεργά στην Επιτροπή), ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (Λάρισα), ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (Τύρναβος), ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Καρδίτσα), ΠΟΛΥΖΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Τρίκαλα), ΚΟΤΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Μετέωρα).
Ακόμη στην Επιτροπή συμμετέχουν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών της χώρας, εκ των οποίων οι περισσότεροι προέρχονται από τον κάμπο, ήτοι από την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας ο Παλάσκας Νίκος, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αγελαδοτρόφων ο Μωραΐτης Απόστολος, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μελισσοκόμων ο Ντούρας Βασίλειος, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πτηνοτρόφων ο καταγόμενος από το Καλοχώρι Συκουρίου Ζιώγας Απόστολος, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων ο Μπούρας Ιωάννης.
agrotes

ΤΑ… ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Σε υπόμνημα που απέστειλε προς πολιτικά κόμματα και ενδιαφερόμενους φορείς, η Επιτροπή σχολιάζοντας το νέο φορολογικό πακέτο, μιλά για «σχέδιο εξόντωσης του πρωτογενούς τομέα», αλλά διευκρινίζει πως «οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι αντίθετοι στην δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος στην κατεύθυνση ότι δίνεται η δυνατότητα και να παράγουν και να επιβιώνουν, στηρίζοντας την εθνική οικονομία της χώρας. Φορολογούμαστε πλέον με 13% και το μεγαλύτερο ποσοστό αγροτών τηρεί βιβλία εσόδων – εξόδων βάζοντας για πρώτη φορά τάξη τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στα υπόλοιπα επαγγέλματα που έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή».

Στη συνέχεια η Επιτροπή εξηγεί γιατί «το μνημόνιο αποτελεί ταφόπλακα στην αγροτική παραγωγή», καθώς η φορολογία εισοδήματος από 13% γίνεται 26%, η προκαταβολή φόρου από 27,5% γίνεται 100%, η φορολόγηση ολόκληρων των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων χωρίς όριο αφορολόγητου, στα αγροτικά εφόδια ο ΦΠΑ από 13% στο 23%, αυξάνεται το κόστος ενέργειας κατά 40%, τριπλασιάζεται η εισφορά του ΟΓΑ, καταργείται η επιστροφή φόρου πετρελαίου και ανοίγει ξανά ο φάκελος της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Σχετικά με το κόστος των μέτρων αυτό μεταφράζεται ως εξής: Αύξηση φορολογικού συντελεστή 200 εκατ. €, Φορολογία επιδοτήσεων –προγραμμάτων 510 εκατ. €, Αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων 285 εκατ. €, Κατάργηση επιστροφής φόρου πετρελαίου 180 εκατ. €, Τριπλασιασμός εισφοράς ΟΓΑ 1 δις €. Από τον αγροτικό κόσμο ζητείται ένας βαρύς λογαριασμός κόστους τουλάχιστον 2 -2,3 δις ευρώ που μεταφράζεται στο 50% και πλέον του εισοδήματος του. Οι νέοι αγρότες είναι εγκλωβισμένοι στα προγράμματα του 2ου Πυλώνα που μένουν απλήρωτα από την Πολιτεία. Το ύψος των μη καταβολών προς τους αγρότες-κτηνοτρόφους σε οικονομικό μέγεθος ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ. Τα έργα υποδομής στην Περιφέρεια καρκινοβατούν -ιδιαίτερα στα έργα άρδευσης – τη στιγμή που από το ΠΑΑ 2006-2013 κινδυνεύουμε να χάσουμε κοινοτικούς πόρους ύψους 750 εκατ. ευρώ».
agrotes-nikaia

Η ΠΑΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΟΤΩΝ

Σαν τον λύκο που πάει να φυλάξει τα πρόβατα
Σαφείς αιχμές κατά της Εθνικής Συνδικαλιστικής Επιτροπής που συγκρότησαν πρόσφατα στην Αθήνα εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, την οποία σπεύδει να χαρακτηρίσει «γαλάζιας απόχρωσης» αφήνει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, η οποία καλεί τους αγρότες να συσπειρωθούν «γύρω από την πανελλαδική επιτροπή των Μπλόκων, καθώς και με τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις τοπικές επιτροπές που ετοιμάζονται και ζεσταίνουν τις μηχανές για νέους αγώνες».

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ αναφέρει τα εξής: « Την ώρα που οι μικρομεσαίοι αγρότες δέχονται νέα, σκληρά και βάρβαρα χτυπήματα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ένα νέο «σχήμα» του αγροτοσυνδικαλισμού που είναι από παλιά υλικά κυβερνητικών αγροτοσυνδικαλιστών, οι οποίοι εκπροσωπούν συμφέροντα μεγαλοαγροτών, εναντιώνονταν ή διασπούσαν και υπονόμευαν τους αγώνες επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων κάνει την εμφάνισή του. Πρόκειται για την αυτοαποκαλούμενη «Εθνική Συνδικαλιστική Επιτροπή» η συγκρότηση της οποίας αποφασίστηκε σε σύσκεψη από διάφορες περιοχές της χώρα, που πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 11 Αυγούστου, στην Αθήνα. Παρουσιάζονται ότι εκπροσωπούν όλους τους αγρότες της χώρας, μοιάζουν όμως με «τον λύκο που πάει να φυλάξει τα πρόβατα».

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη σύσκεψη ήταν από αυτούς, που στο παρελθόν πρωταγωνίστησαν στις επιχειρήσεις αποπροσανατολισμού των αγροτών, από τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων τους. Αρκετοί είναι αγροτικά στελέχη του κόμματος της ΝΔ και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση της «Εθνικής Συνδικαλιστικής Επιτροπής», αμέσως μετά τη συγκρότησή της, έγινε με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Μεϊμαράκη, όπως και με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής. Για ποια αντίθεση και αντίσταση στα φορολογικά μέτρα κάνουν λόγο, όταν, επί της ουσίας, στηρίζουν τα φορομπηχτικά μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών που περιλαμβάνονται στα παλιότερα Μνημόνια;

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν, αίτημά τους είναι να φορολογούνται οι αγρότες από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, με συντελεστή 13% για τη φυτική παραγωγή και 8% για τη ζωική, καθώς και να πληρώνουν την προκαταβολή φόρου 27,5% για την επόμενη χρονιά. Και σε ποια ανάγκη «Εθνικής Στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας», αναφέρονται, όταν έχει γίνει, πλέον, αντιληπτό από όλους ότι μέσα στην ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει άλλη «εθνική στρατηγική» για την ελληνική γεωργία, παρά μόνο αυτή που «πελεκίζει» τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, για να γιγαντώνονται τα κέρδη των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων;

Και η ΠΑΣΥ καλεί «τους μικρομεσαίους αγρότες να συντονιστούν με την πανελλαδική επιτροπή των Μπλόκων, καθώς και με τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις τοπικές επιτροπές που ετοιμάζονται και ζεσταίνουν τις μηχανές για νέους αγώνες, ν’ απομονώσουν και τους νέους εχθρούς του αγροτικού κινήματος, οι οποίοι ντύθηκαν ως υπερασπιστές των συμφερόντων τους, με το νέο «σχήμα» του αγροτοσυνδικαλισμού της αποδοχής της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής και της υποταγής στον ευρωμονόδρομο, όπως έκαναν και με άλλα παρόμοια σχήματα που εμφανίστηκαν παλιότερα, («Πανελλαδικό Συντονιστικό», «Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών» κ.ά. ), αλλά και με τις συμβιβαστικές και προδοτικές ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ – ΓΕΣΑΣΕ – ΣΥΔΑΣΕ.

Τους καλεί, με την πάλη τους, να πουν ένα συνολικό, αγωνιστικό «όχι» στα παλιά και νέα μέτρα που επιβάλλονται με τα Μνημόνια και τις άλλες αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Συνεχίζουμε την ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων με μαζικές συσκέψεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες και εξορμήσεις παντού, σε κάθε νομό, σε κάθε χωριό που υπάρχει αγροτικός σύλλογος. Δυναμώνουμε την οργάνωση αγροτών και κτηνοτρόφων που προϋποθέτει την αναζωογόνηση και τη συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων, που θα συσπειρώνουν και θα κινητοποιούν τους αγρότες για το σύνολο των προβλημάτων που τους αφορούν» καταλήγει η ανακοίνωση.
Γ. Ρούστας
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης