"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Η κληρονομιά της Φρειδερίκης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στις 52 “παιδουπόλεις” της Φρειδερίκης, από το 1947 έως και το 1968 είχαν “μαντρωθεί” 36.562 παιδιά. Εκεί εφαρμοζόταν το σύστημα της “πειθαρχημένης διαβίωσης”.

paidofilagma__2_

Σύμφωνα με τον απολογισμό δράσης για τη δεκαετία 1947 – 1957, τα κέρδη του ιδρύματος “Βασιλική Πρόνοια Βορείου Ελλάδος” απ’ την εκμετάλλευση της υποχρεωτικής εργασίας των κοριτσιών των παιδουπόλεων ανέρχονταν σε πολλά εκατομμύρια δραχμές.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι μόνο σ’ ένα χρόνο το Βασιλικό Ιδρυμα της Φλώρινας – με τιμές 1949 – είχε κέρδη 1.005.000 δραχμές. Τα κέρδη αυτά προέρχονταν απ’ την πώληση 170.608 φορεμάτων, 90.936 πήχεων υφάσματος, όλα φτιαγμένα από παιδιά.

Κάθε ομοιότητα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σκοπεύει να νομιμοποιήσει “την απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων”, είναι απλά συμπτωματική.

Επίσης το ίδιο συμπτωματική είναι κάθε ομοιότητα του “arbeit macht frei” των ναζί με το “η παιδική εργασία αποϊδρυματοποιεί” της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου.

Zέφη Σερμετζάκη

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο λαϊκισμός, αριστερός και δεξιός, στην Ελλάδα σήμερα, αναμοχλεύει τις πιο σκοτεινές σελίδες του Εμφυλίου για μικροπολιτικά οφέλη. Οι Δεξιοί την αποστολή παιδιών στις Λαϊκές Δημοκρατίες από τον ΔΣΕ, και οι Αριστεροί τις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης. Εγκλήματα και τα δύο.

  2. Με την διαφορα οτι η ΕΣΣΔ και οι αλλες σοσιαλιστικες χωρες τα περιεθαλψε και τα σπουδασε κι η Φρειδερικη τα πουλουσε στην Αμερικη!! Στην καλυτερη… γιατι εδω αφου τα εκμεταλλευτηκε… τα εκανε και δοσιλογους!!!!!

  3. Δεν σου εβαλα και τιποτα δυσκολο… αλλα εξακολουθεις να ριχνεις μπαλιτσα!!!!! Η Ιστορια ειναι επιστημη, η ιστορικη αληθεια ειναι ΑΛΗΘΕΙΑ και υπαρχει και η οπτικη πλευρα της Ιστοριας. Και υπαρχει ακομα και η συνειδητη διαστρεβλωση της Ιστοριας. Τελος σε βολευει να πιστευεις οτι εισαι ακομματιστος! Δεν πειθεις… καρφωνεσαι..και πες μας κατι και για τον υπαρκτο… σου τελειωσαν τα επιχειρηματα?????

  4. Με τέτοιες κομματικές παρωπίδες καταστράφηκε η Ελλάδα στον Εμφύλιο. Kαι τώρα οι λαϊκιστές και τα γκρουπούσκουλα, προσπαθούν να δημιουργούν τοξικότητα. Σας έχει ξεπεράσει η ιστορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης