"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.3 C
Trikala

Η συγγνώμη, οι fast track ενισχύσεις και οι πολιτικές «φωτιές» που δεν θα σβήσουν εύκολα

lafarm

Σχετικά άρθρα

ο βλέμμα στην επόμενη ημέρα – που δεν θα είναι εύκολη – στρέφει η κυβέρνηση , που καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πυρκαγιών . Σήμερα, Τρίτη 10 Αυγούστου συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για να οριστικοποιήσει το πακέτο μέτρων για τους πυρόπληκτους, ενώ θα υπάρξουν fast track διαδικασίες που συνοψίζονται στη λογική «μία αίτηση σε μία πλατφόρμα».

Οι πυρκαγιές τραυμάτισαν την εικόνα της κυβέρνησης

Δεδομένο είναι πως στην πολιτική σκηνή η επόμενη ημέρα δεν θα είναι η ίδια, καθώς  οι χειρισμοί που έγιναν όσον αφορά στις πυρκαγιές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή οι εικόνες από τις πυρκαγιές που εδώ και ημέρες βλέπουν οι πολίτες «τραυμάτισαν» την εικόνα της κυβέρνησης.

Όλο το προηγούμενο διάστημα «γαλάζια» στελέχη υπογράμμιζαν πως ακόμα και αιφνίδια γεγονότα – όπως η κρίση στον Έβρο και το πρώτο κύμα της πανδημίας – αντιμετωπίστηκαν αποφασιστικά. Ωστόσο η έκταση των πυρκαγιών αλλά και η διάρκεια τους (κυρίως στην Εύβοια) δείχνουν πως στο θέμα αυτό ο δρόμος είναι μακρύς και καθόλου εύκολος.

Κυβερνητική αντεπίθεση

Στην πολιτική σκηνή επιχειρείται μία κυβερνητική αντεπίθεση, καθώς τις τελευταίες ημέρες ήταν σφοδρά τα πυρά από την αντιπολίτευση για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ενημέρωση. Το γεγονός πως δεν πραγματοποιείται briefing από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνηκαι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς  κάνει ενημέρωση χωρίς ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους  πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε ένα μπαράζ ανακοινώσεων με μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων. Όσον αφορά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζεται ότι με τις εκκενώσεις σώθηκαν άνθρωποι, ωστόσο  παράλληλα αναγνωρίζεται πως πολλοί οικισμοί σώθηκαν χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών.

Μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη τύπου.

Σήμερα αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή και θα υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Για να μην υπάρξουν γραφειοκρατικά εμπόδια θα εφαρμοστεί η τακτική της υποβολής μιας αίτησης σε μια πλατφόρμα (με χρήση κωδικών του taxisnet).

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικές ρυθμίσεις θα μπουν σε εφαρμογή για την Εύβοια, όπου θα εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα για τον πληθυσμό́. Στόχος είναι να στηριχτούν αγρότες, κτηνοτρόφοι  και ρητινοσυλλέκτες , ενώ το πλέγμα μέτρων θα επεκτείνεται ακόμα και σε όσους δεν είδαν μεν την περιουσία τους να καταστρέφεται αλλά πλήττονται (π.χ. όσων δραστηριοποιούνται στον τουρισμό).

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Συνολικά η δέσμη μέτρων για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές θα περιλαμβάνει:

1.Αναστολή για έξι μήνες των φορολογικών υποχρεώσεων

2.Αναστολή για έξι μήνες  πλειστηριασμών και κατασχέσεων

3.Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.  Αφορά κτίσματα, που έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα

4.Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες. Ειδικότερα, προβλέπεται : Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών (μετά τον προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων). Αναστολή  καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες. Μετά το 6μηνο δυνατότητα 12 έως 24 δόσεων για οφειλόμενα

5.Επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις για την αποκατάσταση- ανακατασκευή σπιτιών που κάηκαν ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Συγκεκριμένα θα καλύπτεται το 80% της δαπάνης και το υπόλοιπο 20% θα είναι δάνειο. Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

6. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί εφάπαξ ένα ποσό.

7.Φιλοξενία των πυρόπληκτων σε ξενοδοχειακές μονάδες.

8.Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών για οικοσκευή (ήδη έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα ποσά)

9.Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

10.Στήριξη αγροτών από τον ΕΛ.Γ.Α.

Να σημειωθεί πως ήδη εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός 500 εκατομμυρίων ευρώ για τις περιοχές που έχουν πληγεί. Παράλληλα σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν  για αναδασώσεις, καθώς για αντιπυρικά αλλά και αντιπλημμυρικά έργα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης