"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

«Θα είναι στο θέατρο ντυμένος παπάς»: Η βραδιά που η αστυνομία πίστευε ότι είχε τον Βασίλη Παλαιοκώστα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με την ΕΛ.ΑΣ να έχει τον έχει επικηρύξει με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, οι πληροφορίες για τον Βασίλη Παλαιοκώστα άρχισαν να φτάνουν στα γραφεία της αστυνομίας με μεγαλύτερη συχνότητα από την συνηθισμένη.

Ο νούμερο 1 δημόσιος κίνδυνος, ο «άπιαστος» όπως τον αποκάλεσε το BBC σε ειδικό αφιέρωμα για εκείνον, παρέμενε ασύλληπτος επί σειρά ετών, αφού είχε καταφέρει να αποδράσει με κινηματογραφικό τρόπο από τις φυλακές.

Ειδικά η δεύτερη που έγινε με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό (και η πρώτη ξανά με τον ίδιο τρόπο και με συνεργό τον διαβόητο κακοποιό Αλκέτ Ριζάι είχε γίνει), είχε θεωρηθεί μεγάλη προσβολή για τις Αρχές της χώρας το 2009, ενώ ένα χρόνο αργότερα ο Παλαιοκώστας έστειλε νέο μήνυμα με την αποστολή παγιδευμένου με βόμβα δέματος που είχε ως τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον υπουργό Δημοσίας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και οδήγησε στον θάνατο τον άτυχο υπασπιστή του, Γιώργο Βασιλάκη.

Έχοντας σε βάρος του καταδίκες αλλά και εντάλματα για σωρεία αδικημάτων και ευρισκόμενος ακόμη και στις λίστες της INTERPOL, ο Παλαιοκώστας και η σύλληψή του έγιναν κάτι σαν ζήτημα τιμής για την αστυνομία που προσπαθούσε να αξιοποιήσει κάθε πληροφορία για αυτόν.

Ωστόσο μετά τον Φεβρουάριο του 2011 δεν υπήρξε επιβεβαιωμένη θέασή του. Τότε ήταν η τελευταία φορά που τον είχαν δει. Κοντά στην Αράχωβα οι αστυνομικοί θεώρησαν ύποπτο ένα όχημα, το ακολούθησαν και στο ύψος του 7ου χιλιομέτρου του δρόμου που συνδέει την Αράχωβα με την Λιβαδειά έγινε κανονική μάχη. Ο Παλαιοκώστας βγήκε από το αυτοκίνητο και γάζωσε το περιπολικό με καλάσνικοφ, κατορθώνοντας να ξεφύγει. Αργότερα το αμάξι εντοπίστηκε στην Χαιρώνεια όπου εγκαταλείφτηκε λόγω μηχανικής βλάβης. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που η αστυνομία τον πλησίασε πραγματικά.

Η… σιγή ασυρμάτου κράτησε για σχεδόν πέντε χρόνια. Τότε, το 2016, έφτασε μια πληροφορία που αξιολογήθηκε ως αξιόπιστη, αν και αρχικά έμοιαζε απίστευτη. Σύμφωνα με τον άνθρωπο του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε ποτέ για προφανείς λόγους, ο Παλαιοκώστας θα βρισκόταν σε θέατρο κοντά στην πλατεία Καραϊσκάκη, προκειμένου να παρακολουθήσει μια παιδική παράσταση! Την αρχική έκπληξη για το τι δουλειά είχε ο πλέον καταζητούμενος Έλληνας σε παιδικό θέατρο, ακολούθησε η λογικοφανής εξήγηση.

Σύμφωνα με όσα γνώριζαν οι Αρχές, ο κακοποιός είχε αποκτήσει ένα παιδί το διάστημα που είχε αναζητήσει καταφύγιο στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα σε χώρα των Βαλκανίων. Η γυναίκα και το παιδί βρίσκονταν στην Ελλάδα και ο 50χρονος τότε Παλαιοκώστας επισκεπτόταν συχνά την μητέρα-πατρίδα για να τους συναντήσει. Και πάντα το έκανε μακριά από το σπίτι τους προκειμένου να μην δώσει στόχο.

Επιπλέον οι πληροφορίες υποστήριζαν ότι όχι μόνο θα πήγαινε στο θέατρο, αλλά θα εμφανιζόταν και ως ιερωμένος ώστε να καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αληθινή ταυτότητά του.

Εκείνη την ημέρα στήθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση από την ΕΛ.ΑΣ. Άντρες και γυναίκες της υπηρεσίας βρίσκονταν μεταξύ του κοινού παριστάνοντας τους γονείς, ενώ το ίδιο συνέβαινε με πολλούς συναδέλφους τους που κινούνταν με πολιτικά στους γύρω δρόμους, ορισμένοι με αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες. Ο κλοιός είχε σφίξει για τα καλά. Το σχέδιο πήγαινε κατά γράμμα, με μία διαφορά και… λεπτομέρεια. Ο Παλαιοκώστας δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Εκείνο που παραμένει ακόμη ανεξιχνίαστο και αναπάντητο (ανάμεσα σε πολλά άλλα που τον αφορούν) είναι ο λόγος για αυτό το φιάσκο. Η… ημιεπίσημη θέση της ελληνικής αστυνομίας, όπως διατυπώθηκε οφ δι ρέκορντ εκ των υστέρων, ήταν πως η πληροφορία που είχε φτάσει στα ανώτατα κλιμάκιά της ήταν αναξιόπιστη και ότι δεν αξιολογήθηκε σωστά. Άλλοι, πάντως, επιμένουν ακόμη και σήμερα ότι τα «πλοκάμια» του διαβόητου κακοποιού και οι διασυνδέσεις του έφταναν τόσο ψηλά που έμαθε εγκαίρως ότι η αστυνομία είχε την πληροφορία για το θέατρο και τον περίμενε…

Πηγή: menshouse

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης