"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Η Λάρισα «Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2021»;

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με εντατικούς ρυθμούς, ετοιμάζεται, πλέον, η πόλη της Λάρισας για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Στο δυναμικό ξεκίνημα της προσπάθειας του Δήμου Λαρισαίων, έμφαση δίνεται στην κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και στη συλλογικότητα της προσπάθειας για τη διεκδίκηση.

Ο τέως πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δικηγόρος, Γιώργος Δαμ. Βουλγαράκης, ο οποίος έχει διατελέσει και σύμβουλος της Μελίνας Μερκούρη, αποδέχθηκε της πρόταση της δημοτικής Αρχής να ηγηθεί της κατάρτισης του πολιτιστικού περιεχομένου της πρότασης και κάλεσε τους Λαρισαίους πολίτες σε ευρεία διαβούλευση, με στόχο τη συνδιαμόρφωση μίας πρότασης διεκδίκησης που να εκφράζει συλλογική σκέψη και κοινό πολιτιστικό όραμα.

Δίνοντας το στίγμα της προσέγγισής του στο θέμα που θέλει να έχει τη «σφραγίδα» των Λαρισαίων, ο κ. Βουλγαράκης παρατηρεί: «Ποια μπορεί να είναι η πρόταση της Λάρισας; Γιατί να γίνει η Λάρισα Πολιτιστική Πρωτεύουσα και όχι μία άλλη πόλη της χώρας; Όλες οι πόλεις κάτι έχουν. Εμείς έχουμε το αρχαίο θέατρο, ΔΗΠΕΘΕ, Πινακοθήκη, πολυχώρους, οικονομικές δυνατότητες, θεατρική παράδοση, ορχήστρα, ιστορία χιλιάδων χρόνων, κοινωνικές πρωτοπορίες, όπως το Κιλελέρ. Άλλη πόλη έχει θέατρα, άλλη κατάλληλους χώρους, άλλη παράδοση, άλλη οικονομικές δυνατότητες, άλλη πολλά από αυτά μαζί, όπως εμείς. Αρκούν μόνο αυτά για μία σοβαρή υποψηφιότητα; Αριθμητικό και τεχνοκρατικό θα είναι το κριτήριο ανάθεσης; Σίγουρα όχι. Πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο. Τι πιστεύουν οι Λαρισαίοι ότι πρέπει να εμπεριέχεται στην πρόταση υποψηφιότητας που θα καταθέσει ο δήμος; Ας ακούσουμε τη φωνή τους. Θα συνδράμουν ουσιαστικά στον φάκελο της υποψηφιότητας. Η υποψηφιότητα θα είναι δική τους».

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, υποστήριξε ότι «η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μόνο οφέλη μπορεί να προσδώσει στην πόλη της Λάρισας και την τοπική κοινωνία». «Ο φάκελος της υποψηφιότητας, που θα περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή, έχει τις προϋποθέσεις για πολλούς και ποικίλους λόγους, ιστορικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς, να διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2021» τόνισε χαρακτηριστικά. «Η πρόταση θα αποτυπώνει την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας, η οποία είμαι βέβαιος πως θα αγκαλιάσει τη διεκδίκηση» πρόσθεσε ο κ. Καλογιάννης.

Η πρόταση της Λάρισας έχει την ένθερμη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση του κ. Καλογιάννη με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Κώστα Αγοραστό.

Τέλος, σημειώνεται ότι Λαρισαίοι άνθρωποι του πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η ηθοποιός και βουλευτής Άννα Βαγενά, ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος, ο Λάκης Λαζόπουλος, η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, ο χορευτής και διευθυντής του Βασιλικού Μπαλέτου της Δανίας, Τίμο Μαθιάκης, οι γλύπτριες Μάρα Καρέτσου και Αθηνά Τάχα, ήδη, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στο εγχείρημα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης