"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Θρίλερ στα Σκόπια: Μάχη Ζάεφ για τους 80 βουλευτές στη σκιά καταγγελιών για όργιο εκβιασμών και δωροδοκιών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Καταγγελίες για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, ασφυκτικές πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως από τις ΗΠΑ προς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO και παρασκηνιακές προσπάθειες από τον Ζόραν Ζάεφ για να εξασφαλίσει το μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που πρέπει να γίνουν.

Στην προσπάθεια του σκοπιανού πρωθυπουργού να εξασφαλίσει τους  οκτώ ψήφους που του λείπουν η συνεδρίαση της βουλής των Σκοπίων αναβάλλεται συνεχώς μέσα στην ημέρα και μάλιστα σε ένα όργιο φημών που η μία πλευρά επιχειρεί να ενισχύσει και η άλλη να διαψεύσει πάση θυσία. Από τη μία το μεσημέρι, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για τις τέσσερις το απόγευμα και περίπου στις οκτώ το βράδυ έγινε γνωστό ότι θα ξεκινούσε στις δέκα, πράγμα που ακόμη δεν έχει γίνει αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναβληθεί για τη Δευτέρα ή οπωσδήποτε για τις αρχές της εβδομάδας.

Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος νωρίτερα του κοινοβουλίου είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθούν οι βουλευτές «σε συνθήκες ομαλότητας». Νωρίτερα, σκοπιανά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι απαραίτητοι ψήφοι είχαν εξασφαλισθεί. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι δύο από τους βουλευτές που περιλαμβάνονταν σε εκείνους που είχαν πεισθεί προέβαλαν προσκόμματα και η ψήφος τους δεν θεωρείτο δεδομένη.

Το VMRO από την πλευρά του υποστηρίζει ότι δεν μπορεί σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής να γίνει συνεδρίαση, αφού δεν είχε ενημερωθεί επισήμως έως τις 6.30 το απόγευμα τοπική ώρα. Παράλληλα, μετά τις καταγγελίες για απόπειρα εξαγοράς δύο βουλευτών του με 250.000 ευρώ τον καθένα, πλέον τα στελέχη του κόμματος χαρακτηρίζουν τη Βουλή των Σκοπίων «παζάρι» όπου δίνονται κάθε είδους υποσχέσεις για εξαγορά της ψήφου και ταυτόχρονα «αρένα», στην οποία βουλευτές εκβιάζονται ανηλεώς.

Πλέον, αποτελεί ερώτημα τι θα γίνει ακόμη κι αν ξεκινήσει τελικά η συνεδρίαση: Αν ο Ζάεφ έχει εξασφαλίσει τους ψήφους τότε θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει άμεσα σε ψηφοφορία. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο κάνοντας μεν συζήτηση, αναβάλλοντας δε την ψηφοφορία. Σημαντικότατη παράμετρος είναι η στάση που θα τηρήσει το VMRO και αν -εφόσον ξεκινήσει η συζήτηση- παραμείνει στη Βουλή ή θα αποχωρήσει.

Ωστόσο, κρίσιμη παράμετρος είναι ο αμερικανικός παράγοντας . Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αμερικανός πρεσβευτής μετέβη σήμερα στα γραφεία του VMRO και ζήτησε δεσμεύσεις ότι βουλευτές που τυχόν θα ψηφίσουν θετικά δεν θα υποστούν κυρώσεις και «αντίποινα». Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ που διεμήνυσε σήμερα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η τελευταία ευκαιρία για την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς σχηματισμούς, αναμένεται να είναι στα Σκόπια τη Δευτέρα. Πληροφορίες, λοιπόν, ήθελαν τον Ζάεφ -εφόσον δεν έχει τους 80 βουλευτές- να αναβάλει την ψηφοφορία για τη Δευτέρα προσδοκώντας ότι ο αμερικανικός παράγοντας θα συμβάλλει ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις βουλευτών που είναι κοντά στη θετική ψήφο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης