"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.4 C
Trikala

Η μεγάλη συλλογή έργων τέχνης του Λεωνίδα Μπέλτσιου: “ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ”

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σαράντα εννέα από τους πλέον σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες περιλαμβάνονται με αντιπροσωπευτικά έργα τους στο μνημειώδες αυτό βιβλίο. Παράλληλα, η εκτενής, πρωτότυπη και τεκμηριωμένη μελέτη του ιστορικού τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλου σκιαγραφεί γλαφυρά το ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίζεται και αναπτύσσεται η ελληνική πρωτοπορία στα εικαστικά, στο β΄ μισό του 20ού αιώνα. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Η μεγάλη συλλογή έργων τέχνης του Λεωνίδα Μπέλτσιου αποτελεί ένα σημείο αναφοράς της “γενιάς” που περιγράφουμε, συγκροτώντας ένα εικαστικό πανόραμα της ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης μέχρι και τις μέρες μας. [..] Ο εξαίρετος κατάλογος των 500 σελίδων και η εικαστική του αξία αποτελεί κομμάτι τέτοιων εκδοτικών προσπαθειών και πολύ περισσότερο τέτοιων συλλογών οι οποίες είναι πολύτιμες, σε μια χώρα που, όψιμα, πολύ αργά και σιγά-σιγά άρχισε να διαμορφώνει -και θεσμικά- μια εικαστική πολιτική.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Αν υπάρχουν δέκα, είκοσι έργα που μπορεί να θεωρηθούν σταθμοί στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης αυτά βρίσκονται πέρα μακριά, στη σκιά των Μετεώρων, στη συλλογή του Λεωνίδα Μπέλτσιου και γίνονται κοινό κτήμα χάρη στην εικονογραφημένη έκδοση ενός λευκώματος, με άποψη και τόλμη, όπως αρμόζει στους πρωτοπόρους. Ο ιστορικός και κριτικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος που επιμελήθηκε την παρουσίαση του καταλόγου στη μελέτη που συνέγραψε τοποθετεί τους πρωτοπόρους κριτικά “θεωρώντας το συνολικό έργο και τη συνολική θέση του καλλιτέχνη ως ολοκληρωμένη καλλιτεχνική πρόταση και άποψη που δρα μέσα στην ιστορία και την τέχνη, την κοινωνία και την πράξη.

Το πάνθεον των σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών καταγράφεται μέσα από τη μεγάλη έκδοση την οποία επιμελήθηκε και έγραψε ο ιστορικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος. Πρόκειται για τα έργα που καλύπτουν το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και ανήκουν στη Συλλογή Μπέλτσιου η οποία παρουσιάστηκε στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο χειμώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης