"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο χρέος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ένα μορατόριουμ πληρωμών πενταετούς διάρκειας προτείνει δια μέσου Γιάννη Μηλιού ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε ημερίδα το μεσημέρι του Σαββάτου είπε ότι πρόκειται για μια αριστερή πρόταση για το πρόβλημα του δημοσίου χρέους στη ζώνη του ευρώ, η οποία δείχνει ότι είναι εφικτή η αντιμετώπιση του χρέους με τρόπο που θα το κάνει να σταματήσει να λειτουργεί ως παγίδα λιτότητας.

Και αυτό, όπως εξήγησε, γιατί «ως παγίδα που βραχυκυκλώνει τις αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές, ως παγίδα που επιβάλλει τη λιτότητα έχει σχεδιαστεί και ως τέτοια παγίδα λειτουργεί». Εξάλλου, ο κ. Μηλιός επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ούτε με δημοσιονομική προσαρμογή (η οποία τείνει να είναι ισχυρά υφεσιακή κατά τη βραχυχρόνια περίοδο και άρα να οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα) και μόνιμα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (που αφαιρούν πόρους για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής), ούτε μέσω αποκρατικοποιήσεων.

«Η προτεινόμενη λύση θα μπορούσε να περιγραφεί ως μορατόριουμ πληρωμών για πέντε χρόνια και θάψιμο της λιτότητας για πάντα» σημείωσε ο κ. Μηλιός. Όπως εξήγησε «μια από τις κεντρικές ιδέες της πρότασης είναι το μορατόριουμ πληρωμής τόκων και χρεολυσίων, το οποίο θα επιτρέψει σε προοδευτικές κυβερνήσεις να αποκτήσουν το δημοσιονομικό περιθώριο άσκησης κοινωνικών και αναπτυξιακών πολιτικών».

Και συμπλήρωσε ότι «η πρόταση μας διεκδικεί να αναλάβει η ΕΚΤ την εξυπηρέτηση τόκων και χρεολυσίων για την πενταετία 2016 – 2020, και επιπλέον την πληρωμή των συνολικών τόκων που αντιστοιχούν στο εναπομείναν χρέος των κρατών της ευρωζώνης, κεφαλαιοποιώντας και προσθέτοντας τους τόκους στο ήδη σωρευμένο χρέος». Επειδή το τμήμα του χρέους που λήγει την πενταετία 2016 – 2020 δεν είναι το ίδιο, ως ποσοστό του ΑΕΠ, για κάθε χώρα που συμμετέχει στη συμφωνία και για λόγους ίσης μεταχείρισης, η ΕΚΤ θα αναλάβει το χρέος για κάθε κράτος σε ποσοστό ίσο με αυτό του μεγαλύτερου ποσοστού (Ισπανία), δηλαδή για πάνω από το 50% του χρέους για κάθε χώρα.

Σχετικά με τις απώλειες από πλευράς ΕΚΤ, η πρόταση αναφέρει ότι βρίσκονται απολύτως μέσα στα όρια των δυνατοτήτων της, ενώ όσο διαρκεί το πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα διατηρεί τα κέρδη από την έκδοση νομίσματος, πράγμα που σημαίνει ότι σε τέσσερις δεκαετίες θα έχει καλύψει τις απώλειες της. Εξάλλου, οι χώρες θα επαναγοράσουν το χρέος από την ΕΚΤ στο μέλλον, όταν αυτό μειωθεί στο 20% του ΑΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης