"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.8 C
Trikala

Θλιβερή επέτειος – Ο βομβαρδισμός των Τρικάλων από τη ναζιστική αεροπορία – Τα θύματα , οι καταστροφές , η λεηλασία – 15 Απριλίου 1941

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της ιστορίας της πόλης μας, η οποία αριθμεί πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια ζωής, δεν θα βρούμε καταγεγραμμένο τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων προκαλούμενο από εχθρική ενέργεια όσο εκείνον που προκλήθηκε την 15η Απριλίου 1941 από τον τριπλό σφοδρό βομβαρδισμό των Τρικάλων από 20 γερμανικά αεροπλάνα.

Ο Βομβαρδισμός της πόλης των Τρικάλων”

Ήταν Μεγάλη Τρίτη όταν τα βομβαρδιστικά Στούκας έριξαν τόνους βομβών καταστρέφοντας σχεδόν ολοκληρωτικά το κέντρο της πόλης και προκαλώντας τον θάνατο 56 τρικαλινών.

Ο αριθμός ήταν ασφαλώς μεγαλύτερος διότι εκτός από τα ταυτοποιημένα θύματα υπήρξαν και άλλα που θάφτηκαν στα ερείπια των σπιτιών όπως και κάποια τα οποία δεν δηλώθηκαν στις αρχές διότι οι συγγενείς εγκατέλειψαν εσπευσμένα την πόλη.

Ένας από τους πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών, ο Δήμαρχος Θεοδοσόπουλος, έγραψε στο προσωπικό του ημερολόγιο: «Εις τας 4 το πρωί έρριξαν 4-5 εμπρηστικάς βόμβας και εκάησαν εις την πλατεία διάφορα μαγαζιά.

Εις τας 8 ήλθε άλλο κύμα 20 εχθρικών αεροπλάνων και εβομβαρδισαν αγρίως. Έξω του σπιτιού μου έπεσαν αρκεταί βόμβαι και εφονεύθησαν 3 εις ένα όρυγμα. Εις τα καταφύγια του σπιτιού μου ήσαν μέσα πλέον των 150 και το σπίτι μου εσείετο εκ θεμελίων.

Εις τας 5 το απόγευμα εγένετο αγριότατος βομβαρδισμός με 20 αεροπλάνα. Η πόλη ελεηλατήθη αγρίως παρά των χωρικών κατά την 16.4.41».

Σε αντίθεση με τον Δήμαρχο, ο οποίος προσέτρεξε όπου οι συμπολίτες ζήτησαν τη βοήθειά του, άλλοι επίσημοι φορείς του κράτους και τοποτηρητές των θεσμών πρόδωσαν την πατρίδα τους εγκαταλείποντας την πόλη.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται ένα από τα κτίσματα με ιδιαίτερο συμβολισμό για τα Τρίκαλα, το οποίο καταστράφηκε εκείνη την ημέρα. Είναι ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου. ο ναός πριν και μετά τον βομβαρδισμό.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

Δημήτρης Ι.
Κωνσταντινίδης,  Εκπαιδευτικός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης