"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Η «παραλία Ζάχαρη» στον Αγιαμονιώτη που αναδεικνύει ο Δ.Τρικκαίων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το γνωστό ρηθέν για «θάλασσα στα Τρίκαλα» υλοποιείται τουλάχιστον ως προς τις παραλίες των δύο ποταμών της πόλης. Μετά την ανάδειξη του Ληθαίου – που με τα έργα του Δήμος Τρικκαίων, θα αποκτήσει νέα όψη – ακολουθεί η ανάδειξη του δεύτερου ποταμού, του Αγιαμονιώτη. 

Τα αντιπλημμυρικά έργα και ο καθαρισμός της όχθης από τον Δήμο και εθελοντές, «αποκάλυψαν» στους περισσότερους κατοίκους της πόλης, μια νέα όμορφη πραγματικότητα: τις όχθες του Αγιαμονιώτη. 

Όχθες που για τους κατοίκους της Αγίας Μονής και των Σαραγίων ήταν σημείο αναφοράς τα προηγούμενα χρόνια, σε περασμένες μεταπολεμικές δεκαετίες. 

Η παραλία «Ζάχαρη»

Την ερχόμενη Κυριακή 27 Ιουνίου 2021 η μία από αυτές τις παραλίες, η «Ζάχαρη», φιλοξενεί συναυλία – αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο. Για την ακρίβεια η συναυλία θα πραγματοποιηθεί λίγα μέτρα μακρύτερα, στον χώρο όπου τα πιτσιρίκια της περιοχής ασχολούνταν μέχρι και τη δεκαετία του 1980 με το ποδόσφαιρο. Ηδη μάλιστα έχουν τοποθετηθεί και λαμπτήρες με ηλιακή φόρτιση, ενώ ολοκληρώνονται οι εργασίες για την πραγματοποίηση της συναυλίας.

Η παραλία αυτή χωροθετείται ουσιαστικά κάτω από γνωστό σούπερ μάρκετ, δίπλα από την παραλία «Καφές» και λίγο πιο μακριά από την παραλία «Αμμος « ή «Αρχοντας». Πολλές οι θεωρίες για τη συγκεκριμένη ονοματοδοσία: ίσως από την ανάγκη ωραιοποίησης των θερινών αποδράσεων, ίσως λόγω πυκνότητας χώματος εντός του ποταμού. Πιο σίγουρη η ονομασία «Άμμος», που οφείλεται στην ομοιότητά της με παραλία θαλάσσης, οπότε ονομαζόταν και «Αρχοντας», με την έννοια της ξένοιαστης εκδρομής εύπορων στη θάλασσα.

«Καφές», «Ζάχαρη» και «Αμμος», συνέθεταν για τους νέους της περιοχής ένα πανέμορφο τοπίο, μια καθημερινή και καθιερωμένη βουτιά από τη λυγισμένη ιτιά που δρούσε ως βατήρας, μια συνεχή υπενθύμιση ότι το νερό αποτελεί συστατικό στοιχείο των Τρικάλων. Η δε ασπρόμαυρη φωτογραφία του Τάκη Παζαΐτη απεικονίζει επακριβώς αυτές τις όμορφες στιγμές – αποδράσεις.  Η συγκεκριμένη φωτογραφία απεικονίζει σημείο ανάμεσα στα παραλίες «Ζάχαρη» και «Καφές».

Κασαρία Βίρβου

Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι ο χώρος συναυλίας για τον Κώστα Βίρβο, συνδέεται άμεσα με την οικογένεια Βίρβου! 

Απέναντι από την παραλία, πάνω από την απέναντι όχθη, βρισκόταν η κασαρία του πατέρα του Κώστα Βίρβου, όπως ανέφερε ο κάτοικος κ. Νίκος Παδιώτης και επιβεβαίωσε η κ. Μαίρη Βίρβου.

Εκεί, ο μεγάλος στιχουργός περνούσε στιγμές από τα εφηβικά του χρόνια, με το μπάνιο στον Αγιαμονιώτη να αποτελεί καθημερινότητα για πλήθος νέων. 

Υπενθυμίζεται ότι η λέξη κασαρία προέρχεται από το λατινικό caseus-i που σημαίνει τυρί, πέρασε στο αρωμουνικό kasu – επίσης σημαίνει τυρί – και ως δάνειο εμφανίστηκε στα ελληνικά. Η αρχική ινδοευρωπαϊκή ρίζα –kwat σημαίνει ουσιαστικά τη ζύμωση στα τυριά, αλλά πλέον έχει αποκτήσει την ευρύτερη έννοια «τυροκομείο».

Η συναυλία

Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής 27 Ιουνίου 2021. Διοργανώνεται από τον Δήμο Τρικκαίων και το Μουσείο Τσιτσάνη. Πραγματοποιείται με την ευκαιρία μεταφοράς και ταφής των οστών του λαϊκού ποιητή στο  Α΄ Νεκροταφείο Τρικάλων, όπου ο Δήμος Τρικκαίων, με τη συνεργασία της οικογένειας Βίρβου, κατασκεύασε μνημείο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

– Δραματοποίηση τραγουδιών του Κώστα Βίρβου από τον «Θεσσαλικό Κύκλο», από το 20ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων (Λεπτοκαρυάς)

– Τραγούδια του Κώστα Βίρβου από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πηγής

– Τραγούδια – μεγάλες επιτυχίες του στιχουργού.

 Η στάθμευση των οχημάτων μπορεί να γίνει σε 2 σημεία: στον χώρο στάθμευσης για τον Μύλο των Ξωτικών (δίπλα από το σούπερ μάρκετ) και απέναντι από την «παραλία», στις αποθήκες ΟΣΕ που επίσης μετατρέπει σε χώρο πολιτισμού ο Δήμος Τρικκαίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης