"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.3 C
Trikala

Η Νίκη Κεραμέως διαγράφει τα χρέη των πανεπιστημιακών – Οξύτατες επικρίσεις

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει τεθεί προς ψήφιση, προκαλώντας την αντίδραση μερίδας πανεπιστημιακών.

Μάλιστα, η κ. Κεραμέως ακολουθεί την τακτική του προκατόχου της κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος είχε προχωρήσει σε ανάλογη ρύθμιση, προκαλώντας τότε την αντίδραση του νυν τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη.

Ειδικότερα, και για το ιστορικό της υπόθεσης, από το 1997 που επιτράπηκε η άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει την υποχρέωση των πανεπιστημιακών να αποδίδουν στα πανεπιστήμια στα οποία υπηρετούν ένα ποσοστό των εσόδων που αποκτούν, έναντι του πλεονεκτήματος που προσδίδει η χρήση του πανεπιστημιακού τίτλου. Το ποσοστό αυτό ήταν 15% επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το 2011, 10% επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το 2014, 7% επί των καθαρών εσόδων μέχρι το 2016, 7% επί των ακαθάριστων εσόδων από το 2016 έως το 2018, και 7% επί των καθαρών εσόδων από το 2018 μέχρι σήμερα.

Αρκετοί από τους υπόχρεους πανεπιστημιακούς καθηγητές, όλη αυτήν την τελευταία εικοσαετία, κάθε χρόνο απέδιδαν κανονικά στα πανεπιστήμιά τους τα ποσά, που όφειλαν από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος. Άλλοι όμως υπόχρεοι δεν απέδιδαν τα οφειλόμενα και πλέον έχουν συσσωρευτεί μεγάλα χρέη. Οι τελευταίοι, επί πολλά χρόνια, πίεζαν την εκάστοτε κυβέρνηση για διαγραφή των οφειλών τους.

Τον Ιούλιο του 2018 ο τότε Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου μείωσε στο 1/3 τις απαιτήσεις παρακράτησης από άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος που είχαν συσσωρευτεί για τα έτη 1999-2017 για ασυνεπείς πανεπιστημιακούς,  παραγράφοντας τα 2/3 των οφειλών. Η σημερινή κυβέρνηση, ως όφειλε, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών του Δεκεμβρίου του 2020, όρισε την λεπτομερή διαδικασία είσπραξης των οφειλών των πανεπιστημιακών από τους ΕΛΚΕ της τελευταίας εικοσαετίας, που δεν είχαν παραγραφεί, και τα πανεπιστήμια είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες καταλογισμών και είσπραξης των οφειλών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης