"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Η λάμψη που άλλαξε τον κόσμο…

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

αμερικανικό βομβαρδιστικό B-29 έχει μόλις αδειάσει το περιεχόμενο του υπογαστρίου του και με έναν ελιγμό του πιλότου ευθυγραμμίζει την πορεία του για επιστροφή στην βάση. Άλλη μια αποστολή, άλλη μια μέρα του πολέμου. Το ημερολόγιο του συγκυβερνήτη σμηναγού Ρόμπερτ Λιούις έγραφε 6 Αυγούστου. Το όνομα του αεροσκάφους ήταν Enola Gay και το περιεχόμενο που είχε μόλις ελευθερώσει ήταν μια βόμβα ουρανίου βάρους περίπου 4,5 τόνων που οι αμερικανοί αποκαλούσαν χαϊδευτικά «Little Boy».

Το ρολόι την στιγμή που σταμάτησε ο χρόνος στην Άπω Ανατολή έγραφε 8:15. Το πλήρωμα του Enola Gay ήταν στραμμένο προς την πόλη που μόλις βομβάρδισε και προσπαθούσε να ικανοποιήσει την περιέργειά του σχετικά με την ισχύ αυτού του νέου όπλου. Δεν κατάφεραν να δουν πολλά.

 

«Ένα εκτυφλωτικό φως γέμισε το αεροσκάφος. Γυρίσαμε και κοιτάξαμε τη Χιροσίμα. Η πόλη ήταν σκεπασμένη από ένα τρομερό σύννεφο που ανέβαινε σαν μανιτάρι. Κανείς μας δεν μιλούσε. Ξαφνικά, όλοι άρχισαμε να φωνάζουμε. Κοιτάξτε, κοιτάξτε, κοιτάξτε!» –περιγράφει την στιγμή μέλος του πληρώματος. Όταν τελικά επέστρεψαν στην βάση ο Ρόμπερτ Λιούις συμπλήρωνε στο ημερολόγιό του. «Θεέ μου τι κάναμε!».

Αυτό που έκαναν είναι να ανοίξουν τις πύλες της κολάσεως για τους 300 χιλιάδες κατοίκους της Χιροσίμα.  Όσοι βρέθηκαν κοντά εξατμίστηκαν ή έγιναν στάχτη. «Πίστευα ότι έπεφτε ο ήλιος μπροστά στα μάτια μου» θυμάται η Bun Hashizume, 14 ετών όταν έπεσε η βόμβα. Η Hashizume ζούσε σε μια πόλη κοντά στην Χιροσίμα και έτσι μπόρεσε και γλύτωσε και της έκρηξης και των ολέθριων μετέπειτα συνεπειών της. Κατάφερε και έζησε, δημιούργησε οικογένεια και πλέον διηγείται αυτό που επέζησε εκείνον τον Αύγουστο. Δεν ήταν όλοι τόσο τυχεροί.

«Όλα ξεκίνησαν με μια αθόρυβη λάμψη » περιγράφουν όσοι επέζησαν. Θυμούνται ένα τεράστιο κύμα έντονης θερμότητας που μετέτρεπε τα ρούχα των ανθρώπων σε κουρέλια.  Ακολούθησε μια εκκωφαντική έκρηξη που οι περισσότεροι ένιωσαν σαν να τους κάρφωναν χιλιάδες βελόνες. Μετά ξεκίνησαν οι φωτιές. Πολλές εστίες σε όλη την πόλη γέμισαν τους δρόμους με πτώματα.  Όσοι κατάφεραν και επέζησαν από την φωτιά πίστευαν ότι ο εφιάλτης θα τελείωνε. Έγινε χειρότερος. Άρχισε να βρέχει.Κολλώδεις και ραδιενεργές σταγόνες βροχής έπεφταν στα γεμάτα εξανθήματα σώματα στιγματίζοντάς τα μόνιμα. Εκτιμάται ότι πάνω από 70 χιλιάδες σκοτώθηκαν εκείνη τη στιγμή, ενώ άλλοι 200 χιλιάδες έχασαν την ζωή τους τα επόμενα χρόνια από ασθένειες που οφείλονται στη ραδιενέργεια και καρκίνους.

Η Νέμεσις που κλήθηκαν να πληρώσουν οι Ιάπωνες για τις σφαγές στην Ματζουρία και τα Joy Division στην Κορέα (ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου συγκεντρώνονταν γυναίκες-σκλάβες του σεξ για τους στρατιώτες της Βέρμαχτ) ήταν ιδιαίτερα βαριά. Και εάν συνυπολογιστεί ο βομβαρδισμός του Ναγκασάκι με το την πιο ισχυρή βόμβα πλουτωνίου («Fat Man» την αποκάλεσαν αυτή) τότε σίγουρα η αμερικανική χείρα της Νέμεσις αποδείχτηκε και εξαιρετικά σκληρή.

lampsi-pou-allakse-ton-kosmo1

Ακόμη και λίγο πριν πεθάνει  τον Ιούλιο του 2014 ο πιλότος του Enola Gay Θίοντορ Βαν Κερκ υπερασπιζόταν τους λόγους χρήσης του πυρηνικού όπλου. «Η βόμβα πραγματικά έσωσε ζωές, παρά τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αφού η καταστροφή που θα είχε προκληθεί διαφορετικά στην Ιαπωνία θα ήταν τεράστια». Ήταν ο λόγος που χρησιμοποίησε η αμερικανική ηγεσία για να δικαιολογήσει ένα από τα μεγαλύτερα – αν όχι το μεγαλύτερο – εγκλήματα πολέμου στην ιστορία.

Την επόμενη ημέρα αμερικανικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την Ιαπωνία και έριχναν φυλλάδια με το παρακάτω μήνυμα:

«Έχουμε στην κατοχή μας το πιο καταστρεπτικό εκρηκτικό που δημιούργησε ποτέ ο άνθρωπος. Μοναχά μία από τις νέες μας ατομικές βόμβες έχει ίση εκρηκτική ισχύ με 2.000 φορτία βομβαρδιστικών B-29. Οφείλετε να αναλογιστείτε το φοβερό αυτό γεγονός και σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι απόλυτα ακριβές. Μόλις ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε αυτό το όπλο κατά της πατρίδας σας. Αν εξακολουθείτε να αμφιβάλετε, ρωτήστε για το τι συνέβη στην Χιροσίμα, όπου έπεσε μοναχά μία ατομική βόμβα».

Ο βομβαρδισμός του Ναγκασάκι οδήγησε την ιαπωνική κυβέρνηση στην συνθηκολόγηση που έδωσε στον πλέον καταστροφικό πόλεμο την πιο απόκοσμα ταιριαστή τελευταία σκηνή.

Οι κακοπροαίρετοι, βέβαια, θα ισχυριστούν ότι ήταν απλά μια επίδειξη δύναμης απέναντι στο Κρεμλίνο για το ποιος θα είναι το αφεντικό στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Η ανθρωπότητα είχε εισέλθει στην πυρηνική εποχή και σε έναν αλόγιστο εξοπλιστικό ανταγωνισμό.. Που όσα χρόνια υπήρχε η ισορροπία Δυτικού και Ανατολικού μπλοκ λειτουργούσε ως ένα εχέγγυο ασφαλείας. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την διασπορά (μέρους του)πυρηνικού οπλοστασίου και της τεχνογνωσίας κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα.

Σήμερα η Χιροσίμα έχει ανακηρυχθεί ως η «Πόλη της Ειρήνης», ενώ ο δήμαρχος της Καζούμι Ματσούι, είναι ο πρόεδρος των «Δημάρχων για την Ειρήνη», ενός διεθνούς οργανισμού με σκοπό την κατάργηση των πυρηνικών όπλων μέχρι το 2020, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στα θύματα της 6ης Αυγούστου.

ΝΙΚΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τρεις μέρες μετά τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές ολοκληρώνουν το αποτρόπαιο έγκλημά τους με τη ρίψη και δεύτερης ατομικής βόμβας στην ιαπωνική πόλη Ναγκασάκι.
    . Η χρήση των ατομικών βομβών δεν υπαγορεύτηκε από στρατιωτική ανάγκη, όπως προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο πρόεδρος Τρούμαν. Η ηγεσία της Ιαπωνίας είχε ήδη συνθηκολογήσει και απέμενε το τυπικό της παράδοσης.

    Πρώτα και κύρια ήταν μια προειδοποίηση, μια επίδειξη ισχύος προς το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

    Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το προσωρινό μονοπώλιο στον πυρηνικό οπλισμό για να εκφοβίσει τους λαούς, που, μετά το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, ζητούσαν την ελευθερία τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τα χρόνια μετά τον πόλεμο, χαρακτηριζόταν από την «ατομική διπλωματία», έναν όρο που παρέπεμπε στους ωμούς εκβιασμούς των Αμερικανών σε βάρος φίλων και εχθρών με την απειλή χρήσης της ατομικής βόμβας. Εφαρμόζοντας την «ατομική διπλωματία», οι ΗΠΑ απέρριπταν συστηματικά όλες τις προτάσεις που διατύπωνε η Σοβιετική Ένωση για την απαγόρευση χρήσης της ατομικής βόμβας, το σταμάτημα της παραγωγής της και την καταστροφή των αποθεμάτων των πυρηνικών όπλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης