"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Θα ζήσουμε μαζί – Αγωνιζόμαστε μαζί – Θα νικήσουμε μαζί

lafarm

Σχετικά άρθρα

prosfyges a

Η ανοιχτή συνέλευση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ πραγματοποιεί την σήμερα Παρασκευή, 24 Ιουνίου ανοιχτή στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, στις 8:30 το βράδυ, παρέμβαση ενημέρωσης για όλα όσα έχουν συμβεί και όλα όσα σχεδιάζουν να συμβούν με τους πρόσφυγες στο Κουτσόχερο.

Θα ζήσουμε μαζί – Αγωνιζόμαστε μαζί – Θα νικήσουμε μαζί

Ήταν λίγους μήνες πριν, στο κλειστό γυμναστήριο ή στο Φρούριο στα Τρίκαλα, στο Στόμιο και στα Τέμπη στη Λάρισα, που η κοινωνία στη συντριπτική της πλειοψηφία αγκάλιαζε τους πρόσφυγες, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι σ’ αυτόν τον τόπο, δεν έχει θέση ο ρατσισμός. Ήταν 5 (;;;;) μήνες πριν όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εφαρμόζοντας τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, πήρε πάνω από χίλιους ανθρώπους μεταξύ αυτών, ηλικιωμένους, μικρά παιδιά, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης …και τους «πέταξε» σε ένα στρατόπεδο κάποια χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Λάρισας, να μείνουν σε αντίσκηνα πάνω σε χαλίκια, ανάμεσα σε φίδια σκορπιούς και ποντίκια σε έναν χώρο δεκάδων στρεμμάτων με ένα μόνο δέντρο, δίπλα σε ενεργό λατομείο.

Ο στόχος ήταν να τους απομονώσουν, να τους αποστερήσουν κάθε ελπίδα για το μέλλον, να τους εξαθλιώσουν περαιτέρω, να τους χωρίσουν σε φυλές και έθνη, για να τους χειραγωγήσουν πιο εύκολα, με πρόσχημα ότι κάπου υπάρχει πόλεμος και κάπου αλλού όχι. Δεν τους πέρασε όμως. Εκατοντάδες αλληλέγγυοι από όλη τη Θεσσαλία επισκέπτονταν καθημερινά τον οικισμό, βοηθώντας ακόμη και με φιλοξενία προσφύγων σε σπίτια (τρανή απάντηση στο φασιστικό επιχείρημα «αν θέλετε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να τους πάρετε στα σπίτια σας»).

Έπρεπε, συνεπώς, να βρεθεί και άλλος τρόπος. Έτσι, ξαφνικά το βράδυ της περασμένης Τρίτης προτάσσοντας και πάλι τον εθνικό διαχωρισμό, με πρόσχημα τις εργασίες εγκατάστασης οικίσκων στο Κουτσόχερο, ανακοινώθηκε ότι οι Αφγανοί θα μεταφερθούν στον ακόμη πιο άθλιο καταυλισμό στο Κυψελοχώρι (που πριν λίγες μέρες ακροδεξιά στοιχεία κατέστρεψαν τις σκηνές που είχαν τοποθετηθεί) και οι Σύριοι στη Θεσσαλονίκη.

Αυτή τη φορά (και δεν ήταν η πρώτη) αντέδρασαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Πρόταξαν πέντε αιτήματα, με βασικότερα: το να προχωρήσει η διαδικασία προεγγραφής, ώστε να πάρουν κάρτα παραμονής για έναν χρόνο, προχωρώντας παράλληλα τις διαδικασίες αιτήσεων ασύλου και το να μείνουν όλοι μαζί σε ένα τμήμα στο Κουτσόχερο καθώς θα εκτελούνται οι εργασίες εγκατάστασης οικίσκων.

Αντί απάντησης στα αιτήματά τους, οι αρχές έστειλαν λεωφορεία νωρίς το πρωί και μετέφεραν πάνω από 100 Αφγανούς στο Κυψελοχώρι, σε έναν χώρο χωρίς ρεύμα, με νερό που η θερμοκρασία του ξεπερνά τους 40 βαθμούς κελσίου σε συνθήκες καύσωνα… Οι άνθρωποι αυτοί αρνήθηκαν να κατεβούν από τα λεωφορεία και τότε ανέλαβαν οι αρχές να τους κατεβάσουν με τη βία, «κερνώντας» τους χημικά και στέλνοντας έναν από αυτούς στο νοσοκομείο, από τα χτυπήματα. Μην αντέχοντας τις απάνθρωπες αυτές συνθήκες, οι 130 περίπου Αφγανοί πρόσφυγες, αναχώρησαν χθες το βράδυ για τη Λάρισα με τελικό προορισμό την Αθήνα. Όσοι απέμειναν στο Κουτσόχερο (250 άτομα) αρνούμενοι τη μεταφορά τους, αρχικά απειλήθηκαν με διακοπή της ηλεκτροδότησης της υδροδότησης και της σίτισης ενώ σήμερα στάλθηκαν αστυνομικές δυνάμεις μέσω και έξω από το στρατόπεδο για να τους αναγκάσουν να φύγουν.

Την ίδια ώρα και ενώ θα μπορούσε να βρεθεί μία λύση με την εγκατάσταση κάποιων ανθρώπων στο ΑΤΛΑΝΤΙΚ στα Τρίκαλα, τμήμα της τοπικής κοινωνίας (υποκινούμενο από ποιους άραγε;;;) αντιδρά, γιατί φοβάται τον ξένο, τον διαφορετικό, τον εξαθλιωμένο, τον αποστερημένο από κάθε ελπίδα για ζωή, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι έτσι καλλιεργεί το μίσος και τη διχόνοια και ότι κάποια στιγμή η στάση τους αυτή, θα γυρίσει μπούμερανγκ .

Σε μία χώρα που γνώρισε την προσφυγιά στο «πετσί» της, σε μία χώρα που και σήμερα ζει τον οικονομικό εκπατρισμό, δεν ταιριάζει αυτή η συνειδητή διασπορά του φόβου προκειμένου να δημιουργηθεί μια ξενοφοβική, ρατσιστική και ακραία φασιστική κοινωνία.

Εάν τώρα κάνουμε πίσω, εάν αφήσουμε φοβικές και ακροδεξιές φωνές να καταλάβουν ζωτικό χώρο, εάν περιχαρακώσουμε τις πόλεις και την ανθρωπιά μας, αύριο θα είναι αργά, όχι μόνο γι’ τους πρόσφυγες, αλλά για όλους μας.

Συνέλευση του 4ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ Τρικάλων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης