"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Η πρόκληση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μεγάλη κουβέντα γίνεται το τελευταίο διάστημα για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, με αφορμή τη νέα αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Για πολλούς είναι μια αναμενόμενη, πολυπόθητη διαδικασία που θα δώσει νέες ευκαιρίες σε υποψηφίους πρώτου και δεύτερου βαθμού της Αυτοδιοίκησης ανατρέποντας κατεστημένες δημοκρατικές δομές. Βέβαια, όλα στην ώρα τους και εν αναμονή της δημοσιοποίησης του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση.

Από όσα δήλωσαν μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι η επικείμενη αλλαγή θα επιφέρει ανατροπές στους Δήμους, όπως μείωση των εδρών στον πρώτο συνδυασμό, μεγάλη μείωση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων ανά συνδυασμό, ενώ θα ευνοεί τη συνδιοίκηση διαφορετικών δημοτικών παρατάξεων. Μέχρι σήμερα μετά την εκλογική αναμέτρηση έβγαινε ενισχυμένος ο πρώτος συνδυασμός (συνήθως τη β’ Κυριακή), οι συνδυασμοί ήταν μεγάλοι και σε αρκετές περιπτώσεις για να συμπληρωθούν τα ψηφοδέλτια κατέρχονταν υποψήφιοι συγγενικά πρόσωπα ή και υποψήφιοι …«φαντάσματα».

 Έως τώρα η δημοτική παράταξη που κέρδιζε τις εκλογές λειτουργούσε στο πλαίσιο ενός συγκεντρωτικού συστήματος, ενώ με το νέο σύστημα θα καλλιεργηθεί η κουλτούρα των συνεργασιών και της συνδιοίκησης. Παράλληλα, οι λιγοστοί υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα αυτοδιοικητικά δρώμενα, την περιοχή τους και να μπορούν να εργαστούν, να διοικήσουν και να συνεργαστούν για το Δήμο τους.

Επίσης οι μετεκλογικές αυτοδιοικητικές συνεργασίες στις περισσότερες των περιπτώσεων θα αποτελούν μονόδρομο. Αντίστοιχες αλλαγές επέρχονται και στις αιρετές Περιφέρειες. Κάτω απ΄ αυτό το πρίσμα γίνονται ήδη ζυμώσεις στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και πανθεσσαλικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Η υπόθεση της απλής αναλογικής θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό από όλα, στα ζητήματα της εκπροσώπησης για την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί θα έλθει ουσιαστικά να αντιμετωπίσει με έναν ισότιμο τρόπο την ψήφο και τη δικιά σας και τη δικιά μου, πράγμα που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή και θα δώσει τη δυνατότητα για νέες συνθέσεις και συνεργασίες, που τις έχει τόσο ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση» δήλωσε πριν από λίγο καιρό  στο ρ/σ του ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Σκουρλέτης δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων και τονίζοντας χαρακτηριστικά: 

«Όταν θέλεις να κάνεις μία μεγάλη τομή στην αυτοδιοίκηση και να εκχωρήσεις, να αποσαφηνίσεις και να ενισχύσεις αρμοδιότητες προφανώς χρειάζεσαι δύο πολύ σημαντικά πράγματα:

Πρώτα από όλα πόρους και δεύτερον τη δυνατότητα να στηρίξεις αυτές τις αλλαγές με ανθρώπινο δυναμικό. Και στα δύο για το ορατό μέλλον, το βραχυπρόθεσμο μέλλον, υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί, λόγω του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια μέχρις ότου αποκαταστήσει η χώρα μια στοιχειώδη πια κυριαρχία των κινήσεών της».

Οι Δήμοι ακόμη και στα χρόνια των μνημονίων απέδειξαν ότι μπορούν και να λειτουργήσουν με λιγότερους πόρους νοικοκυρεύοντας σε πολλές περιπτώσεις τα οικονομικά τους, ενώ πλέον πιο δύσκολα αυθαιρετούν με ενέργειες στα όρια της νομιμότητας. Φυσικά, όταν θα στηθούν οι νέες κάλπες για την Αυτοδιοίκηση, η χώρα μας θα είναι εκτός μνημονίου, καθώς θα βγει από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο και ενδεχομένως η κυριαρχία των κινήσεων να έχει αποκατασταθεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μέχρι τότε οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι θα πρέπει να βρουν το δικό τους αφήγημα για τη νέα εποχή μακριά από «ξεθωριασμένες» πολιτικές αντιλήψεις, στελέχη ικανά για να πλαισιώσουν τους συνδυασμούς τους και στο πίσω μέρος του μυαλού τους θα υπάρχουν σκέψεις για μετεκλογικές συνεργασίες.

Η κυβέρνηση θα επιφέρει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση στοχεύοντας στην ανατροπή των κατεστημένων δομών. Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να βρουν αντίκρισμα στην κοινωνία με πραγματικούς ενεργούς πολίτες να κατέρχονται στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το στοίχημα της απλής αναλογικής δεν είναι εύκολη υπόθεση διότι στη χώρα μας, πλην εξαιρέσεων, δεν έχει εμπεδωθεί η κουλτούρα των συνεργασιών και της συναίνεσης. Είναι, όμως μια πρόκληση, που θα δοκιμαστεί στην πράξη. Καιρός ήταν…

Xρήστος Μπεχλιβάνος

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης